På Falsled Kro har de skabt en balance mellem gourmetmad og fokus på naturens spiselige gaver med en stor køkkenhave i centrum. Vi har besøgt kroen og har fået en snak om deres nye jord til bord-tankegang.
Man ankommer til den ikoniske kro i Millinge ad bugtende fynske landeveje. Det er lige før, at man passerer forbi, som den ligger der, så uskyldig hvid og ligner enhver anden gammel, fynsk gård. Men man skal ikke tage fejl. Der gemmer sig nemlig de mest udsøgte, romantiske værelser og en i sjælden grad veltillavet mad.
Et selvforsynende grøntsagsmekka
Falsled Kro har eksisteret som gourmetsted i over 40 år og drives i dag af ægteparret Randi Schmidt og Per Hallundbæk. − Her er jo virkelig eventyrligt. Falsled er stadig ejet af Grønlykke-familien, der værdsætter kvalitet, og som samtidig ikke går på kompromis med noget. Kroen har en helt speciel charme og en fantastisk beliggenhed. Her er 19 værelser, der alle er forskelligt indrettet, en enorm grøn græsplæne og en 1.500 m2 stor køkkenhave, så vi kan være nærmest selvforsynende med grøntsager. Vi er begyndt at brygge øl, laver vores egen snaps og sylter grøntsagerne til vinteren, fortæller Randi.
Både sommer og vinter er retterne tilsat kroens egne afgrøder og urter. Naturen er vigtig for ægteparret, som ved deres ankomst til Falsled havde en klar opfattelse af, at de kunne få mere ud af den jord, der var på stedet. Der var æble-, pære- og kirsebærtræer, men selve jorden kunne udnyttes bedre. − Den første sommer, vi var her, anlagde vi haven, fortæller Per. Det skal dog ikke være nogen hemmelighed, at køkkenhaven ikke de første par år blev den store bugnende succes, de havde håbet på, for som Per udtrykker det: − Man er jo kok og ikke gartner!
Den uundværlige gartner
Ægteparret holdt dog stædigt fast i tanken om, at en af attraktionerne ved Falsled i høj grad ville være, at de kunne servere egne friske afgrøder. Så efter det første år fik de ansat deres uundværlige gartner Peter. Peter bor i nærheden, arbejder fuldtid i haven og har sørget for, at der i dag er en stor produktion af grøntsager, urter og bær. Faktisk produceres der nok til, at Falsled har overskud til at levere til en anden Grønlykke-restaurant, Kong Hans, som ligger i København.− Vi har 12-14 forskellige grøntsager samt en masse forskellige urter. Før havde vi 20.000 rødbeder, men kun ganske lidt salat. Det holdt jo ikke. Derfor begyndte vi at sylte og i øvrigt dyrke de ting, der kan syltes, sådan at vi også har til vinterens retter. Vi har lært meget hen ad vejen, forklarer køkkenchefen, som bl.a. har måttet opgive at få egen persillerod og pastinakker, fordi jorden ikke er egnet.
Gartneren Peter viser rundt i de bugnende bede og i den udsøgte tehave, der både har krydderurter til maden generelt og til urteteer.− Vi taler om, hvad der er gået godt og ikke så godt. Og så planter vi hovedsageligt ting, som køkkenet har svært ved at få fat på. Eller eksperimenterer med nye grøntsager. Vi er lige nu i gang med at se, om vi kan dyrke haverod, der er en gammel rod, som tidligere kun blev serveret for herskaberne. Den smager lidt af østers, forklarer Peter. Gartner Peter høstede i begyndelsen selv afgrøderne. Men den opgave har han været nødt til at overlade til køkkenfolkene, så han også har tid til så jordnære ting som at fjerne ukrudt og slå græsplænen. Det sidste tager seks timer. Kroen får jordbær, rabarber, asparges, ærter og kartofler fra gårdene i nærheden.− Vi kan ikke klare det hele selv. Når man har sådan en have, skal man virkelig være opmærksom på, hvor meget arbejde der går med at hive grøntsager op, skylle dem osv. Det ser sikkert dybt romantisk ud og er det jo på sin vis også. Man bliver glad og stolt, når man ser det kæmpe bjerg af gulerødder, vi hiver op. Men omvendt skal vi også bruge vores kræfter rigtigt, og det nytter ikke, at alle står med hovedet i bedene, og sengene er uredte, når gæsterne ankommer, forklarer Per. Vil du læse mere om Falsled Kro eller booke en overnatning på stedet, så klik her.