Med et huskøb i Dragørs gamle bydel fulgte der for grafisk designer Gabriella Odorico et helt særligt juleansvar – at pynte op til højtiden med respekt for husets arkitektur og det omkringliggende område. I de karakteristiske og lave, gule huse, der ligger side om side på de brostensbelagte veje, er der nemlig tradition for, at beboerne gør noget ekstra ud af at lyse gaderne op på gammeldags manér, når kalenderen siger december. Heldigvis faldt det Gabriella helt naturligt: Hun er nemlig født og opvokset i selv samme område.
Gabriella begynder altid sine forberedelser til jul omkring første advent. I skuret finder hun tørrede blomster, som hun har samlet sammen fra buketter gennem det forgangne år. Og fra gemmerne finder hun ting og sager, som hun og sønnen Vincent kan klippe-klistre med. Det er vigtigt for hende at inddrage ham i de mange forberedelser op til højtiden, ligesom hun gerne vil give de traditioner, som hun selv er vokset op med, videre til ham.
– Vi går altid i kirke på luciadag og juleaften. Det foregår i Dragør Kirke, hvor jeg er konfirmeret, mine bedsteforældre bisat og Vincent døbt. Nogle af de bedste minder med mine bedsteforældre er fra de stunder, og jeg håber, han vil tage traditionerne med videre ind i voksenlivet.
Hjemme hos Gabriella finder man ingen træer i plastik eller hjerter i larmende farver. For hende er julehyggen bundet op på de minder, hun har med sine bedsteforældre, og derfor går hun efter et traditionelt udtryk med afdæmpede farver og materialer, hun har fundet i naturen.
– Foruden blomsterne, jeg har samlet sammen i løbet af året, så elsker jeg at tage i skoven eller på stranden og finde små tørrede blomster, siv eller grene og bringe dem ind i mit julehjem. Det kan enten være ved at sætte dem i vaser eller binde kranse af dem.
Pynten er et miks af arvestykker og ting, hun har købt vintage eller på loppemarkeder. Stort set alt er i papir eller af glas. Ikke bare er det klart det pæneste, synes Gabriella. Det spiller også sammen med husets stil og perioden, det er bygget i.
– En af de bedste ting ved at være flyttet ind i huset her er, at jeg kan binde gaver til trappegelænderet. Min søn kommer ned hver morgen i december og åbner en – det er så hyggelig en tradition. Jeg holder meget af at pakke gaver ind og synes, de pynter så fint der på trappen. Min samling af gavebånd og -papir er efterhånden stor, og jeg sammensætter det gerne på nye måder alt efter højtid og anledning. Jeg har virkelig en ting for både gavepapir og gavebånd.
Hvem:
Gabriella Odorico, som er grafisk designer hos FDB Møbler, og sønnen Vincent.
Hvad
Et byhus på 125 m² fra 1870 i Dragør.
Har du en blomsterbuket, der synger på sidste vers, kan du bruge de tørrede blade i en adventskrans eller som her, hvor de sammen med stedsegrønne blade er blevet til en dekorativ dørkrans.
Byd gæsterne velkommen med grantræ og julelys, hvis du som Gabriella har en rummelig entré. Hun og sønnen Vincent henter selv juletræet og sætter det ind i starten af december. På det hænger både arvet og hjemmelavet papirklip samt pynt fra Walther & Co., Broste Copenhagen og House Doctor.
Misteltenen på væggen, det tændte stearinlys og et par stedsegrønne grene i vasen. Med et par enkelte, simple elementer har Gabriella drysset julestemning over køkkenet. Hun har fået malet køkkenets Ikea-fronter hos en professionel maler – en billig løsning på at få et personligt køkken, som passede til husets charme, og som ikke larmede for meget i de åbne rum, der er i stueetagen. Grebene er fra Københavns Møbelsnedkeri, mens lamperne er fra Bestlite.
Julebordet er dækket med tallerkener fra FDB Møbler og lysestagen fra Stoff Nagel, som Gabriella har arvet fra sin mor.
Har du mod på at lukke lidt flere farver ind i dit hjem, er det nemt at starte i det små i december. Lad julepynt og farverige grene fungere som små farveeksplosioner, der bryder med de områder, hvor mere afdæmpede farver dominerer. Hos Gabriella har sofaen fra Bolia, lænestolen fra & Tradition og tæppet fra Ilva fået selskab af røde Ilex-grene.
Tegneren bag J80-stolen, Jørgen Bækmark, var den eneste af de tidligere ledere af FDB’s møbelkontor, der stadig var i live, da FDB Møbler blev relanceret i 2013. Derfor kunne han selv bearbejde sine gamle design, så stolene er tilpasset moderne mål og dimensioner. Nu står den hjemme hos Gabriella under litografiet, som hun har arvet fra sin farfar, der var kunstmaler og gallerist.
Sengetæppet fra FDB Møbler giver det åbne repos på førstesalen et roligt udtryk. Lampen er fra Bestlite, mens puderne er fra Aiayu og Studio Feder.
Ved FDB-stolen og skrivebordet, som er en snedkerløsning lavet af de overskydende gulvbrædder, bliver der pakket gaver ind i de mange slags gavepapir, som Gabriella har samlet gennem tiden. Har du ligesom hende et blødt punkt for gavepapir, kan du lade det indgå i indretningen ved at lade rullerne pynte i en papirkurv.