Den store naturgrund med søudsigt uden for Stockholms centrum krævede sit hus – og sin arkitekt.
Familiens valg faldt på designer, arkitekt og kunstner Johan Israelson, der umiddelbart så en bygning for sig, som harmonerede med omgivelserne og nærmest smeltede ind i dem.
– Naturen spiller en vigtig rolle i arkitekturen og styrer altid mine første tanker, fortæller Johan Israelson og uddyber:
– Når jeg får en opgave, lader jeg hjertet styre og flytter mentalt ind i huset og indretningen.
Johan Israelson interviewede beboerne om praktiske detaljer som størrelse, antal værelser og badeværelser og fik derefter frie hænder med arkitekturen og interiøret. Han tegner selv de fleste møbler og interiørløsninger for sine kunder, så meget få af hjemmets møbler er købt i en almindelig butik.
Husets soveværelser ligger i deres egen fløj, og der er rigeligt plads til familie og venner, der ofte kommer på besøg og bliver natten over. Hele huset er i ét plan, og det virker – til trods for størrelsen – ikke enormt.
Nærmere tværtimod, for arkitekten har opdelt hele indearealet i zoner, så man altid har mulighed for at trække sig tilbage og finde ro, uanset hvor mange der er logerende.
SE OGSÅ: Kunstnerisk villa i Belgien
Johan Israelsons navn er på manges læber for tiden. Den svenske arkitekt har arbejdet med arkitektur, indretning, kunst og design i 25 år, og de seneste år har han fået stor international opmærksomhed.
Han er kendt for sine rå miljøer og arbejder oftest med grå farver og naturmaterialer som træ og beton. Selv betragter han sit talent snarere som en slags besættelse end et frivilligt karrierevalg.
– Det er ikke et erhverv for mig, mere en livsstil, som han siger.
Hvem: Johan Israelson, arkitekt og designer.
Bolig: Specialtegnet hus på 305 m² for en kunde i Stockholm.
Stil: Industriel minimalisme.
Hjulene under det enorme spisebord med en tung bordplade af beton gør det nemt at flytte rundt på, når der er brug for det. Og loftshøjden i rummet gør, at bordets størrelse ikke føles abnorm. Spisebordet Eber Concrete er Johan Israelsons design, og lamperne er genbrugsfund fra København.
Med grå og brune nuancer som de gennemgående skal der ikke så meget farveinput til for at give lidt liv. Åbne hylder med en stor stabel blå glas løfter den opgave på en enkel måde. Køkkenet i sortpigmenteret beton er tegnet af Johan Israelson. Glas og skrærebrætter er fra Granit.
Et mørkt loft i et højloftet rum giver en flot, dramatisk effekt. Men hold væggene helt lyse eller hvide, så rummet ikke bliver for dystert.
Et enkelt sort møbel kan virke meget effektfuldt i et helt lyst rum.
En skydedør kan være meget dekorativ, og så har den fordelen, at den ikke bryder rummet op, når den står åben.
Saml vasketøjskurvene under en bænk, der passer i størrelsen. Det gør badeværelset ryddeligt og strømlinet.
En fuldspartlet væg giver et både taktilt og råt udtryk, der gør, at rummet ikke mangler liv, selv om indretningen er minimalistisk.
Så se også dette arkitekttegnede sommerhus i Juelsminde