Solsikke
Alle elsker solsikker

Sådan dyrker du solsikker i haven

AF: af Eva Olsson & Max Martinussen.
23.05.2024
Foto: Colourbox og Tina Brok Hansen
Solsikken er lig med højsommer - den spejler solen og knejser stolt og flot over havens øvrige blomster. Læs alt, du behøver at vide, for at dyrke dine egne solsikker.

Solsikken er en af vores absolutte favoritter her på redaktion! Den er alsidig, pynter, kan spises, og den hurtige vækst imponerer både børn og voksne. Det er svært at forestille sig en solsikkeblomst uden også at tænke på stegende sommersol i haven.

Dyrk solsikker i haven

Den statelige solsikke er en god, gammel havefavorit, som vi kender bedst som meterhøj og solgul. Det er dog ikke svært at finde nye, spændende varianter blandt solsikkerne, som fås i mange sorter med forskellige egenskaber: Høje eller lave, med store eller små blomster og i mange forskellige farver. Solsikken er alsidig og kan benyttes til mange formål.

De mest brugte arter er de enårige almindelig solsikke, Helianthus annuus, og de småblomstrende og forgrenede Helianthus debilis. Der findes også flerårige solsikker, der kan dyrkes som staude i haven.

Om solsikken

Historisk set stammer solsikken fra Amerika, hvor de nordamerikanske indianere har dyrket den i 5.000 år. Hos dem betragtes den som en hellig plante, mens inkafolket i Peru henter bl.a. olie, mad, medicin og tekstilfarve hos solsikken.

Solsikkens udseende

Helianthus annuus er høj og hurtigt voksende. Den bliver alt i mellem 1 og 3 meter høj, og det er ikke ualmindeligt at se den blive op til 5 meter, hvis planten trives. Solsikker er kurvblomster oftest med én stor blomst. Farven kan rangere fra lys gul til mørkerød, med sort, orange eller brunlig midte. Enkelte sorter ligner til forveksling kæmpemæssige morgenfruer. Bladene er hjerteformede og grove. Den blomstrer fra juli og frem til frosten.

Forspiring eller friland

Du kan forkultivere solsikker i potter og bakker om foråret eller så dem direkte på voksestedet i maj-juni. Hvis du drømmer om de tårnhøje solsikker, kan du gøde en smule, og så vil du blive overrasket over at se, hvor heftigt planten kan skyde i vejret.

Husk også, at de høje sorter kræver støtte for at kunne bære blomsten. I begyndelsen kan de klare sig med en lille pind, men efterhånden som de vokser til, skal pinden skiftes ud med en længere og kraftigere støtte, som stikkes i jorden et lille stykke fra planten. Herefter fastgøres stilken til støttepinden med en løs snor.

Solsikker nyder selvsagt en solrig plads og klarer sig ellers under de fleste forhold.

Sådan tager du frø af solsikker

Vil du dyrke solsikker for at høste frø, så vælg en variant med så stor blomst som muligt. Når blomstringen er slut, og frøene er modnet, kan du tage frø af planten. Tager du frø til madlavning behøver de ikke at være helt tørre endnu - de kan tørres i ovnen, eller i vindueskarmen. Tager du frø til næste års solsikker, så er det bedst at lade dem tørre på planten, men hold godt øje, så fuglene ikke kommer dig i forkøbet. Udvælg de bedste solsikker, så kun de bedste gener havner i dit frølager - resten kan du samle, og give til vinterens gæster ved fuglebrættet.

Vælg den rigtige solsikkesort

Hvis du troede, at solsikke kun fås i den store, solgule variant, vil du blive overrasket over udvalget af forskellige smukke farver, du kan få fingrene i. De findes i alt fra cremefarvet og gammelrosa til dybt mørke bordeaux, orange, rustrøde og blommefarvet. Herunder kan du se en række forskellige sorter.

  1. Den smukke solsikke med de lidt blommefarvede stænk er fra et Solsikke ’Dwarf’-miks fra frøfirmaet botania.dk.
  2. Den lave solsikke 'Teddy Bear' ligner en anden solsikke, 'Double Sunking', men de adskiller sig fra hinanden på højden.
  3. Solsikke, 'Velvet Queen', er rustrød med nærmest velouragtige kronblade. Det er en forgrenet solsikke, hvor stammen deler sig, og der kommr mange blomster på én plante, og den bliver op til to meter høj. Kniber du den, når den er 30 cm høj, fremmer du forgreningen.
  1. Solsikke, Helianthus debilis ’Ice Cream’, er til dig, der tror, du ikke kan lide solsikker. Den gror meget, og én plante sætter massevis af små, cremefarvede blomsterhoveder.
  2. Solsikke, ’Harlequin’ F1. Den stammer fra en frøblanding med solsikker med tofarvede kronblade, hvor nuancerne er gul, rød, rosa, orange og brun.
  3. Med fløjlsbløde, mørke hoveder troner solsikken ’Claret’, der forgrener sig med flere blomsterhoveder.
  4. Helianthus annuus ’Firecracker F1’ bliver ca. 75 cm høj og passer godt i lave bede og store krukker.

 

5 gode solsikkesorter

  1. Helianthus annuus 'Sparky' er en hårdfør solsikke, som bliver 100-150 cm høj - velforgrenet med mange blomster.
  2. Helianthus annuus 'Ruby F1'. Fin som snitblomst og et godt blikfang i bedet. Bliver 180-200 cm høj og får store rubinrøde blomster med en diameter på ca. 20 cm.
  3. Helianthus annuus ’Firecracker F1’ bliver ca. 75 cm høj og passer godt i lave bede og store krukker.
  4. Helianthus annuus 'Tall Sungold' bliver ca. 200 cm høj. Hvis man beskærer toppen, bliver planten mere busket med seks-syv blomster på hver plante.
  5. Helianthus annuus 'Big Smile' blomstrer tidligt og bliver 30-40 cm høj. God i bede og krukker.

Sponsoreret indhold