Bier, høns, kompostering og opformering af stauder er vigtige elementer for en mere balanceret og bæredygtig have. Det behøver ikke at være svært at gøre haven mere bæredygtig og med foråret og lunere himmelstrøg i sigte, er der ingen undskyldning for ikke at gå i haven.
Læs også: Flet en dekorativ krans
10 ting, der gør haven mere bæredygtig:
- Køkkenhaveaffald komposteres sammen med hønsemøg og forsyner køkkenhaven med næringsstoffer.
- Ukrudt, som bortluges, fladekomposteres bag buske og træer, hvis der er en tæt beplantning som skygger.
- Sørg for at være så selvforsynende som muligt - grøntsager, frugt, æg og hønse- og kyllingekød.
- Bier bestøver havens frugttræer, henter nektar i de mange blomster hele sæsonen og leverer dejlig honning.
- Afklippede grene kan genbruges til opbinding m.m. i stedet for købte plantepinde.
- Opformér blomsterløg og stauder, så kun en lille del skal købes.
- Frø og knolde fra køkkenhaven høstes og sås og lægges det følgende år.
- Opsaml regnvand et sted i haven.
- En lang blomstringsperiode skaber gode betingelser for insekter og fugle, som begrænser omfanget af sygdoms- og skadedyrsangreb.
- Klip først staudetoppe ned om foråret, så insekter og fugle har glæde af dem vinteren over.
Vil du have flere tips? Planlæg din sommerhave nu