Små greb, men stor forskel

6 tips til at spare tid i køkkenet

AF: af Iben Rouw, redigeret 2022
7.01.2021
Foto: Jens Barslund
Det er sjovt at lave mad, men i en travl hverdag kan det knibe med tiden. Her får du 6 tips til, hvordan du kan spare tid på indkøb, planlægning og madlavning.

Elsker du at lave mad, at finde spændende opskrifter og bage dit eget brød? Det er en fryd at sætte god mad på bordet hver dag, men det er ikke altid, at tiden tillader det. Derfor har vi samlet 6 tips til, hvordan du kan spare tid i køkkenet.

1. Lav en madplan

Det behøver ikke at tage mere end 10 minutter at lave en madplan, og når du først har lagt den, bliver det nemmere at købe effektivt ind. Den tid, du bruger på at lave madplanen, tjener sig selv ind mange gange i løbet af ugen, hvor du undgår at bruge unødig energi på at finde på aftensmad i sidste øjeblik. Gem dine planer - så kan de nemt bruges igen og igen. Du kan også få inspiration til madplaner hver uge her.

2. Saml lækre opskrifter

Send opskrifter fra nettet til dig selv, gem opslag på Instagram eller fra kogebøger, så du altid har en opskrift lige ved hånden, når du savner inspiration til hverdagens madlavning og dine ugeplaner.

3. Skriv en indkøbsliste

Lav en indkøbsliste, før du handler, og væn dig til at skrive varerne op i kategorier (for eksempel "mejeriprodukter", "kød", "frugt og grønt", "konserves" og så videre), så du slipper for at løbe frem og tilbage mellem hylderne.

Vælg en indkøbsdag, hvor du har tid til at købe stort ind til det meste af ugen. Hvis det passer dig bedst at købe stort ind om tirsdagen, er det i øvrigt smart at lade din madplan gælde fra denne ugedag.

Du kan med fordel have en indkøbsliste eller en delt note på din telefon, så du eller din partner i ugens løb kan tilføje, at I mangler opvaskemiddel, kværnet peber eller skuresvampe, som der ellers er risiko for at glemme på farten, eller når du skal lave indkøbsliste 5 minutter-i-indkøb.

4. Hold orden i køkkenet

Ryd op løbende, mens du tilbereder maden. Så undgår du at skulle arbejde dig igennem en større stabel af skåle, gryder og pander, når måltidet er spist.

Har du overvejet, om du bruger alle ting i køkkenet? Måske roder der ekstra meget, fordi der er for mange ting - eller tingene mangler en fast plads i dit køkken. Hvis du for tredje gang i streg er kommet til at købe 1 kg mel med hjem fra supermarkedet, kan det ligeledes tyde på, at du mangler overblik over de varer (og ting), du allerede har. Ved at give tingene en helt fast plads, er det nemmere at tjekke, hvad du mangler og holde orden i dit køkken på daglig basis.

Hvis du er klar på en udfordring, kan du prøve at lave den regel for dig selv, at hver gang du køber en ny dims til køkkenet, må en anden dims lade livet. Selvfølgelig med undtagelse af udstyr du faktisk mangler. Det vil med garanti holde mængden af rod nede - og spare dig tid på oprydning i køkkenet.

5. Lav store portioner

Lav ekstra store portioner, når du laver mad, så du har mad nok til to dage. Lasagne, sammenkogte gryderetter og grøntsagstærte egner sig godt til at spise i to dage. Lad også kogte kartofler og kød indgå i en dejlig biksemad den efterfølgende dag.

Du kan også fryse halvdelen af det, du har lavet, så du har nem aftensmad til en anden dag. Når du fryser din mad, uanset om det er råt kød eller rester fra aftensmaden, så sørg for at skrive på en label, hvad det er, og hvornår du har frosset det ned. På den måde får du nemt et overblik over, hvad der er i fryseren, hvor længe det kan holde sig, og om der ligger noget, der snart skal bruges. Det ville være ærgerligt at skulle smide en dejlig portion aftensmad ud, du allerede har brugt tid på at lave, fordi det er blevet for gammelt i fryseren.

6. Køb dig til tilbehør

Køb tilbehør, som løfter hverdagens måltider et niveau højere op, men som kræver god tid, hvis man vil lave det selv - for eksempel en god pesto, chutney, salsa eller andre delikatesser, som fås på glas.

Brug din energi de rigtige steder. Hvis det betyder noget for dig at lave en hjemmerørt humus, kan du måske købe nogle lækre boller eller omvendt, hvis du elsker at bage.

Sponsoreret indhold