Skimmia Japonica Rubella
Blomster & Planter

Sådan får du skimmia til at trives i din have

AF: af Elisabeth Winkel
19.08.2020
Foto: Shutterstock
Skimmia pynter året rundt i haven, hvor den lyser op med både bær og blomster. Bliv klogere på, hvordan du planter, plejer klipper skimmia her.

Der er få planter, der som skimmia, præsterer at pynte i haven uanset årstid.

Den lave, stedsegrønne busk skaber god havestemning med tætte, farverige blomsterknopper fra oktober til marts og lyser op med blomster fra det tidlige forår til sommer afhængigt af sorten, du vælger.

Og sorter findes der hele ni af, men herhjemme er det særligt Skimmia Japonica ’Rubella’, ’Reevesiana’ og endeligt ’Finchy’, du kan finde.

Hvilken sort af skimmia skal du vælge?

Japonica ’Rubella’: Denne sort af skimmia kan blive op til 150 centimeter høj og er en hanplante. Derfor laver den ingen bær, men pryder i stedet haven med smukke røde blomsterknopper hele vinteren, fra omkring oktober til februar, hvor den langsomt begynder at springe i blomst. Omkring april-maj står den med fine, hvide blomster, der dufter honningagtigt.

’Finchy’: Noget lavere busk, der kun kan blive op til 1 meter høj. Blomsterknopperne er hvide eller grønlige og blomsterne, som kommer i det tidlige forår, er hvide. Denne sort består også af hanplanter.

’Reevesiana’: Kan blive mellem 50 og 80 centimeter høj og adskiller sig fra de andre sorter ved at begge køn sidder på samme plante, så her er du sikret frugter. Blomsterknopperne og frugterne, som du kan nyde synet af i efteråret og vinteren er røde og den får de fineste blomster i sart rosa omkring maj måned. Blomsterne er mindre end på ’Rubella’, men denne har til gengæld sine frugter hele vinteren.

Sådan planter du skimmia

Mange har gerne en skimmia i en krukke i de grå vintermåneder og flytter dem ud i surbundsbedet i det lune forår.

Skimmia i en krukke:

Skimmia er en surbundsplante og trives i første omgang bedst i krukker, da få, hvis nogen, haver i Danmark naturligt har en jord med en pH-værdi nede omkring de 4 – 6,5, hvori skimmia trives. Skal du plante en skimmia i en krukke, fylder du først cirka 15 centimeter lecakugler i bunden af krukken og fylder dernæst op med spagnum – eller alternativer til spagnum, f.eks. rhododendonjord, som er organisk nåletræskompost og sand. Vand den tørre spagnum grundigt.

Så er det tid til at placere din skimmiaplante i krukken – men inden da er det vigtigt, at du gennemvæder plantens rodklump grundigt. Fyld så op med spagnum og tryk jorden godt fast omkring plantens rod. Vand gerne rigeligt igen. Skimmia i en krukke vil trives rigtig godt og pynte gevaldigt ved eksempelvis en nordvendt dør.

[node:aller-related-content: 0]

Skimmia på friland:

Skal du plante din skimmia ud i haven er det først og fremmest vigtigt at finde et sted i haven uden for meget sol og dernæst, at den plantes i surbundsjord – og der må endeligt ikke være for tørt. Fugtig jord og halvskygge er bedst for skimmia, som kan få blege, gullige blade af for meget sollys. En god placering kan derfor være i forgrunden i et surbundsbed, hvor den vil nyde godt af den delvise skygge fra de andre planter og buske. Planter du flere skimmia ud og ønsker du, at hunplanten skal bære bær, er det vigtigt at placere en hanplante i nærheden. Én hanplante er nok til op til seks hunplanter. Det bedste tidspunkt at plante skimmia ud er i det tidlige efterår, så den kan rodfæstes inden vinteren.

Skimmia: Han-og hunplanter

Det er dejligt enkelt at kende han- og hunplanter fra hinanden, når det kommer til skimmia, for det afhænger ganske enkelt af den enkelte sort. Således er ’Rubella’ som nævnt en hanplante ligesom ’Finchy’ er det. Der findes et væld af sorter udover de tre mest almindelige i Danmark, og én af dem er den smukke hunplante ’Veitchii’, som får de smukkeste bær, man kan forestille sig. Endelig er der ’Reevesina’ som er tvekønnet.

Skimmia får skønne blomster, og har stedsegrønt løv.

Pasning: Sådan plejer du din skimmia

Skimmia er en taknemmelig størrelse, når det kommer til pleje. Når den først har etableret sig, handler det egentlig mest bare om at nyde synet og måske slentre forbi med en vandkande en gang imellem – særligt det første år og selvfølgelig i meget tørre perioder. Du kan sagtens give den gødning, og den kan tåle meget, men er den placeret rigtigt, er skimmia en busk, der ikke kræver meget pasning.

Bør du klippe skimmia?

Det er ikke nødvendigt at klippe skimmia, men mange gør det i nogen grad for at justere deres form og størrelse en smule. Det kan også være fordelagtigt at trimme grenene, der har båret frugt, da det sikrer, at busken forbliver kompakt i sit udtryk.

[node:aller-related-content: 1]

Fordele ved skimmia i haven:

  • En klar fordel, og grunden til den er afholdt af mange, er, at den skaber både farver og struktur i haven året rundt. Det er der altså ikke mange planter, der kan prale af.
  • Når den har den rette jord at vokse i, så kræver en skimmia ikke meget pleje og tid. Den tager gerne forurening, skygge, fugt, og konsekvenserne af dovenskab, i stiv gren.
  • Det er en af de få planter, der virkelig pynter i haven ved juletid, hvor f.eks. ’Rubella’ står med røde og grønne farver.
  • Skimmia er en robust plante, som sagtens kan tåle at blive flyttet fra krukke til friland – eller til et nyt sted i haven.

Ulemper ved skimmia i haven:

  • Det er en langsomt voksende plante, hvilket kan være en udfordring for utålmodige sjæle.
  • Både frugter og blomster er giftige, og særligt de røde bær på f.eks. en ’Reevesiana’ kan være fristende for børn, så husk at få forklaret dem, at de på ingen måde er spiselige.
  • Skimmia er en surbundsplante, så den kræver lidt arbejde med jorden før, den rigtig kan etablere sig.

Sponsoreret indhold