Når du står i køkkenet og ønsker at tilberede maden perfekt, er det godt at vide, hvornår du skal bruge varmluft og hvornår du skal ty til den almindelige ovnfunktion - og ikke mindst hvorfor, der er forskel på de to.
Ovnen har mange indstillinger, men langt de fleste gange bruger vi varmluft eller almindelig - også kaldet over- og undervarme.
Varmluft er typisk illustreret med en cirkel og en ventilator indeni. Over- og undervarme er illustreret med to vandrette streger, en øverst og en nederst - ofte inde i en firkant.
Varmluft er en funktion, hvor en blæser bagerst i ovnen fordeler varmen jævnt. Den gør, at den varme luft cirkulerer rundt i hele ovnen, så temperaturen er nogenlunde ens over det hele.
For at få det fulde udbytte af den jævne varmefordeling skal du fordele maden i ovnen så ensartet som muligt. Sæt fx boller i lige rækker, så giver du varmen de bedste forudsætninger for at bage alle bollerne ensartet.
Den jævne fordeling af varmen gør også, at du kan have flere bageplader i ovnen på samme tid. Du skal blot sørge for, at pladerne ikke står for tæt, så luften ikke kan cirkulere ordentligt.
Varmluft bruger mindre energi end almindelig ovn, fordi ventileringen udnytter varmen bedre ved at fordele den i hele ovnen. Samtidig kræver varmluftsovnen lavere temperaturer end en almindelig ovn, og maden vil typisk være færdig på kortere tid. Og så bliver varmluftsovnen hurtigere opvarmet og klar til brug.
Det skal du, når din mad kræver høje temperaturer, og hvis den skal have en sprød skorpe uden at blive tør. Luftcirkulationen kan have en tendens til at udtørre maden lidt, men ofte er det en smagssag.
Varmluftsovnen egner sig dog umiddelbart ikke til at bage rugbrød, pizza eller tærte, fordi den konstante luftpåvirkning udtørrer maden for meget.
Desuden egner varmluftsovnen sig heller ikke til at tilberede mad ved meget høje temperaturer, som fx pizza kræver, fordi overfladen simpelthen bliver tør og brændt, før midten når at blive tilberedt.
I toppen og i bunden af ovnen sidder der varmelegemer, og det er fra dem, varmen kommer på almindelig ovnfunktion. Men fordi varm luft altid stiger opad, vil der blive varmest i toppen af ovnen.
Det giver ikke en ensartet bagning, men til gengæld er funktionen god til at tilberede mad, der skal have en sprød skorpe og bevare saftigheden indeni.
Almindelig ovn egner sig fx godt til at bage rugbrød, hvor midten gerne skal være lidt svampet. Det gør den fordi over- og undervarmen sørger for en sprød skorpe, mens fugten bliver indkapslet i brødet, så det ikke bliver tørt.
En ulempe ved den almindelige ovnfunktion er, at den kan være længere tid om at tilberede maden. Det kan være nødvendigt at justere madens placering i ovnen løbende for at undgå uensartet varmepåvirkning.
På grund af den manglende cirkulation af varm luft bruger den almindelige ovnfunktion mere energi på at opvarme hele ovnrummet. For at sikre, at ovnen har nået den ønskede temperatur, er det ofte nødvendigt at forvarme ovnen i længere tid sammenlignet med varmluftovnen, der normalt opnår den ønskede temperatur hurtigere.
Over- og undervarme er altså en funktion, der gør din ovn lidt dyrere i drift end varmluft, som er mere energivenlig.
Valget mellem varmluft og almindelig ovnfunktion afhænger af den specifikke ret og det ønskede resultat, og det er altid en god idé at følge opskriftens anvisninger. Men også at eksperimentere for at finde den bedste tilberedningsmetode til dine behov.
Oftest står der i opskriften, om du skal bruge almindelig ovn eller varmluft. Hvis der ikke er angivet noget, kan du regne med, at der menes almindelig ovn, og du kan selv omregne temperaturen, hvis du foretrækker varmluft.
En huskeregel er, at temperaturen i almindelig ovn er 10 % eller 15-20 grader højere end varmluft. Ved lavere temperaturer er der dog ikke lige så stor forskel.
Du kan bruge skemaet herunder til at omregne temperaturen.