Drikke

Gode vintips

Mad og Boligs vinekspert Nana Wad giver her en række gode råd til at komme i gang med at lære vinsmagens verden at kende, så du med sikker kendermine kan rækker ud efter en bestemt vin næste gang du er på indkøb.
af Dorthe Plechinger / Foto: Torben Djenner og Dreamstime.com3.12.2009

Sådan kommer du i gang

• Lær to druer at kende, f.eks. en hvid Chardonnay og en rød Merlot.
• Hvor forskelligt arter druen sig afhængig af, hvor og hvordan den er dyrket - og hvordan kan du bedst lide den?
• Prøv en Chardonnay-drue i en fransk Chablis-vin og i en fed, fadlagret californisk vin, f.eks. Fess Parker Chardonnay. Måske kan du smage salt og kalk fra den jordbund, hvor Chablis-vinen er dyrket? Og majs fra det californiske område?
• Skriv ned, hvad du synes, vinene smager af, og sammenlign med 'officielle' beskrivelser fra f.eks. en vinanmeldelse.
• Beskriv strukturen. Er den let, elegant eller tung? Hvad passer den til af mad?
• Gør det samme forsøg med Merlot - prøv en fra Chile, en amerikansk og en Bordeaux-vin som f.eks. Pomerol.
• Træn dine smagsløg og lav noter om de forskellige druers og regioners karakteristika. Så bliver du bedre rustet til at vælge de rigtige vine til maden.

læder og tobaksblade
... bruges f.eks. om vine på den spanske drue Tempranillo, som bl.a. bruges i Rioja-vinene.

tjære, roser, violer
... er ofte noter af vine på den italienske drue Nebbiolo, som bl.a. bruges i Barolo-vine fra Piemonte.

cedertræ, solbær, cigarkasse og blyantspids
... beskriver ofte vine lavet på den store Bordeaux, men også den internationale drue Cabernet Sauvignon.

mørk chokolade og sort peber
... beskriver vine på en anden Bordeaux-drue, Syrah - eller i Australien: Shiraz.

sorte kirsebær, svesker, lakrids og sandeltræ
... beskriver vine på en af de store druer fra Bordeaux, Merlot.

velhængt kød og stald
... betyder, at vinen har animalske toner.

vanilje
... vil som regel sige, at vinen er fadlagret.

Sponsoreret indhold