Man skal ikke have været på besøg længe hos art director Sofie Juhl, før man opdager, at indretning er hendes store passion. Alt fremstår velovervejet og konsekvent, fra de harmonerende farvetoner til formsproget, der vidner om en sikker hånd i udvælgelsen af møbler og design.
Alligevel har Sofie kun én fast regel, når det gælder indretningen af hendes 82 m² store lejlighed på Nørrebro i København, og det er, at intet vil forblive, som det er.
– Da jeg var lille, flyttede jeg om på mit værelse hver efterårsferie. Det var en fast tradition, så det sidder nok i mig stadigvæk, at det at indrette er en løbende proces, der aldrig rigtig ender, fortæller hun.
Det var kærlighed ved første blik, da Sofie for knapt to år siden fik muligheden for at bytte sig til sin lejlighed.
Hun havde altid drømt om at bo i et sted med karnap, og det eksklusive snedkerkøkken fra Københavns Møbelsnedkeri, som den tidligere ejer havde tegnet og bygget særligt til rummet, var også et indlysende plus.
– Da jeg flyttede ind, var jeg stadig studerende, og ville aldrig have haft mulighed for selv at vælge et køkken af den type, så det føltes som den vildeste luksus. Jeg værdsætter virkelig, hvordan håndværket og den helt utroligt høje kvalitet ikke bare gælder fronterne, men fortsætter hele vejen ned i skufferne, siger Sofie.
Håndværk er også kodeordet i mange af lejlighedens øvrige løsninger. Hvor mange foretrækker at købe sig til ønskemøblerne, har Sofie altid nydt selv at have materialerne mellem hænderne. Derfor er både spisebordet, det lille sidebord i stuen og soveværelsets natborde bygget af Sofie selv – med en smule assistance fra hendes far i barndomshjemmets værksted. Næste projekt er en radiatorskjuler, der følger karnappens runding.
– Der ligger en kæmpe tilfredsstillelse i at kunne fikse det selv. Min far er ingeniør, så han hjælper mig med at regne på, om mine idéer holder og kan realiseres, og så går vi ellers i gang med stiksaven på hans værksted, forklarer Sofie.
Design blander han sig til gengæld helt udenom. Fra det sennepsgule loft i soveværelset til den overdimensionerede stol af den trendsættende britiske designer Faye Toogood bærer alt i lejligheden præg af Sofies markante, kreative fingeraftryk.
– Jeg forelsker mig først og fremmest i former og har en svaghed for det skulpturelle og organiske. Mange af de møbler, vi traditionelt omgiver os med, er jo firkantede – en seng, et skab, et bord – og det spændende opstår for mig, når det får modspil af noget, der udfordrer og gør os nysgerrige, og som er mere blødt og imødekommende end de traditionelle, rette linjer. I de fleste af mine egne rum er der noget rundt eller boblet, der udfordrer øjet, fortæller hun, før hun til sidst tilføjer;
– Det må gerne været lidt kunstnerisk eller skævt, så man får lyst at gå på opdagelse i indretningen. Det gør det hele lidt sjovere.
Hvem?
Sofie Juhl, Art Director hos Klix Kommunikation, privat indretningskonsulent og partner i Vaerk Studio, en kreativ kunst- og designvirksomhed. Se mere på @vaerkstudiocph.
Hvad?
Lejlighed på 82 m² på Nørrebro i København.
Stuens farver er dæmpede og naturlige for at give plads til skulpturelle elementer. Sofaen er købt på onlineauktion, lysestagen er fra Ferm Living ligesom standerlampen og gulvtæppet, mens det lille sidebord er sat sammen af overskydende fliser fra badeværelset.
Den skulpturelle loungestol er designet af britiske Faye Toogood og stod øverst på ønskelisten længe før, den endelig flyttede ind. Sofabordet har Sofie selv har bygget af trælister og en skifferplade. Hos Værk Studio producerer Sofie både kunstplakater og unikaværker på bestilling. Stregtegningen er en illustration, som Sofie har fået blæst op på en skumplade og givet navnet Mr. Mystik.
Karnappen i spisestuen udnyttes til fulde med et rundt bord, som Sofie selv har designet. De enkle, sorte stole er fundet i Ilva, mens den skulpturelle stol med de buttede former er designet af tegnestuen Big-Game for Moustache. Fadet på bordet er fra Serax.
Køkkenet er specialbygget i massivt træ af Københavns Møbelsnedkeri, der passer til lejlighedens beherskede farvepalette. I vindueskarmen står en klassisk Lyngbyvase fyldt med duftende grene.
I soveværelset er Sofie gået efter en følelse af boutiquehotel, skabt ved at matche persienner fra Stila og gardiner fra Ellos med en varm sennepsfarve til loftet kaldet Dijon Yellow fra Jotun. Vase og sengetøj fra H&M Home, stribede puder fra Normann Cph.
Sofie er opdraget til selv at give det et forsøg, før hun køber sig til en færdig løsning, og det holder hun stadig fast i hvad angår både hjemmets kunst og møbler.
På et podium i stuen står en glasvase fra Hein Studio fyldt med tørrede blomster som en uventet og derfor effektfuld farve-eksplosion i de ellers neutrale omgivelser. Den gamle institutionsstol er fundet på DBA.
Ved siden af arbejdet som art director er Sofie Juhl partner i Vaerk Studio, hvor hun forhandler og skaber unikakunst som det foldede papirværk, der pryder hendes egen spisestuevæg.
I soveværelsets vindueskarm står en lampe designet af Jaime Hayon for &Tradition og en lille Kählerskulptur. Lysestagen er fra Hay, designet af Wang & Söderström.