Hvepse kan være rigtig modbydelige, særligt hen på sensommeren, hvor de er rigtigt aggressive. Der er flere gode måder at lave simple hvepsefælder, der kan hjælpe med at regulere bestanden omkring terrassen.
Hvepsefælder som på billedet herunder kan købes i dyredomme, ligesom speciallavet lokkemiddel kan — og det er da også ganske effektivt, men de hjemmelavede fælder er altså mindst lige så effektive.
Før du sætter fælder op, skal du overveje, at hvepsene faktisk er nyttedyr, som spiser mange af de larver, der angriber afgrøderne i køkkenhaven. Overvej at forsøge at skræmme hvepsene væk med en vandforstøver i stedet. Mere om det nederst i artiklen.
Leder du efter en guide til fjernelse af hvepsebo?
Der er forskellige slags, nogle er simple og andre kræver lidt mere fingerfærdighed. Fælles for dem er, at de alle virker rigtig godt.
Den mest populære hjemmelavede hvepsefælde er nok sukkerfælden, hvor man blot hælder lokkemiddel i flasker og stiller dem hist og her. Den mest effektive er den overskårne plastflaske, og så er der gradvist mere og mere kreative fælder.
Du kan købe alverdens forskellige midler i handlen. Midlerne lokker med sødme, farve eller feromoner og er ofte ganske effektive.
Du kan bruge mange andre ting i husholdningen som lokkemiddel til dine fælder. Søde ting er ofte de bedste — syltetøj, saftevand, sodavand og sukkervand er alle gode. Mange har også held med banan, som har lidt det samme søde element.
Du kan også bruge kød eller fisk som lokkemiddel. Hvepse er nemlig rovdyr, der altid er på jagt efter noget kød de kan tage med hjem til boet, hvor hvepselarverne skal fodres.
Tidligt på sæsonen er det ofte kød, der virker, imens det senere er sukkeret, der er nøglen en effektiv fælde.
De sidste par år har der floreret en historie på de sociale medier, om at man kan blæse en brun papirpose op, og hænge den op i en tagrende, eller et andet sted i nærheden af terrassen. Det skulle eftersigne ligne et fremmed hvepsebo, som de sultne hvepse ikke har lyst til at komme i nærheden af.
Selvom hvepse kan være irriterende, og en smule angstprovkerende, når de kommer for tæt på, vil vi helst skræmme dem væk på en harmløs måde - og det er heldigvis muligt.
Hvepse er meget territoriale, og ser de, at der er allerede er et andet hvepsebo i din have eller på din terrasse, vil de højest sandsynligt flyve væk og finde et andet sted at holde til. Det kan du gøre med en hvepseskræmemer. De kan købes i butikkerne, men man kan også lave med dem selv papir eller papmaché.
Byg din egen hvepseskræmmer ved hjælp af en brun papirspose. Når den er færdig, vil den ligne et hvepsebo, der vil skræmme hvepsene væk.
Fordi hvepseskræmmeren er lavet af papir, kan den ikke tåle regn, og derfor anbefaler vi, at du hænger den op i terrassen. Sådan gør du:
Du kan også lave en noget mere robust hvepseskræmmer af papmache. Sådan gør du:
Du kan bruge en forstøver, til at skabe lidt kunstigt regnvejr. Hvepsene bryder sig ikke om regn, så når de får et sprøjt fra forstøveren, beslutter de straks at fordufte hjem i boet.
Husk nu, at humlebien ingen skade gør, og er et af de rigtig vigtige nyttedyr i haven. Læs om humlebien her, og lær at kende forskel på humlebi og hveps.
Hvis du ikke er helt med på idéen om en hjemmelavet hvepseskræmmer, er det også muligt at holde hvepsene på afstand med en række grønne alternativer. Hvepse frastødes nemlig af duften fra visse planter, som du med fordel kan plante rundt om og på terrassen.
Prøv også: Sådan undgår du edderkopper i dit hjem
Kilde: hvepsebekaempelse.dk, idenyt.dk og skadedyrene.dk