Guldranken, som du både kan finde under betegnelserne Epipremnum aureum, Scindapsus aureus og Raphidophora aurea, er en hurtigvoksende, grøn klatreplante med hjerteformede blade. Uanset om du lader den klatre eller hænge, er guldranken ret nem at passe – og meget dekorativ, som navnet også antyder!
Du bestemmer selv, om du vil hjælpe planten med at klatre opad, eller om du ønsker det mere vilde look, den får som hængeplante. Der er flere muligheder, når det kommer til guldrankens fremtoning. Plantens hjerteformede blade bliver oftest større, hvis du vælger at lade den vokse opad.
Du kan også finde den i flere farvevariationer, den forekommer nemlig både med helt grønne blade, med grønne, brogede blade (med hvide eller gule marmoreringer) eller du kan få planten i helt neongrøn.
Tip: Hvis du ønsker lidt spil i din guldranke, kan du fæstne grenene med små selvklæbende minikroge i forskellige højder på væggen eller oppe under loftet. Det skaber et levende udtryk og – når guldranken vokser sig rigtig lang – en jungle-agtig stemning i rummet!
Med god og korrekt pasning kan guldranken vokse 30-50 cm på et år, hvilket gør den meget hurtigvoksende i forhold til mange andre grønne stueplanter. Derfor er guldranken ideel til dig, der godt kan lide at se resultater hurtigt, og som måske ikke har de grønneste fingre. Den er nemlig generelt en taknemmelig plante, der ikke kræver det store.
Guldranken foretrækker en varm og meget lys placering, men den må ikke stå i direkte sollys. Derfor er en ideel placering lidt inde i rummet, tæt på et sydvestvendt vindue. Hvis din guldranke har brogede blade, vil den lave flere marmoreringer jo mere lys, den får. Den kan sagtens leve under mørkere forhold, dog vil bladene så få en mere ensartet farve.
Guldranken egner sig godt som badeværelsesplante, da den trives i et fugtigt og varmt miljø. Alternativt kan du give den et brusebad et par gange om ugen. Tør gerne bladene af med en fugtig klud hver anden uge, så fjerner du også støv, der blokerer for sollyset.
Bladene hænger og bliver mindre spændstige, når den mangler vand, og selve planten står mindre rankt. Lad jorden tørre lidt ud mellem vandinger. Mærk efter med en finger i de øverste par cm. Er jorden tør, så vand. Den vil nok kræve vanding hver 4.-5. dag om sommeren og en gang ugentligt i vinterhalvåret. Om sommeren vil den have godt af gødning ca. en gang om måneden.
Du kan nemt lave stiklinger af din guldranke, og det vil også hjælpe planten til at blive mere busket og mindre ranglet, at den bliver beskåret – ideelt set om foråret.
Skær et endestykke af under et sundt bladpar og gerne med luftrod eller begyndende luftrod. Sæt stiklingen i vand og vent, til den har dannet rødder. Når den har produceret et rodnet, kan du sætte stiklingen i jord. Du kan evt. plante den hos moderplanten, så den bliver mere tæt.
Det er bedst at tage stiklinger om foråret, så processen går hurtigere, men det kan sagtens lade sig gøre i vinterhalvåret også.
Guldranken skal ikke omplantes for ofte, i hvert fald ikke oftere end hvert andet år. Når du skal plante dine stiklinger eller ompotte din plante, kan du bruge almindelig pottejord med sphagnum beregnet til stueplanter. Det er, som med de fleste stueplanter, essentielt med dræn i bunden i form af lecakugler og/eller hul i bunden af potten. Det gør, at overskydende vand kan rende fra, så rødderne ikke svømmer i vand og i yderste tilfælde dræber planten.
Fyld jord i bunden af potten, placer planten i midten, fyld jord omkring den og pres jorden let ned for at undgå store lufthuller. Vand altid rigeligt efter omplantning.
Hvis ikke guldranken får noget at klatre på, vil den hænge, hvilket er mindst lige så flot, som hvis den klatrer. Du kan støtte den med en blomster- eller mospind, hvis du ønsker den oprejst. Placér pinden ved siden af rodklumpen i krukken og undgå at gøre skade på rødderne. Det er nemmest at gøre i forbindelse med ompotning. Bind evt. guldranken fast med snor i takt med, at den vokser sig længere.
Tip: Plant forskellige variationer af guldranken sammen for at få en alsidig plante i forskellige farver.