"Det lyder måske lidt søgt, men jeg sammenligner ofte interiørdesign med madlavning. Selv om det er to helt forskellige industrier, er de mere ens, end mange mennesker tror.
De fleste kostvejledere anbefaler normalt at spise en afbalanceret kost. I korte perioder kan du selvfølgelig eksperimentere med mere ensformige diæter, men det, der normalt holder bedst i længden, er en varieret kost med masser af grøntsager. Det samme gælder for vores hjem. Alligevel sker det tit, at hele rum er dekoreret med ét og samme materiale. Overalt. Måske er det værste, når vi kun bruger lukkede og hårde overflader. Så bliver interiøret meget let koldt, hårdt og usmageligt.
Et køkken består stort set kun af lige og lukkede overflader som lakerede døre, fliser og sterile bordplader i rustfrit stål. Derfor skal det rum virkelig suppleres med naturlige og uregelmæssige elementer som for eksempel træ, sten, tekstiler og vegetation, der kan forstyrre og overraske øjet blandt alt det regelmæssige og vinkelrette – hvis vi i det mindste vil opnå visuel balance.
Det er med møbler og indretning som med mad, vi lægger på tallerkenen – kunstige materialer kan aldrig give den samme følelse og smag som naturlige og rene ingredienser. Når man stryger hånden over et massivt træbord, en bordplade i natursten eller tekstiler lavet af blødvasket linned, giver det håndfladen en helt anden fornemmelse end at føle de samme slags møbler, der er lavet af kold plast og flisede spånplader, eller køkkentekstiler vævet af akryl og polyester.
Det er umuligt at ignorere det faktum, at kroppen modtager indtryk fra flere sanser end syn og følelse. Både når vi spiser, og når vi tager omgivelserne ind. Massivt træ er ikke kun smukt at se på, det lugter også rent og naturligt, i modsætning til kunstige materialer, der er fulde af kemikalier, der stikker i næsen og giver så skarp en lugt, at du får hovedpine. Uanset om designet er smukt at se på.
Hvad der er godt for øjet og godt for kroppen, er ikke altid det samme. Vi spiser måske med øjnene, men vi kan ikke bedrage vores kroppe, og hvad der er godt for øjnene, er ikke altid godt for kroppen. Derfor gælder de samme regler for god mad som for god indretning. Du kommer længst ved at vælge råvarer i den bedst mulige kvalitet!"
Frida Ramstedt: Er indretningsanalytiker og forfatter og driver blandt andet bloggen trendenser.se. Skriver hver måned om sit syn på indretning.