Haven

Lav dit eget krydderurtebed

AF: af Pernille Sparsø, Sussie Helsing Nielsen, Charlotte Riparbelli
16.03.2009
Foto: Tia Borgsmidt
Luk øjnene, og snus ind, og du er straks i sydens sol! Her får du inspiration til at lave dit eget krydderurtebed.

For nogle består havens krydderurter af purløg der flittigt blomstre hvert forår, og måske en dusk persille. Det når man også langt med, man kan da lave både en lækker kartofelmad, med purløg, og en persillesovs. Krydderurter er så uendeligt meget mere. Hvis du er klar til at anlægge et krydderurtebed, så har vi samlet idéer til, hvad dit nye bede kan indeholde af krydderurter, og hvad de kan bruges til.

Inspiration til dit krydderurtebed

Timian, rosmarin, oreganum og salvie kunne være bærende urter i bedet - de tåler alle tørke.

Timianen kan suppleres af en krybende gulbroget timian med citronduft, som med tiden vil dække hele bunden af bedet. Begge planter får smukke blomster, som tiltrækker insekter. Bladene kan plukkes hele året eller tørres. Timian klippes tilbage i foråret til cirka 8 cm.

Rosmarin, overvintrer efterhånden uden problemer på friland, dæk den eventuelt med granris. Giver med sine grannålsagtige blade og lyseblå blomster modspil til de små ovale grønne blade hos Origanum vulgare. Uundværligt som pizzakrydderi. Får smukke holdbare mørkrosa blomster. Klippes tilbage til cirka 8 cm i foråret.

Salviens violette aflange blade giver god kontrast til de øvrige urters grønne løv. Velegnet til fede spiser og som te mod snue. Klippes tilbage i foråret til cirka 8 cm.

Tænk over, hvor du anlægger dit bed - det skal være nemt at hente urter, når du står midt i madlavningen. Tænk også over, hvilke urter du bruger mest i køkkenet - og sørg for at plante flest af disse.

TIL DET FRANSKE OG DANSKE KØKKEN
Anisisop har en lang blomstringstid med kønne blomster, der kan tørres til urtete. Brug bladene som erstatning for peber. Klippes tilbage til cirka 5-8 cm om foråret. Afskrækker snegle. Esdragon er meget brugt i det franske køkken. God at krydre sin kylling med eller lave kryddereddiker af. Bladene tørres eller fryses. Planten skæres tilbage i foråret. Purløg er nærmest synonymt med ægge- og tomatmadder og må ikke mangle i krydderurtebedet.

Gød med kompost i foråret, og sørg for, at jorden holdes fugtig. Klip ned hen over sommeren, hvis du da ikke vil bruge de spiselige blomster. En variant af purløgen er kinapurløg, som smager som en mellemting mellem purløg og hvidløg. Løvstikkens selleriduftende blade og stængler har noget dejligt gammeldags over sig. Bruges primært til suppe, men er også god som drys i salatskålen, i kartoflernes kogevand, som bladselleri og de små frø i brøddejen. Persille vælges til at omkranse hele herligheden. Den er dekorativ og fyldt med C-vitamin. Må ikke mangle vand. Gødes med kompost. Så nye frø sidst på sommeren, da planten er toårig. Det vil sige, at den blomstrer andet år for derefter at gå ud.

PLANTELISTE:

1. ANISISOP, AGASTACHE FOENICULUM
Lyslilla, duskede blomster. Duft af anis. Trives i al slags jord. Sol-halvskygge. Vandes i tørre perioder. Højde/bredde 80 x 40 cm. Blomstrer juliseptember. Køb et styk.

2. LØVSTIKKE, LEVISTICUM OFFICINALIS
Flerårig glat plante, som kan blive op til 2 m høj. Har løv, som ligner bredbladet persille, bare større! Dufter af selleri. Store blomsterskærme med små gule blomster i juli-august. Trives i velgødet jord i sol-halvskygge. Vandes i tørre perioder. Kan beskæres i løbet af sommeren. Køb et stk.

3. OREGANUM, ORIGANUM VULGARE SSP. HIRTUM
Buskagtig plante med aromatiske blade og mørkrosa blomster, som blomstrer juli-september. Insekterne elsker den! God i blomsterbuketter. Trives bedst i let kalkholdig ikke for fugtig jord. Ynder sol. Højde/bredde 30-45 x 40 cm. Køb et styk.

4 SALVIE, SALVIA OFFICINALIS 'PURPURASCENS'
Klassisk køkkenurt til fede spiser, indmad og te. Har fløjlsagtige stærkt violette blade og lyserøde/lilla blomster. Højde/bredde 50-60 x 40 cm. Trives i sol, i al slags jord. Juni-august. Køb et styk.

5 TIMIAN, THYMUS VULGARIS, KRYDDERTIMIAN
Nøjsom halvbusk med lilla-rosa blomster i juni-august. Tiltrækker bier. Skøn i blomsterbuketter. Trives i fuld sol i almindelig havejord iblandet grus. Højde/bredde 30 x 30 cm. Køb et styk.

6 ROSMARIN, ROSMARINUS OFFICINALIS
Stedsegrøn halvbusk med grannåls lignede blade, som dufter af harpiks. Kraftig smag. Utallige anvendelsesmuligheder. Trives i fuld sol i sandblandet og kalkrig muldjord. Dækkes for frost, eller opbevares inden døre. Højde 50 cm. Køb et styk.

7 ESDRAGON, ARTEMISIA DRACUNCULUS, FRANSK
Småbitte gule blomstrer i juli-august. Plukning af blomsterne fremmer væksten. Trives bedst i let havejord. Skal vinterdækkes. Højde/bredde 40- 60 x 45 cm. Køb et styk.

8 PURLØG, ALLIUM SCHOENNOPRASUM
Smukke, lilla blomster, der også kan spises. Sår du purløg fra frø, dannes blomsterne dog først anden sommer. Trives i almindelig fugtig jord i solhalvskygge. Juli-september. Højde/bredde 30-40 x 30 cm. Køb et styk.

9 PERSILLE, PETROSELINUM CRISPUM
Hårdfør toårig krydderurt med stærkt krusede blade. Skøn kraftig duft/ smag. Så eventuelt indendørs sidst i marts. Alternativt køb færdige planter. Højde cirka 20-30 cm. Trives i løs, muldet, kalkholdig jord. Sol-halvskygge. Kan plukkes fra det tidlige forår indtil frost. Køb fi re kasser. Hver kasse deles til 25 planter. Udplantes med cirka 7 cm's mellemrum, 5-10 cm fra bedkant. Kan også sås som frø. Køb minimum to frøposer.

Sådan laver du et dekorativt krydderurtebed:

Sponsoreret indhold