Tips og tricks

Brdr. Prices tips til stop af madspild

AF: af Stop Spild Af Mad
27.11.2018
Foto: Columbus Leth.
Julen kan betegnes som årets største “madspildshøjtid." Derfor blæser de kendte brødrene Price op til kamp mod madspild i julen, hvor de løfter sløret for gode råd, og tips og tricks mod madspild, som de selv bruger i deres egen familie.

Julen kan betegnes som årets største “madspildshøjtid,” og tal fra Landbrug for Fødevarer viser, at i december smider danske husholdninger mad ud for 1,1 milliarder kroner. Derfor går brødrene Price nu til kamp mod julens madspild. Det kan forhåbentligt være med til at inspirere os alle til en jul med mindre madspild.

Sådan gør Brødrene Price
Brødrene Price har nemlig en fast familietradition, som også bevirker til at hindre madspildet i julen:

“I vores familie har vi en særlig tradition for at lave farseret julekalkun og der er lige så faste traditioner for, at måltidet fortsætter dagen efter. Hvorfor der er god grund til at lave rigeligt sovs! Det kolde kalkunkød kan sagtens spises med en lun sovs, og når vi er helt henne på tredjedagen, så kan der laves en fantastisk ragout, hvor det sidste kød kommes i den sidste sauce (som eventuelt kan tilføjes lidt mere fond), sammen med lidt udskårne rodfrugter og løg.”

Æbleskiverne, som aldrig levnes: Den bedste opskrift med kærnemælk

En dejlig overraskelse til januar
Men meget kan også fryses til senere brug, mener brødrene Price: “Er man blevet træt af kalkun på dette tidspunkt, så lav retten alligevel og frys den ned. Når du kommer stresset hjem en januar- eller februardag, så er det de færreste, der takker nej til en kalkunragout, der bare skal varmes op og serveres med en kartoffelmos til. Dette princip gælder naturligvis også for andestegen og dem, der endnu ikke har prøvet en biksemad på kold flæskesteg - så er det bare med at komme i gang.”

Typiske madvarer, som vi har til overs fra julemiddagen:
Rødkål - 72,9%
Hvide kartofler - 64,3%
Ris a la mande - 58,7%
Flæskesteg - 55,9%
And - 45,5%
Brunede kartofler - 28,4%
Medister – 14,3%
(Kilde: Coop Analyse for Stop Spild Af Mad.)

Genbrug juleresterne: 5 skønne og nemme retter

De bedste tips til at undgå madspild i julen:

  1. Gør plads til julen og få plads i dine køkkenskabe, køleskabe og frysere, få tømt ud og spist op - så der er rigelig plads til den gode julemad sidst i december.
  2. Husk ikke at købe meget mere, end du har brug for. Dette kan man undgå ved realistisk planlægning. Er I 6 mennesker til julefrokosten, så lad være med at købe mad ind til 9.
  3. I julen ligger vi under for traditioner om, at der skal være rigtig meget mad på julebordet - mange variationer af julelækkerier, overflod af julemedister, leverpostej, sylte og hvad der ellers hører til. Det er naturligvis ædelt at vise gæstefrihed og overflod, men det behøver ikke at kamme over. Er I 6 mennesker til julefrokost, så lad være med at lave mad til 9.
  4. Stil ikke al mad frem på bordet på een gang. Stil gradvis frem, i takt med at det bliver spist. Mindre størrelse fade, skåle og tallerkener på julebordet er ikke kun godt for mindre madspild, det er også sundt for dit helbred og modvirker de ekstra kilo på sidebenene efter julen.
  5. Kvalitet fremfor kvantitet er en glimrende idé – jo bedre kvalitet madvarer du køber, desto sværere er det for dig at smide dem ud efterfølgende, fordi du har betalt så godt for dem. De penge, du sparer ved at minimere sit madspild, kan bruges på at købe bedre kvalitet fødevarer.
  6. Især op til julen fylder kødet mere i skraldespanden, end normalt. Husk at udnytte dine rester - en rest flæskesteg kan bruges i en flæskestegssandwich eller i biksemad - og en rest and kan bruges i salat med rødkål.
  7. Har du fået nok af julemaden 2. og 3. juledag, skal man fryse resterne ned. Fryseren er din ven - og et glimrende redskab mod madspild. Husk at opdele maden og frys maden i mindre portioner. Rester af kød eller and, kartofler og andre grøntsager kan svitses på panden til biksemad, portionsopdeles og fryses ned. Har du er rest risengrød eller ris a la mande tilbage, kan du bruge det til at bage boller med. Bollerne fryses ned, så du har noget at glæde dig til i januar måned. Rester af sild kan røres op med creme fraiche og laves om til en sildesalat. Vin og fløde kan komme i isterningeposer og ned i fryseren - bruges efterfølgende i supper og saucer. Brød kan laves om til croutoner, brødchips eller fryses til senere. Selv krydderurter kan du fryse.
  8. Lav en juledagbog og skriv dine erfaringer ned fra julen i år, så du ikke begår samme fejl til næste års jul. Levner nogle af dine familiemedlemmer mad jul efter jul, kan du overveje at servere dem lidt mindre portioner.

Julegodter: Sådan bruger du resterne af din marcipan

Sponsoreret indhold