Flotte hestebønner med strut!
Køkkenhave

Guide: Dyrkning af hestebønner

AF: af Max Martinussen, Pia Buusmann, Karen Elise Lindberg og Karina Demuth
21.07.2020
Foto: Lars Lindberg og Shutterstock.
Hestebønner giver en tidlig høst og trives blandt kartofler — og så er den ualmindelig nem og hårdfør! Læs om dyrkning af hestebønner her.

Hestebønne eller valsk bønne: Kær bælg har mange navne. Det botaniske navn på denne bønne er Vicia faba, og den har blandt sine fordele, at den kan sås væsentligt tidligere end andre spisebønner, da den ikke er så følsom over for kulde.

Hestebønner er fantastiske netop fordi de kan sås tidligt og giver et stort udbytte. Det har længe været en lidt overset afgrøde, men de seneste år er den blevet gradvist mere populær.

Sådan dyrker du hestebønner

  1. Så direkte i jorden fra marts.
  2. Så med 15 cm planteafstand og 35 cm imellem rækker.
  3. Prik 5 cm dybe huller med finger eller plantepind, og dæk frøet.
  4. Så evt. hestebønner imellem kartoffelrækkerne.

Så snart nattemperaturen er over 5°, kan du lægge frøene i jorden, og der findes endda ekstra hårdføre sorter, som kan sås om efteråret og overvintre. Det kræver dog, at vinteren er mild, og at man har et beskyttet voksested til planterne.

Hestebønner er dekorative og findes i varianter med hvide, sort-hvide eller røde blomster. De modne frø, som kan have mange forskellige farver, kan høstes, tørres og sås til næste år.

Brugen af hestebønner

I modsætning til andre bønnetyper kan hestebønner spises rå. Det er frøene inden i bælgene, der spises. Bælgene høstes, mens frøene stadig er grønne og umodne, men dog så store, at du kan se og mærke dem igennem bælgen. Blanchér kort frøene, og smut dem ud af hinden. De kan smørdampes som snitbønner (bare uden bælgen), og de helt modne, tørre bønner kan gemmes og bruges i gryderetter på samme måde som andre tørrede bønner. De afkølede, blancherede frø er velegnede til frysning.

Hvornår sås hestebønner?

De gode ved hestebønner er at de tåler let frost, så det er en afgrøde du kan så tidligt og derved også høste tidligt. Du kan så dem direkte på voksepladsen i bedet allerede fra marts. Kommer der hård frost, kan du dække dem med fiberdug, hvis du vil være helt sikker på, at alle planterne overlever.

Hvis du vil have en god huskeregel, så kan du så bønner samtidigt med at du sætter kartofler. Så er du ikke den allertidligste med friske bønner, men du har klaret de to afgrøder samtidigt.

Placering af valsk bønne/hestebønne

Så bønnerne et solrigt sted i køkkenhaven, hvor der også er læ, i løs og veldrænet jord. Udblød gerne frøene i vand natten over, inden du sår. Læg herefter frøene i jorden i 5 cm’s dybde med en afstand mellem planterne på 15 cm og en afstand mellem rækkerne på omkring 35-45 cm.

Tip: Husk, at hestebønner har brug for opbinding for ikke at vælte!

Jord til hestebønner

Hestebønner fikserer selv kvælstof fra lufte, så de er ikke så nærringskrævende som andre afgrøder. De fleste bønner nyder løs og god muld, gerne veldrænet, så de ikke får problemer med fugt i særligt fugtige somre.

Kvælstofsfiksering

Hestebønner er en af de planter, der binder kvælstof i jorden, og det er en fordel. Andre planter nyder godt af øget kvælstof i jorden, så næste års kvælstofkrævende afgrøder vil trives, der hvor der har dyrket hestebønne/valsk bønne året før. Der er bare lige den hage, at kvælstof ret let vaskes ud af jorden, så det er nødvendigt at plante en efterafgrøde eller noget grøngødning som kan holde på næringsstofferne i jorden, hvis man vil udnytte den ekstra kvælstof.

Lus i hestebønner

Hestebønner har en tendens til at få lus i toppen i løbet af sommeren. Så snart du opdager dem, kniber du topskuddene af, så lusene ikke når at etablere sig. Bønnerne vokser videre, som om intet var hændt, og i løbet af sommeren kan du høste de buttede bælge.

Andre sygdomme

Der er flere svampe der ind i mellem ses ramme hestebønner, f.eks. rust — det gode er dog, at det sjældent påvirker høsten. Planten er ikke køn, men den formår at danne gode, ufarlige frugter det til trods.

Hvornår høstes hestebønner?

Gartnerens tommelfingerregel siger, at du kan høste hestebønner, når de begynder at hænge nedad. Sørg for, at de har en god størrelse. Typisk vil de være, når du kan begynde at skimte dem igennem bælgen. Det er desuden værd at overveje om du vil spise dem friske, eller om du vil tørre dem og opbevare dem til senere — så skal der måske planlægges en smule, før du straks høster dem.

Høster du dem for at spise dem friske, så kræves der lidt pillearbejde. Mange sværger til at vente lidt og så høste dem for at tørre dem, for på den måde at spare pilleriet — så i virkeligheden handler det om, om man gider at bælge dem, for at nyde dem friske.

Vil du tørre dem, kan du lade planterne stå til bælgene er sorte og tørre. Så kan du nemt høste de tørrede bønner, så du har til næste år.

Opbevaring

Hvis ikke du vil tørre dem, kan du tage de friske og blanchere dem et minuts tid og så komme dem i fryseren. Det er særligt en god idé, hvis du har mange bønner, og gerne vil have dem på lidt forskellig vis over vinteren.

GODE HESTEBØNNESORTER

  • ´Crimson-Flowered’: Med røde blomster.
  • ’Express’: Meget tidlig sort med mange bælge.
  • ’Masterpiece Green Longpod’: Tidlig sort, op til 1½ m høj.
  • ’Aguadulce’: Tidlig sort, kan sås allerede i februar-marts.

Vores farvorit:

Hestebønne/valsk bønne, Vicia faba ’Crimson Flowered’, blomstrer med meget smukke, bordeauxrøde blomster og udvikler siden store bælge med saftige bønnekerner.

Hestebønne, Vicia faba ’Crimson Flowered’

Sponsoreret indhold