Skægkræ er fætter til den allerede velkendte plage, sølvfisken. Skægkræ ser dog en smule anderledes ud. Den er f.eks. mere sølvgrå eller brunlig i farven, har længere haletråde, og bliver ca. 2 cm i voksen tilstand – eksklusivt haletrådene, hvorimod sølvfisk er mindre. Derudover har skægkræ også små hår (skæg) på kroppen – heraf dets navn.
Alle kan blive offer for skægkræ. Vores kære nabolande har længe været plaget af disse kræ, men specielt Norge har været særligt ramt. Insektet er kommet til Danmark gennem bl.a. pakker, kufferter efter rejser eller varetransport, hvor den kan gemme sig.
Det kan være lidt svært at finde ud af, om man har skægkræ, da de er aktive om natten. Derfor lægger man oftest ikke mærke til dem, indtil det er for sent. I modsætning til sølvfisk kan skægkræ klare sig i både fugtigt og tørt miljø – de foretrækker dog fugtigt. De gemmer sig i skabe, reoler (hvor de kan finde på at spise af siderne i bøger eller andre dokumenter af papir), og køkkenet (hvor de kan finde på at spise gryn, mel eller andre tørvarer).
Det er meget svært at slippe af med de ubudne gæster, når de først har fundet sig et dejligt sted i dit hjem, da de formerer sig i hobetal – den kan lægge helt op til 150 æg i sin levetid. Derudover spreder de sig desværre til hele huset - og ikke kun de fugtige rum. Derfor kan det være svært at få bugt med dem, samt super generende at de er over det hele.
Er det sølvfisk, og ikke skægkræ, du har, så find ud af hvordan du undgår sølvfisk her:
Desværre er skægkræ lidt ligesom lopper – når de først har manifesteret sig i hjemmet, er de næsten umulige at komme af med. De har forskellige udviklingsstadier, og er oftest meget små i mange af dem. Derfor er det svært at vide, at man har dem, før de har spredt sig i hobetal.
Opdager du, at du har noget i hjemmet, der kunne være skægkræ, anbefales du at ringe efter en skadedyrsbekæmper, da insektspray og lignende ikke virker. Skadedyrsbekæmperne udlægger nervegas i din bolig, som burde klare sagen.