"Hold godt øje med vejret i årets første måned, for kraftigt snefald i januar varsler ofte god høst. En tør januar varsler til gengæld ofte en regnfuld juli."
— Gammelt dansk vejrvarsel
Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.
Er jorden våd men ikke dybfrossen, så udnyt chancen, grib en spade og ret plænekanten af. Brug et bræt eller en snor spændt ud imellem to pinde til at styre efter, så kanten bliver lige. Ret plænekanten af to gange årligt, så holder du den på plads.
Grønkål er noget af det eneste, der står rankt og grønt i køkkenhaven nu. Det er en af de mest vitaminrige afgrøder, du kan dyrke i din køkkenhave, og så smager den faktisk bedst, når den har fået frost. Så høst den og brug den i de kolde vintermåneder, inden den bliver trist eller rådyrene spiser det hele. Vil du bevare vitaminerne bedst muligt, skal du spise grønkålen rå, fx finsnittet i salatskålen sammen med æbler, appelsiner og hasselnødder.
Tip: Husk at bestille læggekartofler hjem, så du er klar til at forspire dem i februar/marts.
Tjek dine frugttræer for gamle, indskrumpne frugter, som endnu ikke er faldet af. Fjern dem og smid dem i skraldespanden, ikke på komposten eller på jorden. Ellers kan monilia-svamp fra frugtmumierne sprede sig til næste års høst.
Gå flise- og stenbelægninger efter med ukrudtsbrænderen eller -damperen. Selv hvis der ikke er noget grønt at se, kan du få ram på mange ukrudtsfrø, der ligger i sprækkerne og venter på at spire til foråret. Er der ukrudt, som skal fjernes, så husk, at det kun skal blancheres, ikke brændes. Blancheringen får planterne til at fordampe sig selv ihjel i deres forsøg på at opretholde den mistede saftspænding. Total afbrænding af de mere sejlivede ukrudtstyper som græs, mælkebøtter, tidsler og skvalderkål vil blot få planterne til at danne nye friske blade som erstatning for de mistede.