havekalender uge 23
Havekalenderen

Havekalender | Uge 23

6.06.2024
31.05.2021 - af: Redaktionen. Foto: Frank Kirkegaard
Sommeren er over os, og varmen ses tydeligt i bede og i køkkenhaven — der er nok at lave, se bare denne uges havetjekliste.

Der er rigeligt at lave, nu sommeren er over os, og faktisk så skal du allerede nu tænke lidt på næste år — nogle ting skal nemlig sås nu, for at blomstre næste år — se bare denne uges havekalender.

Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.

INSPIRATION TIL GØREMÅL I HAVEN | UGE 23

Tjeklisten:

  • Så stedmoderblomster
  • Hyp kartofler
  • Tynd ud i køkkenhaven
  • Plant lupiner som jordforbedring
  • Tjek for skadedyr

Så stedmoderblomst

Så frø i potter eller flade kasser, dæk frøene med en anelse jord og vand. Stil dem ikke i solen men på et skygget og køligt sted, de må ikke få over 20° varme, før de spirer. I august skal du tynde ud, så der er 5 cm mellem hver plante, eller prikle dem ud i hver sin lille potte. Sidst i september kan du plante stedmoderblomsterne ud, og de vil blomstre i maj til næste år.

Hyp kartoflerne

For at sikre dig imod grønne kartofler skal du hyppe jord op omkring dem eller lægge et tykt lag kompost, hø eller halm ind omkring hver plante, så lyset holdes væk fra knoldene. Hypningen virker samtidig som lugning, og slutter du af med et jorddække, vil du få minimalt med ukrudt samtidig med, at jorden holdes fugtig.

Tynd ud i køkkenhaven

Det giver større, bedre afgrøder, når planterne ikke står for tæt. Udtynd, når afgrøderne er 2-3 cm høje, og så-afstanden mellem hver enkelt plante er lig med længden af den enkelte plante. Har du plads, kan du omplante de bedste af de planter, du har fjernet. Grav dem forsigtigt op med en planteske og sæt dem straks i nye huller i et forberedt bed. Tryk jorden fast omkring dem og vand nænsomt, men rigeligt, i tre-fire dage, til de har rettet sig pænt op igen.

Dyrk lupiner som jordforbedring

Lupiner gør jorden bedre

Der findes et væld af forskellige lupiner, nogle enårige, andre flerårige. De enårige er enten gule, blå eller hvide og dør ved den første frost, mens den flerårige findes i alle regnbuens farver og selvsår villigt. Begge arter er gode til jordforbedring, fordi de både løsner jorden, tilfører kvælstof via bakterier på rødderne og giver humus til jorden, når de visner ned.

Giftfri råd mod skadedyr

Planterne har bedre modstandskraft imod skadedyr som spindemider, bladlus og snegle, når de har gode betingelser for at vokse sig store og stærke.

  • Plant i jord, som er godt bearbejdet med kultivator og spade, så rødderne har let ved at komme ned og optage vand og næring.
  • Vand planterne godt, og dæk jorden under dem med flis, kompost eller champost, som holder på fugten.
  • Lug tit! Ukrudt stjæler næring fra planterne og sætter hurtigt frø, hvis det får lov at vokse sig stort.

Sponsoreret indhold