Tips og tricks

Kend dine rødder

AF: af Susie Helsing Nielsen
16.12.2008
Foto: Jes Buusmann
Er du dus med dine rodfrugter? Ellers kan du her blive klogere på de mest gængse og læse om deres smag, egenskaber, varianter, opbevaring og meget mere.

Knoldselleri
Når du skærer knolden ud, iltes de æteriske olier, så snitfladerne bliver brune. Skær først sellerien ud, når du skal bruge den, eller opbevar skiverne i vand. Opbevar knoldsellerien i køleskab. Friskhøstede knolde med top kan du kun købe fra juli frem til den første frost, men knoldene kan købes hele året.

Pastinak
Du kan bruge pastinak rå, kogt, stegt og bagt eller sammen med andre rodfrugter til mos. Pastinak skal opbevares i køleskab, men ikke sammen med frugt og grønt, der udskiller ætylen, da det gør den bitter. Kan købes fra sensommeren indtil en gang i maj.

Gulerod
Gulerod findes i mange forskellige sorter, De søde gulerødder egner sig bedst til at bruge rå, mens de mere "bitre" egner sig fortrinligt til tilberedning, både som bagte, kogte og syltede. Opbevar gulerødder i køleskab. Lav hul i posen, så fugten kan slippe væk. Kan købes hele året.

Jordskok
Jordskokker er meget sprøde og minder lidt om hasselnødder i smagen. Jordskokkerne kan bruges både, rå, bagte og kogte. Opbevar knoldene i køleskab i en plastikpose, så de holder sig sprøde. Kan købes fra sidst på efteråret til efter vinteren.

Rødbede
Mens rødbedebladene stadig er små og sprøde, kan du bruge dem til salat. Du kan bruge rødbeden rå, kogt, stegt eller bagt. Prøv også at bruge den i bagværk, hvor den både giver en fin farve og gør kager og brød saftige. Rødbeder skal opbevares i køleskabet. Rødbeder kommer på markedet omkring august.

Skorzonerrod
Skorzonerroden minder om artiskok og asparges i smagen. Roden misfarves, når du skræller den, hvis den ikke straks lægges i vand, mælk eller citron. Du kan også skære roden i stykker og lade dem koge et par minutter, hvorefter du let kan gnide skrællen af, uden at der sker en misfarvning. Rødderne kan koges, steges eller bages. Opbevar dem i en plastikpose i køleskabet. Kan købes hele året.

Majroe
Majroen har et relativt højt C-vitamin-indhold og smager som en mild radise. Den kan spises rå dampes, koges, bages eller steges. Majroerne er bedst, når der er mellem 4 og 8 cm i diameter. Opbevar dem i en plastikpose i køleskabet.
Majroen er en sommerspise.

Sød kartoffel
Sød kartoffel er opsvulmede rødder fra en slags pragtsnerle. Kødet er saftigt med en sød og lidt nøddeagtig smag. Sød kartoffel tåler ikke temperaturer under 12º, og temperaturer over 18º får den til at spire. Hvis du opbevarer den søde kartoffel sammen med frugt eller grønt, der producerer ætylen, bliver den misfarvet og får en dårlig smag. Køb dem derfor samme dag, de skal bruges. De kan købes hele året.

Sponsoreret indhold