Havetips

Guide: Pileflet for begyndere

AF: Tekst og
24.02.2021
foto: Tina brok hansen. Tak til Pilefletter Marie Skinbjerg.
Dyrk din egen pil, og lær pileflet samtidigt — her får du tips til dyrkning og vejledning i små projekter, der er let at gå til for begynderen, der gerne vil lære at lave pileflet.

Det er igen blevet moderne at dyrke pil i haven og bruge de smukke grene til alverdens fletværk. Her får du en indføring i, hvordan du dyrker din egen pil.

Længere nede er der trin for trin-vejledninger til dine første pilefletterprojekter.

Dyrk egen pil til pileflet

Strittende pilekviste er et skønt og finurligt indslag i haven. De fås i mange farver og er nemme at dyrke, da de har en fantastisk grokraft og kan leve i en relativt næringsfattig jord. Pil er desuden tolerant i forhold til mange giftstoffer og kan med fordel bruges til både jordoprensning og vandrensning. Pil forbruger nemlig meget vand og er derfor god til at dræne fugtige jordstykker.

For at trives optimalt skal der indimellem være tørre perioder i vækstsæsonen, da pil ikke må stå med fødderne i vand året rundt.

Vælg den rette type pil

Vil du dyrke pil i haven, kan du vælge mellem mange forskellige farver og egenskaber, alt efter om pilen skal bruges som levende hegn og dekorationstræer eller til fletning. Til sidstnævnte er det klogt at dyrke pil uden sprøjtegifte. Man tager nemlig ofte munden til hjælp, når man fletter, og sprøjtede pil giver ofte sår i munden og på hænderne.

Udplantning af pilestiklinger

Opbevar de friske pilestiklinger mørkt, til de skal plantes ud i en ukrudtsfri jord i marts-april, når jorden ikke længere er frossen. Sæt blot en pilekvist i jorden, og den begynder hurtigt at vokse. Hold stiklingerne med vand det første år, til de har fået ordentligt fat.

Høst og tørring af pil

Du kan høste din pil fra starten af vinteren, når bladene er faldet af, og inden de begynder at skyde igen i marts. Sortér pilen i længder, og læg bundterne til tørre i nogle måneder uden sollys og gerne i mørke, så de bevarer farven bedst muligt. Under tørringen vil de forskellige sorter ændre farve en smule. Efter tørring må pilen ikke sættes fugtigt, da den så kan angribes af svamp. Når du skal bruge pilen til at flette, skal den først blødes op i vand for at gøre den bøjelig.

Værktøj til pileflet.

Guide: Nemme projekter i pileflet

Her får du 2 nemme projekter at starte med, der begge giver hyggelig resultater — både pæne og praktiske.

Kræmmerhus af pil.

Kræmmerhus af pileflet

Det skal du bruge:

  • 1 krukke el.lign
  • 1 papkasse
  • Tusch
  • Syl
  • Snor
  • Knibtang
  • Og pil, selvfølgelig.

Pilegrene vi har brugt 11 kraftige til grundstativet, der er 1 m lange, og et bundt tyndere i forskellige farver til at flette med.

Trin 1 og 2 af kræmmerhus i pileflet.

Trin 1
Læg krukken på papkassen, og tegn rundt om den.
Tegn små streger på cirklen med 2 fingres mellemrum, og lav huller i hver streg med en stor syl.
Stik pilegrenene til grundstativet ned i hullerne, så de sidder i samme højde.
Bind toppen sammen med snor, så der er hold på grenene.

Trin 2
Stik 2 tynde flettegrene ind på hver side af en gren på grundstativet – de tykke ender af flettegrenene skal ind først – og flet dem så skiftevis foran og bag om grenene hele vejen rundt og opad.

Trin 3 og 4 af kræmmerhus i pileflet.

Trin 3
Når du har ca. 20 cm tilbage af de første flettegrene, sætter du nye grene ind – igen med den tykke ende først.
De nye grene følger hver sin af de 2 flettede grene og sættes ind under dem, så du kan flette videre med 2 samlede grene i stedet for 1, indtil den korte gren er opbrugt.
Herefter fletter du videre efter samme system – 1 foran og 1 bagom. Når du atter løber tør for flettegrene, sætter du endnu 2 på, og systemet fortsættes.

Trin 4
Når du har flettet 4 runder og skal sætte nye flettegrene i, fletter du pilen op ad kræmmerhus i en spiral efter samme system – 1 foran og 1 bagom. I spiralen skal der ikke sættes nye grene ind – du bruger blot de 2, du har. Før enderne op i toppen, og bind dem sammen med snor.

Trin 5 og 6 af kræmmerhus i pileflet.

Trin 5
Tag kræmmerhuset op af kassen, og afslut enderne på grundstativet på følgende måde:
Tag 1 pilegren op ad gangen, og tving den ned foran den næste gren og derefter ind bag grenen efter, så den sidder i spænd. Brug evt. en knibtang. Derefter klipper du grenen af. Det samme gør du med resten af pileenderne. Trim kræmmerhuset indvendigt for grene, der stikker ud.

Trin 6
Lav nu en afslutning – kaldet en vikling – på kræmmerhusets spids. Tag hjælpesnoren af, og hold grenene stramt sammen med den ene hånd.
Stik 1 tynd pilegren ind imellem grenene, og bind den 2 gange rundt om alle enderne. Inden du tager 3. runde, bøjer du enden ned igennem viklingen og videre rundt om den.
Fæstn enden ind under viklingerne, og klip viklegrenen af.
Lav så en hank til kræmmerhuset: Tag 2 pilegrene med samme tykkelse som flettegrenene, og klip enderne skrå og spidse. Stik 1 gren ind i hver side, så de sidder over for hinanden. Bøj den ene gren over til den anden side, hæft den fast, og sno den anden gren rundt om den til modsatte side.
Gentag med 2 grene mere for at få en stærkere hank.
Fæst enderne, så de ikke springer op i hver side. Klip til sidst enden af kræmmerhuset af ca. 5 cm fra viklingen, og kræmmerhuset er færdigt.

Plantestativ i pileflet

Plantestativ i pileflet

Det skal du bruge:

  • 1 spand el.lign.
  • 1 papkasse
  • Tusch
  • Syl
  • Snor.
  • Knibtang.
  • Pilegrene.

Vi har brugt 13 meget kraftige pilegrene til grundstativet, der er 1 m lange, og et bundt tyndere i forskellige farver til at flette med.

Trin 1 og 2. Plantestativ i pileflet.

Trin 1
Læg spanden på papkassen, og tegn omkring den. Tegn små streger på cirklen med 3 fingres mellemrum, og lav huller i dem med en syl. Stik pilegrenene til grundstativet ned i hullerne, og bind enderne sammen med snor. Stik nu 2 tynde pilegrene ind på hver side af en gren i grundstativet.

Trin 2
Flet grenene foran og bag om grenene i grundstativet. Ved 4. gren i grundstativet sætter du endnu 2 pilegrene under de andre for at gøre flettearbejdet tykkere. Fortsæt med at flette foran og bag om grundstativet 3½ omgang – sæt løbende nye flettegrene ind, så der hele tiden er 4 flettegrene, for ellers bliver flettet for spinkelt til et stativ. Du skal flette 4 omgange i alt – den sidste halve omgang er uden ekstra pilegrene, da fletværket skal afsluttes. Fæst enderne ved at stikke dem ind i fletværket.

Trin 3 og 4. Plantestativ i pileflet.

Trin 3
Gentag længere oppe på stativet: Tag 2 tynde pilegrene, og stik dem ind foran og bag om grundstativet med enderne ca. 1⁄3 inde. Fæst enderne ved at flette rundt om dem, så de låses fast i fletværket. Flet videre 3 omgange, og sæt kun nye grene ind, når du er ved at løbe tør, da fletværket skal være tyndere end forneden. Hæft enderne.

Trin 4
Tag stativet op af kassen, og klip enderne i bunden til. Lav dekorationskryds på fletværket ved hver gren på grundstativet med tyndere pilegrene: Stik den tykke ende af pilegrenen ind i kransen, og sno den rundt om kransen 2 gange, så den danner et kryds foran den tykke pilegren. Fæst enderne, og klip enderne af. Gentag på hver tværpind.

Trin 5 og 6. Plantestativ i pileflet.

Trin 5
Afslut ved at lave et såkaldt ”japansk øje”, som er en vikling foroven på stativet. Behold snoren på, mens du laver øjet. Stik den tykke ende af et langt, tyndt stykke pil ind imellem stativets grene i toppen. Bøj pilen ½ gang rundt om toppen, og stop ved pileenden. Det er pileenden, øjet bygges op omkring. Drej pilen rundt om pileenden og tilbage sammen vej, den kom fra. Derefter kommer den op til pileenden fra modsatte side og drejes nu den anden vej rundt om pileenden oven på den første runde.

Trin 6
Gentag hele øvelsen oven på de 2 første runder, men sørg for, at pilen nu bliver bøjet under pileenden, så øjet bliver bredere. Gentag 3 gange, eller til du når spidsen af pilen. Ved sidste runde fæster du enden inde under de 4 piledrejninger. Er der ikke plads, kan du bruge en syl eller skruetrækker til at lave plads til enden.
Klip toppen af stativet til 10 cm fra det japanske øje. Så er stativet færdigt.

TIP Er det for svært at lave et japansk øje, kan du lave samme vikling som på kræmmerhuset.

Sponsoreret indhold