havekalender uge 40
Havekalenderen

Havekalender | Uge 40

27.09.2024
30.09.2021 - af: Redaktionen. Foto: Claudi Thyrrestrup og Renate Rosenmeier.
Det er blevet den tid på efteråret, hvor der endelig skal høstes nødder. Efteråret byder på flere gode gøremål i haven – nogen mere spændende end andre. Her får du listen.

"De røde æbler løsner let fra træets trætte kviste, snart lysner kronens bladenet, og hvert et løv må briste. Når aftensolen på sin flugt bag sorte grene svinder, om årets sidste røde frugt den tungt og mildt os minder." — Alex Garff

Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.

INSPIRATION TIL GØREMÅL I HAVEN | UGE 40

Tjeklisten:

  • Høst oktober-jordbær
  • Høst og tør nødder
  • Klip plænen for sidste gang
  • Plant vibeæg
  • Red dahlia og gladiolus
Oktoberjordbær

Høst oktober-jordbær

Vidste du, at du kan høste jordbær i oktober, hvis du planter den remonterende jordbærsort ’Ostara’?

Nu er det nøddetid: Høst og tør nødder

Valnødder er modne og klar til indsamling, når de falder af træet af sig selv. Husk havehandsker, når du skal brække skallen af, så du ikke får brune fingre. Skyl valnødderne i vand tilsat atamon, så de ikke mugner, og lad dem tørre på avispapir.

Hasselnødder kan plukkes, når haserne er gulgrønne og skallen er hård og glat. Skal nødderne gemmes, så læg dem først til tørre i nogle dage, så de ikke mugner. Fjern haserne, når de er tørret ind.

Begge slags nødder opbevares tørt og luftigt. Hæng dem gerne op i fx et net eller en nylonstrømpe.

Sidste tur med plæneklipperen

Nu er det snart tid til årets sidste tur med plæneklipperen, for omkring denne tid plejer jordtemperaturen at nå ned under 6˚, og så standser græsset sin vækst. Klip ikke græsset for lavt ned, men stil maskinen på 6 millimeter, så udvikler græsset et bedre rodnet, som hjælper det til at klare vinteren bedre. Fjern det afklippede græs, ellers holder det på fugten og øger risikoen for svampeangreb.

Plant vibeæg

Løg af vibeæg, Fritillaria meleagris, skal lægges nu. Det botaniske navn hentyder (ligesom det danske) til blomstens specielle udseende: ’Fritillus’ betyder raflebæger, og artsnavnet ’meleagris’ kendes også fra biologien, hvor det betegner hønsefugle med spættet fjerdragt.

Red dahlia og gladiolus

Når den første frost får dahlia og gladiolus til at klappe sammen, skal knoldene tages op af jorden og opbevares frostfrit vinteren over.

Dahlia: Klip stænglen på dahliaknoldene ned til 10 cm. Ryst eller skyl jorden af og læg dem herefter på et underlag med god luftcirkulation. De skal være helt tørre (stænglen skal være knastør), inden de gemmes væk, ellers vil der meget nemt kunne gå svamp og råd i knoldene. Læg dem i kasser i ét lag, pakket ind i savsmuld, tørt sand eller avispapir, og opbevar dem køligt, ideelt ved 10-12˚.

Gladiolus: Grav knoldene op med en greb eller spade. Lad de grønne dele sidde, hvis de ikke er visnet helt ned. Læg knoldene et varmt sted i et par uger. Når de er helt tørre, kan du pille den visne top af og lægge dem til opbevaring. Gamle løgdele og tør jord fjernes med en børste, og løgene opbevares tørt og køligt ved omkring 4˚. Har du plads i køleskabets grøntsagsskuffe, er det en fin placering.

Sponsoreret indhold