Farver kan være en tricky ting. Både når det kommer til at vælge den helt rette til væggen, men også hvis du for eksempel skal lægge nye fliser eller sætte klinker op. Derfor gør vores tidligere indretningsekspert Frida Ramstedt i denne udgave af boligbrevkassen os klogere på netop farvevalg.
Spørgsmål:
Hvordan kan jeg afskærme mit køkken uden at sætte en væg op i mit åbne køkken-alrum?
Hilsen Mette
Svar:
Du kan dele det op både visuelt og fysisk. Et simpelt trick til at gøre køkkenet til én enhed og spisepladsen til en anden er at arbejde med sammensætningen af farver. Mal en baggrundsvæg ved spisepladsen, dekorér med et stort tæppe under bordet, der matcher vægfarven, og hæng en større lampe over spisepladsen for at gøre det til sin egen zone. Hvis du også eller i stedet ønsker at skærme med fysiske genstande, kan du bruge et højere afsætningsbord mellem køkken-alrum og spiseplads, som fungerer på samme måde som en køkkenø. Et arbejdsområde og afgrænsning i ét. Du kan også bruge et større gulvanlæg, en rumadskillende bogreol og lignende møbler, der slører udsynet ind til selve køkkenet.
Hilsen Frida
Fliser fra File Under Pop
Spørgsmål:
Hvilken fugefarve skal jeg vælge til mit stengulv og til mine fliser i køkken og badeværelse?
Hilsen Agnes
Svar:
Det hele afhænger af, hvad du vil have øjet til at fokusere på. Stengulvet eller fugemønsteret? Hvilken kontrast du vælger, afgør, om øjet opfatter gitteret, eller stenens karakter. En skarp kontrast mellem fugefarve og flise (lys til mørk eller en afvigende farve) giver dig et markant mønster. Fint, hvis du vil skabe en optisk effekt med en klar retning, der fører øjet til gulvet eller væggen. Mindre rart, hvis fliselæggeren ikke er af den præcise slags. Selv den mindste ujævnhed i linjerne vil være synlig. En diskret kontrast mellem fugefarve og flise (farve, der går tone i tone) får fliserne til at flyde sammen til en større enhed og sætter mere fokus på selve mønsteret i naturstenen eller i flisens overfladelag end på flisernes form og konturer.
Hilsen Frida
Spørgsmål:
Hvad skal man overveje i forhold til vægfarver, hvis stuen f.eks. vender mod nord osv.?
Hilsen Olivia
Svar:
Generelt siger man, at rum med vinduer mod nord ofte har et "koldere" dagslys, mens rum med sydvendte vinduer ofte har et dagslys, der opleves "varmere". De fire grundfarver gul, rød, grøn og blå påvirkes forskelligt af varmen og kulden i det indkommende lys i de forskellige retninger, og en farvekode (som er en opskrift, der angiver mængden af de fire grundfarver) kan derfor opleves helt anderledes på forskellige breddegrader, men det er lidt for kompliceret at forklare kort. Mit bedste tip er, at du tager kompasset frem på din smartphone, tager billeder af rummet og vinduernes placering, men også hvad der er på ydersiden af dem (en orange murstensfacade på den anden side af gaden kan påvirke den lyse farve i rummet lige så meget som breddegraden), og så beder du din malerbutik om at producere prøver, som du kan male på plakater, du kan flytte rundt i rummet for selv at se, hvordan farven ser ud på alle rummets vægge på forskellige tidspunkter på dagen.
Hilsen Frida