September er den første efterårsmåned, men hvis vi er heldige, bliver varmen og solskinnet hængende, og september er mere sensommer end efterår.
Vi har fundet 10 råvarer, der både lader sommerfornemmelsen blive siddende i kroppen og omfavner efteråret og den kommende vinter.
LÆS OGÅ: Sådan får du gode råvarer om vinteren.
Pærer kan anvendes i et væld af tærter og kager eller serveres sammen med en god ost i en lækker salat. Prøv fx den her dessert med vanilje-panna cotta og ovnbagt pære.
Makrel er meget andet end sådan en dåsesag, der svømmer rundt i tomatsauce. Køb en frisk makrel hos fiskehandleren, smid den på grillen og server den grillede makrel med syltede hyldebær.
August og september er højsæson for brombær, men de kan dog også findes langt ind i oktober. Brombær kan bruges i stort set alle retter, hvor der anvendes bær. Du kan blandt andet bruge dem i en lækker chokoladeis.
De danske blommer er de bedste i verden, og de findes i alle mulige forskellige former, farver og størrelser. Byd efteråret velkommen med en dejlig chokoladefondant med blommer.
Majs stammer fra Sydamerika og blev ført til Europa af spanierne. Der findes forskellige sorter af majs, og nogle egner sig bedst til dyrefoder, mens andre er gode til popkorn. Majs spises også rå fra kolbe eller i salater.
På det her tidspunkt af året får rabarberne en second revival, hvor de har vokset sig store igen efter sommeren. Man kan bruge rabarber på mange forskellige måder, og hvis du mangler inspiration kan du tjekket vores 9 lækre opskrifter med rabarber.
Rødbeden har som de fleste rodfrugter sæson i efteråret og om vinteren og er derfor en rigtig god kilde til vitaminer og fibre i denne periode. Vi kender nok bedst rødbeden i syltet udgave på toppen af leverpostejmaden, men rodfrugten kan faktisk bruges på mange andre måder. Rå rødbeder kan bruges i salater og bages sammen med andre rodfrugter. Du kan også bruge rødbeder, når du bager saftige muffins.
Den danske æblesæson går for alvor i gang i september og varer til slutningen af oktober. Æbler kan bruges på alle mulige måder - det er stort set kun fantasien, der sætter grænser. Dog er æbler særligt gode i desserter, og du kan for eksempel lave en skøn æbletærte.
Græskar findes i mange størrelser, farver og former. Vi kender nok bedst det store, runde, orange græskar, der også er det mest almindelige græskar. Til Halloween er det en stor tradition i USA at udhule græskar og lave ansigter på dem og bruge dem til fine eller uhyggelige lygter. Du kan også bruge græskar som en lækker snack - fx som græskarwraps med bacon.
Sommeren er ved at gå på hæld, og der er ikke mange grøntsager tilbage på markerne nu. Dog er porrerne her stadig, og de bliver her hele vinteren. Spring efteråret i møde og servér Jamie Olivers kartoffelsuppe med porre.