Stueplanter

Pasning af fredslilje

AF: af Redaktionen.
29.03.2021
Foto: Pernille Albers.
Fredsliljen er en smuk plante, som trives de fleste steder i hjemmet. Selvom den er nem at passe, har den et par krav til hvor den placeres og hvor ofte den vandes. Det kan du læse alt om her.

En stor, grøn plante med hvide blomster.

Du kender nok fredsliljen, da den er en nøjsom og smuk plante, som ses i mange hjem. Fredsliljer dufter ikke, selvom de smukke blomster ligner nogle, der dufter himmelsk. Den mest almindelige sort, Spathiphyllum wallisii, stammer fra Columbia. Denne sort bliver omkring 30 cm høj, men kan blive helt op til en meter i bredden. Dette forudsætter dog, at du ompotter planten årligt. Læs mere om hvordan længere nede.

Pasning og pleje af den luftrensende fredslilje

Du har sikkert hørt, at fredsliljer er gode for indeklimaet. Det er de fordi de renser luften for en masse usunde partikler, så som benzen. Derudover laver planten fotosyntese, ligesom alle andre planter. Det betyder, at den optager CO2 i rummet og omdanner det til ilt. Derfor er fredsliljen altså ikke bare smuk, men også god for vores helbred og velvære.

Hvad fejler din fredslilje?

Hvis din fredslilje mistrives, vil det være nemt at afkode. Planten har forskellige krav og hvis de ikke overholdes, vil det kunne ses.

  • Hvis bladene hænger, er det et tegn på. at den mangler vand.
  • Planten tåler ikke os eller træk. Derfor er planten heller ikke god at have i køkkenet.
  • Får planten blege og gullige blade, får den for meget sol og skal flyttes.
  • Begynder bladene at blive gullige eller sorte, skal de klippes af så langt nede på stænglen som muligt.

Fredsliljen er for de fleste nem at passe, dog er der nogle krav til hvordan den lever bedst. Planten har brug for at ånde, især pga. dens luftrensende egenskaber, hvilket kan være svært, hvis den er dækket med støv. Derfor er det vigtigt at huske at tørre bladene af i ny og næ. Alternativt kan du tage planten en tur ud i brusebadet og skylle bladene.

Lys og placering af fredsliljen

Fredsliljen er nem at gennemskue, da den viser tegn, hvis den mistrives. Planten er glad for lys, men hvis den får direkte lys, vil bladene begynde at blive gullige. Ryk planten, så den stadig får dagslys, men ikke direkte sollys. Det er dog vigtigt at huske at flytte fredsliljen igen, hvis den står i et mørkt hjørne, når vinteren kommer.

Fredsliljen er ikke en radiatorplante. Bliver den placeret over en radiator, vil den udtørre pga. varmen. Dog trives den godt på badeværelset, hvis der er lys nok, da den elsker høj luftfugtighed. Det giver god mening, når vi ved, at planten naturligt vokser i tropiske regnskove.

Obs! Har du kæledyr, bør du tænke over, hvor du placerer planten. For hunde og katte er fredsliljen nemlig giftig. Nogle kæledyr kan finde på at gå og nippe til planterne i hjemmet, så hav det in mente.

Vanding og gødning af fredsliljen

Vand er et af fredsliljens vigtigste levevilkår. Jorden i potten skal være fugtig, men ikke våd. I vækstsæsonen, altså sommerhalvåret, er det passende at vande planten 2-3 gange om ugen, mens det i vinterhalvåret er nok ca. en gang om ugen.

TIP: Hvis du er bange for at glemme vanding, kan du også købe en selvvandende potte.

Fredsliljen vil have godt af gødning en gang om måneden. Hvis planten ikke sætter blomster, er dette et tegn på at den mangler næring. Brug flydende gødning i forbindelse med vanding, og følg anvisningerne på produktet.

Ompotning og deling af fredsliljen

For at give fredsliljen de bedste forhold, har den godt af at ompottes hvert forår.

Når du ompotter planten, skal den nye potte være lidt større, så liljen får lov at brede sit rodsystem og vokse.

Du skal bruge pottemuld og vækst-ler eller andet drænmateriale. Når du ompotter og deler fredsliljen, skal du placere rodklumpen i den nye potte og fylde op med frisk jord. Tryk forsigtigt jorden sammen omkring rodklumpen.

Ompotning kan med fordel gøres én gang om året, og formering ved deling bør ske hver 3.-4. år, inden vækstsæsonen starter.

Sponsoreret indhold