Et badeværelse må gerne være lækkert. Det er et sted, du bruger tid på at blive ren, gøre dig i stand og måske også få lidt tid bare for dig selv – og så er det ofte det dyreste rum at lave om. Derfor er det en god idé at være klar på, hvilken stil du er til, inden I begynder at bestille fliser, armaturer, vaske og møbler til et nyt badeværelse.
Badeværelset er for længst overgået til at være et privat wellnessområde, men rammerne kan både give en følelse af nordisk oase, af hotelstemning eller af østerlandsk hamam. Er du til et mere råt og industrielt look, kan betonvaske, træ og vinduer i sorte rammer passe til stilen, mens messingfarvede vandhaner og smukt tilbehør gør dit badeværelse eksklusivt. Og så er der alle de små detaljer såsom lågkrukker, sæbedispensere og spejle, som nemt kan skiftes ud og gøre et kedeligt badeværelse smukt og indbydende - og som er med til at definere din helt personlige stil og binde resten af hjemmet sammen.
Se også: Indret dit badeværelse med personlighed
Vi har samlet 33 forskellige badeværelser, der på hver deres måde er lækre både at bade og opholde sig i. Under galleriet kan du derudover få 5 gode tip til at vælge dit perfekte badeværelse.
1. Se på størrelsen. Hvor stort er rummet? Har du et lille badeværelse, er der måske ikke plads nok til et badekar, medmindre der bliver meget trangt. Det samme gør sig gældende i forhold til et badeværelsesmøbel. Har du brug for et skab under vasken, eller kan du nøjes med en kurv med håndklæder i og et par hylder til dine produkter? Måske vil badeværelset blive rarere ved at bruge kvadratmeterne på færre møbler og så få mere luft. Omvendt kan du vælge at skeje ud, hvis dit badeværelse er stort, og gå efter en spaoplevelse med flere vaske, kæmpe badekar og god bordplads.
Tip! Et badeforhæng skaber personlighed
2. Vælg din stil. Det er en god idé at tjekke forskellige typer badeværelse ud, inden du bestemmer dig, for at finde ud af, hvad din stil egentlig er. Den må gerne passe til husets arkitektur men ikke nødvendigvis resten af din indretning. Højst sandsynligt vil din indretning ændre sig i løbet af årene, men du skifter ikke lige badeværelset, så tænk over, om det virkelig er dig med sorte låger og marmorbordplade, eller om du med tiden vil blive gladere for et enkelt, hvidt badeværelse. Hvis du går efter et mere diskret badeværelse, er det nemmere at pimpe op med skiftende tilbehør, mens et badeværelse i et mere markant udseende ofte har en wow-effekt.
Læs også: 7 ting du ikke må opbevare på badeværelset
3. Tænk i detaljer. Udgangspunktet for et badeværelse er oftest toilet, vask, bordplade og skab, men tænk på detaljerne, når du skaber dit udtryk. Du kan for eksempel gå efter et armatur af messing frem for sølvfarvet for at give dit badeværelse et moderne og eksklusivt touch. Måske kunne det være sjovt med en hel anden type vask end den klassiske af keramik, og hvad med at sætte farvede fliser på væggen?
4. Gør det personligt. Når de store linjer er lagt, gælder de om at få gjort dit badeværelse personligt. Medmindre du er til en helt stram stil uden dikkedarer – hvilket så er personligt for dig – sætter du det sidste præg på dit drømmebadeværelse, når du vælger mellem knager eller håndklædestang, en skammel eller bænk, og hvilke håndklæder du skal have. Her kan et moodboard være en god idé. Hvis du går efter en nordisk hamamfølelse, så tænk i store ”badetæpper” og kurve. Hvis du hellere vil have en hotelstil på dit badeværelse, så husk dispensere til sæben, væglamper og små krukker til vatpinde etc. Spejle, spande, lamper, knager, hylder, lågkrukker, forhæng, tandkrus og måtter er alt sammen med til at skabe netop din stil lige nu og er de ting, du med tiden kan ændre, hvis du vil opfriske dit badeværelse eller prøve noget helt nyt.
Se også: 25 store og små badeværelser
5. Fuldend oplevelsen. Og så til allersidste finish, hvis dit badeværelse skal være ren wellness: lys, lyd, varme og luft. Gulvvarme gør dit badeværelse rart at træde ud på året rundt. En lysdæmper gør, at du ikke bliver blændet, hvis du skal op om natten, og ved at dæmpe lyset giver du dit badeværelse en hyggelig stemning. Sæt eventuelt stearinlys derude for at skabe en følelse af sanselig oase og gerne med duft, så rummet dufter dejligt. Husk også at lufte godt ud. Det er både sundt for rummet og får dit badeværelse til at virke friskt frem for fugtigt. Grønne planter giver også en følelse af friskhed og gør dit badeværelse mindre sterilt og mere til et møbleret rum. Sæt også højtalere op, så du kan høre afslappende musik i badet, eller en lille DAB−radio, så du kan nå at få morgenens radioavis med, mens du gør dig klar.
Mere inspiration: Tips til det lille badeværelse