Uanset om det gælder en ret fra dagen før, der bare lige skal genopvarmes, eller det er rester, der skal sættes sammen til et nyt og lækkert måltid, så er restemad bare genialt: En hurtig tur i mikroovnen eller gryden, og så er der serveret i løbet af ingen tid!
Desværre er det ikke helt ligegyldigt, hvilke varme rester du sætter tænderne i. Nogle madvarer kan nemlig udvikle bakterier og stoffer, som kan give maveonde, når du genopvarmer dem.
Vær derfor opmærksom på, hvordan du køler maden ned efter tilberedning. Vi guider dig!
Som udgangspunkt skal champignon spises lige efter tilberedning. Proteinerne i svampene gennemgår en særlig proces, når du har skåret dem, og det kan være skidt for maven. Så spis dem så hurtigt som muligt, og undgå helst genopvarmning dagen efter.
Genopvarmning af den lille proteinbombe kan udvikle stoffer, der gør det sværere for maven at fordøje dem. Hvis du oplever mavepine efter at have spist en genopvarmet ret med æg, kan dette derfor være tilfældet.
Kartofler er lidt tricky. Hvis du lader dem stå og køle ned ved stuetemperatur i stedet for at sætte dem i køleskabet med det samme, kan bakterien botulisme udvikle sig på grund af den høje temperatur. Bakterierne bliver ikke slået ihjel ved en hurtig genopvarmning, så hvis du gerne vil spise dem varme dagen efter, er det bedst at sætte dem i køleskabet med det samme.
Her gælder lidt det samme som med kartofler. Hvis du gerne vil genopvarme risene og spise dem som rester, skal de køles hurtigt ned og ikke stå fremme ved stuetemperatur. Igen er det standhaftige bakterier, der er på spil. Ris kan indeholde bakteriesporer, som kan give madforgiftning. Når risene får lov at stå ved stuetemperatur kan bakterierne formere sig meget hurtigt, og det kan føre til opkastning og diarré.
Her er det ikke så meget bakterier, du skal være på vagt overfor, men derimod kyllingens proteinsammensætning. Den ændrer sig, når kold kylling genopvarmes, og det kan give mavepine. Hvis du gerne vil genopvarme kødet, så skal du sikre dig, at det er rygende varmt hele vejen igennem.
Hvis du vil være på den sikre side, kan du bruge de kolde kyllingerester i kyllingesalat eller sandwiches.
Genopvarmning kan omdanne nitratet i disse grøntsager til giftstoffer, så hvis du laver mad med rødbeder eller bladselleri, der skal blive til varme rester, så sørg for at inddele i små portioner, som hurigt nedkøles. Husk at varme retten til minimum 75 grader.
Kilde: www.womansday.com