DIY

Interview med Frederikke Legaard

AF: af Lene Hardt og Therese Grønborg Steffensen Foto: Pia Winther
17.08.2022
Frederikke Legaard blev landskendt for sin præstation i DR-programmet Den Store Bagedyst. Det er dog ikke kun spejlblanke glazes og perfekt tempereret chokolade Frederikke har styr på - hendes talenter strækker sig nemlig langt ud over evnerne i det søde køkken.

Mesterbager med multitalent

Dygtig amatørbager med sans for finish. Det er nok sådan, de fleste kender Frederikke Legaard, der tilbage i 2019 vandt Den Store Bagedyst, hvor hun imponerede både dommere og seere med spejlblanke glazes, perfekt tempereret chokolade og smukt nørklearbejde i marcipan.

Måske det også er sådan, du husker hende – og i så fald er ti­den måske inde til at lære hende at kende på ny, for talentet strækker sig i den grad ud over evnerne i det søde køkken.

Frederikke laver keramik, maler, tegner, illustrerer, puster og støber glas, fotograferer, bygger møbler, laver smykker – og så meget mere. Listen er lang, og der er ingen tvivl om, at hun er et multitalent inden for kreativitetens verden.

– Der er ikke noget kreativt, jeg ikke kan lide at lave. Der er noget, jeg er dårligere til end andet, men jeg sy­nes, at alt er spændende, og jeg elsker at lære nye ting, siger Frederikke.

Sådan har det været, så længe hun kan huske. Hun er vok­set op i et kreativt hjem med forældre, der er uddannet mø­beldesigner og arkitekt, og da Frederikke var lille, var det ler og maling snarere end bamser og legoklodser, hun legede med.

Efterhånden som hun blev ældre og startede i skole, fandt hun ud af, at de mere boglige fag ikke var hendes stærke side. Hun fik ofte skæld ud, fordi hun brugte tid og kræfter på at lave flot­te forsider til sine stile, men ikke orkede at gennemlæse teksten, når den først var skrevet. Det gav dårlige karakterer og et lavt fagligt selvværd.

– Der, hvor jeg følte mig god, var i alle de kreative fag, og på den måde har det kreative altid været et pusterum for mig, si­ger Frederikke.

For nylig blev hun udredt for adhd, og pludselig gav det me­ning, hvorfor hun altid har haft svært ved at koncentrere sig, når noget ikke interesserer hende – og hvorfor hun har en evne til at hyperfokusere, når noget omvendt fanger hende. Derfor er det heller ikke så underligt, at Frederikke er endt med at arbejde med noget kreativt, for som hun selv siger:

– Jeg tror ikke, at jeg kan lade være.

frederikke_legaard_mesterbager_kreativ

Bliver det et flop?

Efter gymnasiet, et par højskoleophold og et grundforløb på skilteteknikeruddannelsen, kom hun ind på kunstakademiet i Amsterdam. Og så, efter to et halvt års skolegang i Holland, “skulle der bare ske noget”. Frederikke sendte en ansøgning af­sted om både udveksling i New York og deltagelse i Den Store Bagedyst – og blev godkendt til begge dele.

Den sommer fløj Frederikke hjem til Danmark for at deltage i optagelserne til det kageglade program, og selv om man skulle tro det, havde hun ikke på forhånd den store erfaring med at bage.

– Jeg tror, at jeg havde prøvet at temperere chokolade én gang i mit liv, og jeg havde aldrig lavet en glaze eller arbejdet i marci­pan før, så alt var nyt og virkelig spændende, siger hun.

Frederikke har altid været glad for at lave mad og med et so­lidt grundkøkken i rygsækken, øvede hun ihærdigt på sin bag­ning i månederne op til.

– Der var helt klart nogen tæt på mig, som var nervøse for, at jeg kom ind og lavede et flop. Der er mange af mine venner og familie, der efterfølgende har været sådan: “Vi var lidt bange, men altså, det gik jo virkelig godt”, griner Frederikke.

Og det gjorde det. Ni programmer og adskillelige mesterba­gerforklæder senere kunne Frederikke løfte trofæet. Selv om hun befandt sig i New York, da programmet løb over skærmen her­hjemme, kunne hun tydeligt mærke den stigende interesse, for tilbuddene væltede ind.

frederikke_legaard_mesterbager_multitalent

Succes på trods

Frederikke sagde ja til meget af det, hun synes lød spændende, og når man er en evig tidsoptimist, der helst ikke vil skuffe nogen, kan det være en farlig cocktail. I Frederikkes tilfælde udviklede det sig til stress og depression.

Derfor afbrød hun sit ophold i New York og trak stikket i en pe­riode. Helt enkelt sagde hun nej til alle tilbud, og brugte i stedet al sin energi på at udarbejde sin kogebog, Kogekunst, hvor hun har lavet alt fra opskrifter til illustrationer til billeder. Langsomt fik hun det bedre.

– Det lå hele tiden i kortene, at jeg skulle tilbage til Amsterdam og færdiggøre min bachelor, men der blev ved med at komme nye, virkelig fede tilbud herhjemme. Og jeg var også i gang med kogebogen, og så var det lige lidt federe at lave den end at gå tilbage og genoptage studie. Nu er det så endt der, hvor det er endt, siger hun.

For nylig færdiggjorde Frederikke grunduddannelsen som guldsmed, og bagefter gik hun med overvejelser omkring, om hun skulle søge ind på en ny uddannelse.

– Jeg blev virkelig stresset over at skulle lave optagelsesprøver igen, for det er bare virkelig hårdt og forfærdeligt. Og så sad jeg bare der og fik helt præstationsangst, indtil det gik op for mig, at jeg jo ikke behøver, siger hun.

For selv om Frederikke ikke har et færdigt diplom nogen ste­der fra, ser hun på det, som om hun har formået at skabe og sammensætte sin egen uddannelse, hvor hun på trods har suc­ces som kunstner.

– Og på den måde fandt jeg faktisk ro i, at jeg ikke behøver at gøre alt det, som det forventes, at vi gør, siger hun.

frederikke_legaard_mesterbager_multitalent

Sponsoreret indhold