Bekæmpelse af japansk pileurt
Ukrudt

Japansk pileurt og bekæmpelse

AF: af Sigrid Glavind. Opdateret af redaktionen maj 2023.
21.04.2022
Foto: Frank Kirkegaard, Kenn Römer-Bruhn.
Har du en japansk pileurt, som raserer din have? Vi giver dig alt, du har behov for at vide, når du skal bekæmpe plantedjævlen.

Det er ikke uden grund, at den japanske pileurt har fået de dramatiske titler ’en plantedjævel i hjerteforklædning’ og ’planternes Godzilla’. Den ellers nydelige staude med store hjerteformede blade kan nemlig hurtigt sætte en stopper for dine planer om en smuk have, hvis den får lov at brede sine blade ud.

Hvis japansk pileurt (Reynoutria japonica) først har fået fat i din have, er den svær at få til at forsvinde igen. Og ikke nok med det, så spreder den sig med lynets hast. Den japanske pileurt er derfor endt på listen over de 100 værste invasive arter i verden.

Sådan bekæmper du japansk pileurt

Hvis du har råd, er det derfor allerbedst at kontakte et professionelt firma, som kan hjælpe dig med bekæmpelsen af japansk pileurt i netop din have. Bekæmpelsesmetoden afhænger nemlig af mange forskellige faktorer, fx hvor stort et område, planten har spredt sig på, hvor længe den har fået lov til at vokse, og afstanden til nærmeste vandløb.

Haveselskabet råder til, at du går til en fagmand, som er villig til at gå til opgaven med den fornødne grundighed. Der findes desværre en del useriøse firmaer, som påstår at kunne bekæmpe japansk pileurt på blot en enkelt vækstsæson – og selvom det lyder tillokkende, så er det desværre en utopi.

Det kan du selv gøre for at bekæmpe japansk pileurt

Hvis du selv vil forsøge at bekæmpe japansk pileurt, er det uhyre vigtigt, at du sætter dig aldeles grundigt ind i, hvordan du gør. Ellers kan man meget hurtigt komme til at gøre problemet værre på grund af pileurtens kæmpe rodnet og evne til at sprede sig aldeles hurtigt. Bliver blot en centimeter små stykker af stænglen efterladt på jorden i bekæmpelsesprocessen, kan det hurtigt føre til nye skud!

Planteaffald, der indeholder japansk pileurt, skal derfor altid i lukkede sække og køres på genbrugspladsen, hvor det sorteres som brændbart affald.

Mulige metoder til bekæmpe japansk pileurt

  • Oprykning

Det bedste, du kan gøre, er at forhindre, at planten når at etablere sig ved, at nye planter rykkes op eller rodstikkes. Derefter skal området overvåges grundigt for at sikre sig, at der ikke er roddele, der har overlevet og kan skyde igen.

  • Slåning

Har planten allerede fået fodfæste i haven, så kan slåning hjælpe med at begrænse spredningen af japansk pileurt. Slåning bør udføres regelmæssigt i mindst 10 år – hyppigst i de første par år, minimum 4 gange i løbet af sæsonen, men gerne hver 14. dag. Det er som sagt vigtigt at bortskaffe det afklippede materiale for at forhindre yderligere spredning af planten. Slåning vil ikke fjerne planten fuldstændigt, men kan reducere dens vækst og dominans, hvis hyppighed og procedure overholdes.

  • Opgravning

En metode, hvor alt jorden, der indeholder japansk pileurt, graves op og fjernes. Det kræver både meget arbejde – og så kan det hurtigt blive en særdeles dyr affære, fordi der som udgangspunkt skal graves minimum to meter ned i jorden – og hele syv meter (!) væk fra den yderste plante. Og dét arbejde er svært at udføre uden hjælp fra maskiner.

  • Tildækning

Spredningen af japansk pileurt kan bremses ved hjælp af afdækning fra sorte plastiksække eller presenning, der er UV-tæt og mindst 1,5 mm tyk. Vær opmærksom på, at afdækningen skal dække mindst tre meter uden for bevoksningens omkreds. Regn dog med, at det tager op mod 6-8 års afdækning at bekæmpe japansk pileurt på denne måde, og at metoden medfører størst succes, hvis den bruges som efterbehandling til for eksempel slåning. Husk at holde øje med skuddene og presenningen løbende.

  • Kemisk bekæmpelse

Det er også muligt at bekæmpe japansk pileurt ved hjælp af pesticider. Man skal dog være opmærksom på, at det ikke kan lade sig gøre ved hjælp af én behandling, og at sandsynligheden for succes bliver størst, hvis det gøres i kombination med andre bekæmpelsesmetoder, for eksempel slåning, for at begrænse påvirkningen af andre planter.

Læs mere om bekæmpelsesmetoder på Miljøstyrelsens website og i rapporten ’Japansk pileurt og kæmpe-pileurt’ samt på Haveselskabet.dk

Sådan ser japansk pileurt ud

Der findes to arter af pileurten, japansk pileurt og kæmpe-pileurt. De har begge cremefarvede blomster som hænger i små lange klaser, som blomstrer i august-september.

Den japanske pileurt har grønne blade på 5-12 cm med en lysegrøn stribe i midten, hvor kæmpe pileurten har blade på 15-30 cm og har tit en rød stribe i midten. Bladene er hjerteformede, og stænglerne er ligner en grønlig bambus med en hul midte.

Som navnet afslører, er kæmpe-pileurt størst og bliver op til fire meter høj, hvor japansk pileurt bliver op til tre meter.

Sådan ser japansk pileurt ud - japansk pileurt udseende

Fra japanske vulkaner til den danske muld

Japansk pileurt stammer, som navnet afslører, fra Japan. Planten blev fragtet til Holland i 1823 og videre til Danmark i 1844 som prydplante, fordi den blev anset som dekorativ.

I Japan vokser planten på vulkaner, da den er så hårdfør, at den bogstavelig talt går gennem ild og vand for at sprede sig. Det er derfor ikke en overraskelse, at den har let ved at leve i den danske muld, og vokser sig her gennem både asfalt og metertyk beton.

Japansk pileurt er planter og dyrs værste mareridt

Når først japansk pileurt har slået rødder, er den til fare for meget plante- og dyreliv i området. Udover at den kan blive flere meter høj, vokser den også i tætte bestande. Det gør, at den lægger sig som et tungt tæppe over andre planter, og at der bliver så mørkt, at de færreste dyr og fugle kan overleve i dens skygge. Hvis ikke det var slemt nok i sig selv, så har den endnu et es i ærmet, da den udskiller giftstoffer, som gør det svært for andre planter at vokse.

Det er ikke kun over jorden at japansk pileurt volder problemer. Rodnettet kan nå en dybde på to meter og en radius på syv meter, og eftersom den kan bryde både asfalt og beton, kan den ødelægge veje, bygninger og vandløb.

Kan japansk pileurt spises?

Der er delte meninger om, hvorvidt japansk pileurt kan spises, MEN Fødevarestyrelsen fraråder det på grund af indholdet af emodin i stænglen, som i høje doser kan være giftigt.

Kilder: Miljøstyrelsen, Naturstyrelsens rapport ’Japansk pileurt og kæmpe-pileurt’ og Haveselskabet

Sponsoreret indhold