I Antik & Auktion har vi af og til boligreportager fra smukke og spændende hjem, der er blevet åbnet for publikum, fordi de har været beboet af spændende mennesker eller særligt typisk for en periode. Men det er ikke det samme at se på billeder, som at stå i de fantastiske stuer, så vi har samlet 9 smukke museumsboliger, som du selv kan gå på opdagelse i.
Anchers Hus er det smukt bevarede hjem for et af de mest kendte par i dansk kunst, Michael og Anna Ancher og deres datter Helga. De flyttede ind i 1884, året efter, lille Helga blev født, og huset står i dag fuldstændig som da Anna Ancher døde i 1935.
Marksvej 2-4
9990 Skagen
Åben: Begrænsede åbningstider i vinterhalvåret, men 10-17 om sommeren. Se skagenskunstmuseer.dk for mere info.
En af Danmarks mest verdensberømte møbelarkitekter er Finn Juhl, der byggede sit hus på en 1.700 kvadratmeter stor grund i Ordrup lige op ad Ordrupgaard Park. I dag er huset en del af Ordrupgaard Museum, hvor du kan besøge det smukke hjem, der er fyldt med arkitektens eget design.
kratvænget 15
2920 Charlottenlund
Åben: Hold øje med www.ordrupgaard.dk
LÆS OGSÅ: Kähler-hittet Hammershøi
I 1745 købte Ludvig Holberg godset Tersløsegård og boede i hovedbygningen frem til sin død i 1654. Hans stuer er siden blevet åbnet som museum og er åben for gæster.
Holbergsvej 101, Tersløse
4293 Dianalund
Åben: 12-16 fra Grundlovsdag 5. juni – 9. september
Bakkehuset var ikke blot parret Knud Lyhne og Kamma Rahbeks bolig, men også hovedsædet for Københavns kluturelite i 1800-tallet med sin beliggenhed på Frederiksberg. Huset giver et indblik i den tids livsformer, og en gåtur i Kammas smukke have er et absolut must.
Rahbeks Alle 23
1801 Frederiksberg C
Åben: Onsdag – søndag kl. 11-16.
Vil have et enestående indblik i Klunketiden København, er Klunkehjemmet, der er en del af Nationalmuseet, et besøg værd. Her har tiden stået stille siden 1890, og du kan derfor på nært opleve, hvordan der så ud i et af København borgerskabs pæne hjem.
Åben: Rundvisning fredag, lørdag og søndag kl. 11, 12 og 13.
Billetter bestilles på www.billet.natmus.dk og mødested er Nationalmuseets forhal.
Er man interesseret i, hvordan en forfatters hjem anno 1920’erne og 1930’erne tog sig ud, er det værd at besøge Johhanes Buckholz’ villa fra 1911, der var et populært samlingssted især for Limfjordsegnens digtere. Jeppe Aakjær, Thøger Larsen, Johan Skjoldborg og Johannes V. Jensen, men også Piet Hein, Liva Weel, Axel Salto, Sigurd Svane og mange andre kunstnere. Huset er en del af Struer Museum.
Når forfatterinde og baronesse Karen Blixen ikke slog sine folder på den afrikanske savanne, var hun ofte at finde i sit hjem, Rungstedlund nord for København. Der er så smukt i baronessens stuer, og omgivelserne er heller ikke at kimse af.
Rungsted Strandvej 111
2960 Rungsted Kyst
Åben: Tjek www.blixen.dk for info.
Da digter, journalist og maler Holger Drachmann i 19002 flyttede ind i sit nye hus i Skagen, kaldte han det Pax. Her boede han indtil sin død i 1908 sammen med sin tredje kone Soffi. I dag står huset stort set som dengang, og på væggene hænger omkring 150 tegninger og malerier, hovedsageligt af Drachmann selv.
Hans Baghs Vej 21
9990 Skagen
Åben: Se skagenskunstmuseer.dk for info om åbningstider.
Alhed og Johannes Larsen var fremtrædende i den kunstnerkoloni, vi kender som Fynbomalerne, der hyldede det enkle liv i samklang med natur og familie, og som hentede deres motiver fra de nære omgivelser. Deres hus i Kerteminde rummede ikke mindre end 16 gæstesenge, og i 1984 åbnede huset som museum.
Møllebakken 14
5300 Kerteminde
Åben: juni – august, alle dage kl. 10 - 17. September – maj, tirsdag – søndag kl. 10 – 16