Havetips

Guide: Sådan genbruger du regnvandet

AF: af Gitte Høtbjerg Hansen
26.03.2021
Foto: Jytte Boch og PR.
Have- og krukkedyrkning kræver meget vand, men du kan skåne miljøet og pengepungen ved at opsamle regnvand og bruge det til at vande med. Få tips og tricks til at genbruge regnvandet her.

Det danske vejr byder, om vi vil det eller ej, ofte på meget regn, så det er oplagt at udnytte hver en dråbe i haven ved at opsamle det i en regnvandstank. Står du allerede klar med pung og nøgler i hånden på vej ud for at købe en tank, skal du lige vente et øjeblik. Du vil nemlig hurtigt opdage, at der er mange forskellige vandtanke at vælge imellem, og et par andre trips og tricks, man skal kende, før man genbruger regnvandet. Vi giver dig det fulde overblik her!

Hvilken regnvandsbeholder skal jeg vælge?

Der er mange måder at gå til regnvandsopsamling på – fra små tanke og beholdere, du kobler til nedløbsrøret, til store, du graver ned i haven. Derudover fås regnvandsbeholdere i mange forskellige modeller, størrelser og prisklasser.

Det er derfor vigtigt at overveje, hvilket vandingsbehov din have har, så du anskaffer dig den rette beholder, der passer i størrelsen. Skal vandtanken stå et sted, hvor den kan ses, er designet også værd at tage med i overvejelserne.

Generelt er det billigst at anskaffe sig en beholder, der står på jorden og kobles direkte til nedløbsrøret, men der findes også mere avancerede modeller, der hænger på væggen. Herunder ses fx en smart beholder, der sidder på væggen.

Regnvandsbeholder til væggen

Vælger du en fritstående beholder, kan der være den ulempe, at vandet kan blive opvarmet af sollyset i lune perioder. Det giver alger og bakterier gode muligheder for at trives i beholderen og får vandet til at lugte.

Hvor skal den stå, og hvordan skal den se ud?

Skal tanken stå gemt væk i haven, er det ikke afgørende, hvordan den ser ud. Skal den derimod stå et fremtrædende sted i haven, bør du tænke over, hvordan designet passer ind i din haveindretning. Vælg en farve, som ikke tiltrækker for meget opmærksomhed, og som falder godt i med omgivelserne. Du kan også vælge en af de modeller, hvor vandtanken skjules af, at der foroven er en stor blomsterkrukke, som kan plantes til.

Bliver du bidt af at genanvende regnvandet, kan du begive dig ud i et større projekt med en nedgravet regnvandsbeholder eller et regnvandsanlæg. Det er en meget miljøvenlig og bæredygtig måde, som lader dig genbruge regnvandet til både toiletskyl og tøjvask.

Se de forskellige typer af regnvandsbeholdere

Simpel regnvandstønde i plast

En af de billigste løsninger på en regnvandstønde er en simpel udgave i plast. De fås i forskellige farver og størrelser, men den sorter her er relativt diskret at have stående.

Regnvandstønde med egetræslook

Skal tønden stå synligt fremme, kan du vælge en, der har et mere dekorativt look som denne plasttønde med egetræslook.

Elegant regnvandsbeholder fra Coop

Kan du godt lide stilen med træ-looket fås de i mange former og størrelser. Denne er super elegant, hvis regnvandsbeholderen kommer til at stå meget synligt.

Mokkafarvet regnvandsbeholder

En regnvandsbeholder som denne passer til mange havemøbler, der har samme flettede look. Og så er den fine mokkafarve flot til havemøbler i træ.

Regnvandsbeholder med plantekumme

Du kan også få mange regnvandsbeholdere, der har plantekummer installeret i toppen. På den måde får regnvandsbeholderen også et yndigt og dekorerende formål.

Husk ekstraudstyret

Når du har anskaffet dig en traditionel regnvandstønde, skal den kobles til tagets nedløbsrør. Til det skal du bruge en regnvandsudleder, som leder regnvandet fra nedløbsrøret over i regnvandstønden, og så er du faktisk kørende.

Et filter renser regnvandet for organiske partikler som fx blade, inden det havner i tønden. Det sikrer, at du undgår organisk materiale, der rådner i tanken, og dermed holder du algeniveauet nede.

Efter vandet er indsamlet, skal det fordeles rundt i haven. Det nemmeste er at bruge en pumpe, som pumper vandet direkte ud i vandslangen. Har du en lille tank, kan du nøjes med at bruge en vandkande.

Pumperne kommer, ligesom beholderne, i mange forskellige størrelser. Herunder er et eksempel på, hvordan de kan se ud.

Pumpe til regnvand

Rengør din regnvandsbeholder

Når havesæsonen begynder, er det en god idé at rengøre tanken, før den tages i brug. Er du meget plaget af alger, kan du rense tanken en gang eller to i løbet af sæsonen. Om vinteren bør du tømme tanken helt, så den ikke fryser.

Pas på med at vande frugt og grønt med regnvandet

Regnvand er meget velegnet til vanding af træer, buske og blomster, men vær forsigtig med at bruge det til at vande frugt og grønt i køkkenhaven, som du spiser råt, fx jordbær og salat, for vandet kan indeholde bakterier.

Optager planterne udelukkende vandet fra jorden, fx tomat- og agurkeplanter, kan regnvandet godt bruges, så længe vandet ikke kommer i direkte kontakt med grøntsagerne. Grøntsagerne optager nemlig ikke bakterierne via jorden.

Sponsoreret indhold