Da Mia Mortensen og Martin Povlsen kiggede efter et nyt hjem, forelskede de sig i en gammel jordemoderklinik. Det var de originale detaljer som bogreolen, gelænderet og de forskudte plan, der sammen med placeringen i første parket til Fredericia Vold overbeviste dem om, at familiens fremtidige hjem skulle være lige præcis her. Mia Mortensen og Martin Povlsen kunne med det samme se et stort potentiale i huset, og de blev hurtigt enige om at slippe deres kreative skabertrang løs ved selv at stå for det meste af renoveringen.
– Gennem renoveringen har jeg især ladet mig inspirere af de gamle 1950’er-huse, som er indrettet praktisk, elegant og funktionelt med en legende tilgang til farver og former. Det er specielt farvesammensætninger, stemninger og teksturer i gamle kunstbøger og hele Midcentury-stilen, der fascinerer mig, siger Mia Mortensen.
Mia Mortensen beskriver sin indretningsstil som en skizofren. Den ene dag er den afdæmpet og enkel, den næste dag er den legende og farverig. Hun elsker at finde brugte originale klassikere, nips, bøger, kurve og keramik, og ofte falder hun for et genbrugsfund, hvis det har den farve, form eller det materiale, hun er på jagt efter. Derfor er stilen et miks af forskellige former, farver og teksturer, som hun sammensætter for at skabe en specifik stemning. Køkkenet og spisestuen må gerne opfordre til leg og give energi, stuen må gerne være mere huleagtig med mørkere farvevalg, og soveværelset skal i øjeblikket helst være let, roligt og omfavnende.
– Det vigtigste for mig er, at hvert rum afspejler en energi. Rolige farver og lige linjer i de rum, hvor man gerne vil slappe af, og større kontraster og legesyge farver i de rum, hvor der skal være plads til liv og bevægelse, siger Mia Mortensen og fortsætter:
Se også dette fine bud på, hvordan du kan eksperimentere med farverne i dit hjem
– Jeg er meget fascineret og inspireret af 1950’erne, 1970’erne og 1980’erne med gedigent design og mikset af skøre former, farver og kontraster. Jeg tænker meget over at bløde hårde linjer op med organiske former. Det må helst ikke blive for firkantet. Derfor valgte vi også et rundt bord til vores aflange spisestue med store rektangulære vinduespartier.
Farvevalgene i hjemmet afspejler ligeledes Mia Mortensens fascination for det kontrastfyldte. Her er det især røde, blå og gule nuancer, som er fællesnævneren for farverne i indretningen.
– Kontraster skaber for mig dybde i indretningen og er med til at understøtte det lys, som er i et rum. I vores pejsestue har jeg valgt en gul vægfarve samt naturfarver som base. Det understøtter den sydvendte sol, som i forvejen kaster et gyldent skær over indretningen. For at skabe blikfang og for at provokere hjernen har jeg tilført blå og røde detaljer som kunsten på væggene, gulvtæppet, spisebordsstolene og skænken samt mine mange genbrugsfund, fortæller Mia Mortensen.
Hvem?
Mia Mortensen, der arbejder som freelancefotograf, og Martin Povlsen, Country Sales Manager hos Telavox, samt parrets søn Aston.
Hvad?
En arkitekttegnet jordemoderklinik på 162 m² fra 1950’erne ned til Fredericia Vold.
Borde i marmor og travertin har vundet indpas gennem de seneste år. De to materialer er nært beslægtede, men den helt store forskel er overfladen. Travertin har en åben overflade med små huller, mens marmors overflade er mere glat og næsten hulfri. På radiatorskjuleren står en bordlampe af Le Klint sammen med et par genbrugsfund. Omkring bordet står Betty fletstolen fra &Tradition. Myren og 7’er-stolen af Arne Jacobsen har Mia Mortensen fundet brugt, slebet ned og malet igen. Nagelstagerne er de originale i bruneret messing, mens koppen er fra Kähler.
Udnyt husets arkitektur til at skabe små hyggelige kroge, som her hvor Mia Mortensen har indrettet en siddeplads i karnappen med Bachelor-stolen af Verner Panton, et sidebord med tulipanvase fra genbrug og en daybed, som fulgte med huset. Bordlampen er Verner Panton, mens tekstilerne er fra Ferm Living og H&M Home. Koi Fish vægvase er fra Ohayo, og gulvtæppet er fra Jotex.
1970’ernes fløjl oplever en ny renæssance, og i møbelbranchen er det især sofaerne, der er omdrejningspunktet i den moderne indretning. Den brune modulsofa i fløjl er fra Sofa Company, mens Wire Cube fra Montana bruges som sofabord. Den mørkeblå skænk er fra Tylko, Yuh væglampen er fra Louis Poulsen, og kelimtæppet er fundet i genbrug.
Et miks af forskellige former, farver og materialer skaber blikfang i husets spisestue. Sidebordet er hjemmelavet af kloakrør med en MDF-plade ovenpå. Lænestolen er fra Varier Furniture med Moon lampe af Verner Panton over. Reolsystemet er fra Montana, og vægfarven hedder Exhale og er fra Jotun.
Med et nyt varmglødet egetræskøkken fra Invita er æstetikken med de glatte overflader, synlige greb og træelementerne, som var kendetegnende for 1950’ernes stilrene og funktionelle køkken, bevaret.
På Conteco betongulvet står et spisebord fra Træfolk med en Frisvingerstol til. Pendlen i krom og Verner Panton magasinholderen er begge genbrugsfund. Glasset er fra Holmegaard, mens skålen er et loppefund.
LÆS OGSÅ: 20 IKEA-køkkener, der ligner en million
Badeværelset er holdt lyst og indbydende med et lysegråt møbel fra Invita og sort armatur fra Vola. De lette, hvide hørgardiner og det runde spejl fra Tiny Tiny bløder det skarpe og kantede udtryk op. Tandkruset er fra Burnt & Glazed, og kurven er fra Ib Laursen.
Soveværelsesindretningen er holdt i afdæmpede nuancer, der skaber en rolig stemning i rummet. Som kontrast til den cremede vægfarve er sengen redt med blå og grønne tekstiler. Sengetæppe fra Ellos og puder fra H&M Home. Bakken er fra Normann Copenhagen med en kop fra Nordal og en skål fra genbrug.
MERE INSPIRATION? Kom med på besøg i en anden lækker Fredericia-villa, som er indrettet med sarte vægfarver og vintagefund