Agurker er én af de helt populære klassikere – lige fra i skiver til madpakken til den syltede variant til flæskestegen. Især i drivhuset er de gavmilde, for planterne giver agurker gennem hele sommeren. Det er imponerende, hvordan de nærmest vokser i størrelsen, bare man vender ryggen til!
Der er flere forskellige sorter, der kan dyrkes og bruges til forskellige formål. Derfor har vi samlet en række tips og tricks, så du kan få succes med dine agurker!
Agurker forspires i vindueskarm eller drivhus om foråret, men der findes også sorter, som kan sås på friland.
Efterhånden som agurkeplanten vokser til, får den brug for noget at klatre i – fx et espalier – og masser af vand. Agurkeplanten spirer ved 20-25°, og som tommelfingerregel er den klar til at blive omplantet, når den har to-tre store blade. Planten skal gerne bindes op, når den er vokset til.
Den mest klassiske og kendte agurk er slangeagurken (også kaldet salatagurk), der bliver op til 30 cm, og kan spises rå. Andre sorter høstes typisk, før de er modne, og bruges udelukkende til syltning. Det gælder bl.a. asieagurken, der er en orangegul agurk, som bliver op til 30 cm., samt drueagurker (også kaldet sylteagurk), der høstes, når de er 3-8 cm. lange.
Psssst... Vidste du, at vandindholdet i én agurk svarer til to glas vand?
Agurkeplanten danner sideskud, som bør fjernes ved det andet bladpar for at få den til at producere agurker frem for at skyde i vejret. Fjern også nogle af frugterne, så du jævnligt kan høste modne agurker. Ellers vil planten koncentrere al sin energi om at udvikle en enkelt eller nogle få store agurker (der ikke er værd at spise) frem for at sætte flere, små agurker, som er sprøde og lækre.
Jo flere agurker du plukker, jo flere kommer der. Tjek derfor planten dagligt for agurker i spisestørrelse, for de vokser hurtigt!
TIP: Agurkeplanter er tørstige og skal gerne vandes dagligt – derfor kan du med fordel bruge flydende gødning.
Ældre sorter sætter både han- og hunblomster. Her er det nødvendigt at fjerne hanblomsterne – for lader man dem sidde, bliver hunblomsterne befrugtet, hvilket givet grove og kedelige agurker.
Han- og hunblomster er lette at kende fra hinanden, da hanblomsten sidder på en almindelig stilk, mens hunblomstens stilk ligner (og også er) en lillebitte agurk. Hanblomster skal fjernes, før de springer ud. De fleste nyere sorter sætter dog kun hunblomster.
TIP: En agurk kan holde sig længere tid i køleskabet ved 6-10°, hvis den pakkes ind i husholdningsfilm.
I drivhuset kan du dyrke agurker direkte i jorden eller i plantesække i kapilærkasser.
Agurkeplanter vokser meget hurtigt i højden, så husk at knibe for maksimalt udbytte.
Plant evt. dine agurker sydligst i drivhuset, da det er en af de drivhusafgrøder, der kræver mest sollys.
Det er en fordel at dyrke agurker i kapilærkasser, så planten får vand nedefra, for så undgår du, at rodhalsen står i vand. Det kan nemlig forårsage svampeangreb. Desuden kan en kapilærkasse indeholde så mange liter vand, at du ikke behøver at vande hver dag, men kan slippe afsted med ca. en gang om ugen.
Du kan begynde forkultiveringen i april, og den tager en måneds tid. Frøene spirer ved over 22 grader. Du kan også købe agurkeplanter, som allerede er klar til at blive sat ud.
I maj kan du plante forkultiverede agurkeplanter (eller planter med tre store blade) ud i drivhuset. Nattefrosten skal være ovre, og temperaturen skal helst være over 18 grader.
Agurker og tomater trives under samme forhold - de har brug for masser af vand og varme. De er nemme afgrøder at have med at gøre, og derfor dyrkes de også ofte sammen. De kan sagtens stå side om side,