Havekalenderen

Havekalender | Uge 26

AF: af Redaktionen
14.06.2021
Foto: Jes Buusmann og Frank Kirkegaard.
Et øjeblik er der styr på haven, det næste er der noget der trænger! Her får du inspiration til havetjeklisten i uge 26.

En perfekt sommerdag er, når solen skinner, vinden blæser, fuglene synger, og græsslåmaskinen er i stykker.
-James Dent

Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.

INSPIRATION TIL GØREMÅL I HAVEN | UGE 26

Tjeklisten:

  • Vand i dybden
  • Så frisk salat
  • Høst de sidste asparges
  • Grav nye kartofler op
  • Let beskæring af små nåletræer

Vand i dybden

I tørre perioder hen over sommeren kan havens bede og buske have godt af lidt ekstra vand. Du får mest ud af at vande om aftenen, så vandet ikke fordamper for hurtigt og danner hårde skorper på jordoverfladen. Det er bedre at gennemvande jorden en gang imellem, så vandet trænger dybt ned i jorden, end at sjatvande lidt hver dag, så kun det øverste lag bliver vådt. Er jorden mest fugtig i overfladen, vil plantens rødder udvikle sig her, frem for at søge nedad i jorden efter vand. Det gør planten mere sårbar over for udtørring i det lange løb. Når bedene er godt vandet igennem, kan du lægge kompost, græsafklip, barkflis eller lignende rundt om planterne som jorddække, der holder på fugtigheden.

Så frisk salat

Ved at så salat hele sommeren igennem har man hele tiden nye planter til salatskålen, så find tid til at så et par ekstra rækker i denne uge. I højsommeren er det bedst at så salaten i skyggen, da den ikke spirer ved temperaturer over 18°. Du kan også så en ny omgang rucola, rødbeder eller radiser.

Sidste aspargeshøst før sankthans

Huskereglen lyder, at du ikke bør høste asparges efter sankthans. Hvis ikke du allerede er holdt op, så er det tid til at lade planten gro i fred, så den kan restituere sig og sætte nye, lækre skud til næste år.

Nyd de nye kartofler

Nyd de nye kartofler

Nu er det tid til nye kartofler, hvis ellers man er kommet i gang i tide. Grav først kartoflerne op, lige inden de skal spises, så de er så friske som muligt. På det bare jordstykke kan du så en jordforbedrende efterafgrøde som fx vikke, honningurt eller en frøblanding af kvælstoffikserende planter. Senere på sæsonen, når du har høstet alle kartoflerne, kan løg, hvidløg eller jordbærplanter overtage bedet.

Hold styr på nålene

Små, nye gran- og fyrretræer er charmerende, men bliver hurtigt store. Med forsigtig beskæring kan du holde dem tætte og bremse deres vækst. Skær 3⁄4 af de nye, lysegrønne skud, men pas på ikke at skære længere ind, da fyr og gran (med ganske få undtagelser) ikke kan sætte nye skud fra gammelt ved.

Sponsoreret indhold