Hus

Boliggalleri: Adam Aamanns private villa

AF: af Lene Ostenfeldt. Foto: Anders Schønnemann.
8.07.2018
Kok og vært på DR-programmet Madmagasinet Adam Aamann har blik for kvalitet. Både når det kommer til smørrebrød og hans families villa fra 1855.

Tilbagetrukket fra en
 stille villavej i Køben-
havn og bag et frodigt, grønt og spiseligt vildnis bor Adam Aamann med sin kone Sara, parrets tre døtre og familiens to hunde.

Og der er ingen tvivl om, hvilket rum der er omdrejningspunkt i den gamle villa fra 1855.

Det er naturligvis det store, hyggelige og stemningsfulde køkken, hvor kokken, restauratøren, kogebogsforfatteren og værten på DR-programmet Madmagasinet laver mad til familien og kreerer nye opskrifter til sine kogebøger.

Smørrebrødskongen

Adam Aamann er manden, der har sat dansk smørrebrød på ikke bare menukortet igen, men også på landkortet.

Med fokus på gode råvarer og sit eget moderne tvist har han givet kryddersild, postejer og meget mere et smagfuldt comeback og har åbnet restauranter både i København og New York.

Seneste skud på stammen er Aamanns 1921 i Niels Hemmingsens Gade i København, som åbnede i august sidste år og står for en videreudvikling af smørrebrød og klassiske danske retter.

Og ligesom Adam Aamanns moderne smørrebrødsunivers er gennemsyret af hans blik for kvalitet og godt håndværk, så er familiens private base også præget af en forkærlighed for naturlige materialer og en respekt for husets originale detaljer.

SE OGSÅ: Farverigt hjem i hjertet af København (link fjernet)

Kun ydervæggene stod tilbage

Huset, der oprindeligt var opført som sommerhus med saddeltag, fik i 1955 tilført førstesal og en tilbygning af den danske arkitekt Kaj Gottlob, der blandt andet stod bag Knippelsbro og Langebro i København.

Han boede selv i huset og drev tegnestue derfra i mange år. Da den 200 m² store villa blev sat til salg i 2013, var det dog som et håndværkertilbud, der krævede langt mere end en gang frisk maling.

Det betød, at huset måtte gennem en omfattende renovering, som stod på i et års tid, før familien kunne rykke ind for fire år siden.

– Vi faldt for det og gik i gang med at realisere vores drømme. Alt blev fjernet helt ud til ydervæggene, så der kun stod en tom skal tilbage, siger Adam Aamann.

Villaen på tre etager rummer kælder, stueetage med kombineret køkken og spisestue samt opholdsstue med trappe til første sal, hvor der er badeværelse, teenageværelser og forældresoveværelse.

Et køkken skal kunne tåle 
at blive brugt

Køkkenet, som i dag er husets hjerte, måtte dog helt ud, fortæller Adam Aamann.

– Køkkenet var nyt og kedeligt. Så her rev vi også alt væk, så kun de oprindelige rammer var tilbage, selvom de var ved at falde fra hinanden. Jeg kan godt lide, at tingene har historie, og jeg vil gerne være tro mod den, men huset skal også have brugsværdi.

I stedet blev der opført et helt nyt og specialdesignet 
køkken, som blev snedkereret på mål.

SE OGSÅ: Villaen med det smukkeste snedkerkøkken (link fjernet)

Køkkenet er bygget i åben forbindelse med spisestuen og med direkte udgang til haven, hvor Adam Aamann henter mange af ingredienserne både til familiens måltider og til restauranterne.

De brede plankegulve fra Dinesen er i fyr, fordi der oprindeligt også var brugt fyrretræ i huset, mens køkkenelementerne er skabt i røget egetræ med bordplader i lyst, gråt marmor.

Væggene er beklædt med blanke metrofliser, som spiller sammen med industrielle lamper fra Lampe Gras. På én gang flot og funktionelt, for et køkken skal kunne bruges, mener Adam Aamann.

Boliggalleri: Adam Aamanns private villa

Her bor: Adam Aamann, kok, tv–vært og restauratør bag bl.a. Aamanns 21, Aamanns Etablissement og Aamanns Deli & Take Away, Sara Cvetkovski, læge, og deres tre døtre, Mira, Ines og Sofija, og familiens to hunde. Se mere på aamanns.dk.
Bolig: Villa på 200 m² fra 1855. Huset, som rummer kælder, stue– og førstesal, blev gennemrenoveret og istandsat med nyt køkken i 2014.
Stil: Afslappet, fyldig og stemningsfuld med vægt på teksturer og en gennemgående farveskala i støvet grøn, mørk rød, mat gul, sand og terrakotta.

På de hvide metrofliser er monteret sorte Lampe Gras-lamper, der giver godt arbejdslys over bordet. Bøtterne i reolen holder styr på krydderier, olier og eddiker. Døren i endevæggen fører ind til et lille fadebur, hvor skinker hænger til modning sammen med sylteglas og hævende dej.

Skab et køkkenværksted med materialer som marmor, træ og kobber, der kan tåle af blive brugt og med tiden får en flot patina. Risten, som er monteret i loftet, har Adam Aamann fået speciallavet, og lignende kan findes fx i Ikea. Den indbyggede pejs både hygger og bliver indimellem også brugt i madlavningen.

Bind indretningen sammen med farver, der går igen i hele boligen, som her i spisestuen, der ligger i åben forbindelse med køkkenet. Spisebordet i massivt egetræ spiller sammen med den støvede terrakottafarve på væggen, kelimtæppet og Y-stolene af H.J. Wegner. Pendlen over bordet er Multi-Light fra Gubi.

Det gør dit hjem personligt, når du indretter med farver på væggene, kunst, planter og puder i et mønster, du kan lide. Sofaen er Cocoon fra Eilersen, mens pendlen i hjørnet i mundblæst glas og snoet metal er fra Cantellani & Smith og købt på en rejse i Italien. Vægfarven er French Gray fra Farrow & Ball.

Her er det Børge Mogensens spanske stol i læder, som har fået selskab af en lille retro-trappestige, der både fungerer som sidebord og stige til reolen. Den grønne vase i vinduet er et loppefund, og lampen over reolen er af Asger Bay Christiansen.

Udnyt de skjulte rum i dit hjem – fx pladsen over dørkarme – eller tænk i praktiske løsninger fra start ved fx at vælge låger på kabinettet under en bogreol.

Brug glas som rumdeler, det lukker lys igennem og skaber indtryk af mere plads i et mindre rum som en entré. Herfra er der indgang til køkken og spiseafdeling.

Soveværelset på første sal, som ligger roligt tilbagetrukket med udsigt til haven, er desuden indrettet med en gammel stol i gylden velour og et broderet sengetæppe.

Med dekorative fliser på gulvet kan du skabe en snert af orientalsk stemning i et ellers meget stilrent badeværelse. Gulvfliserne i familiens badeværelse på første sal er i indfarvet beton.

Mere inspiration? Kom indenfor i arkitekt Maria Mathisens klassiske villa! (link fjernet)

Sponsoreret indhold