Normalt kasserer vi grøntsagsrester i skraldespanden eller i biospanden – ja, eller i komposten – men rigtig mange af de plantedele, der skæres fra i køkkenet, kan med lidt snilde få nyt liv og give en omgang grønt mere, før de lider skraldespandsdøden.
En hel del grøntsager kan gendyrkes. Mange af de ”ender” vi skærer af i køkkenet, kan simpelthen sættes i vand og gro videre. Sæt fx enderne af hjertesalat eller gulerødder i vand og pluk snart frisk grønt direkte i vindueskarmen. Krydderurter kan på samme måde formeres ved at tage 4-5 cm stilk af planterne. I et glas vand slår stilkene hurtigt rod, og så kan de komme i en potte med lidt jord.
Resterne af et salathoved sat i vand er den nemmeste form for zombie gardening. Sæt dine hovedstumper i vand i vindueskarmen, og se dem skyde friske salatblade fra midten af stumpen. Det samme gælder kål! Særligt de asiatiske kåltyper er gode til zombie gardening. Prøv fx pak-choi eller kinakål.
Den brede ende af gulerødder kan sættes i vand, og snart efter vågner de med små, spirende toppe. Friske gulerodstoppe er lækre i salater.
TIP: Rødbeder lader sig gendyrke helt på samme måde. De kan også sættes i jord.
Rodstykket af en fennikel kan vækkes til live i en urtepotte. Skær så meget af den oprindelige fennikel af, når du bruger det og sæt stykket med rødderne nedad i en potte med god muldjord. Snart vil en ny fennikel spire frem.
Bunden af et bundt selleri kan gengros, hvis du sætter den i et glas vand. Snart vil der rejse sig nye, spiselige stilke – du kan høste dem direkte fra vindueskarmen eller plante dem ud i køkkenhaven.
Måske den letteste krydderurt at formere i køkkenet! Sæt afklippede bladstilke i lidt pottemuld og hold dem fugtig med vanding i en underpotte. En enkelt basilikumplante bliver hurtigt til mange.
Der er mange krydderurter, der kan dyrkes på samme måde som basilikum:
Den nederste hvide del af forårsløget, hvor rødderne sidder, kan uden videre gendyrkes i et glas vand. Du vil hurtigt se, at løget spirer på ny. Bunden af forårsløg kan også plantes direkte i jorden, i en potte, et højbed eller i køkkenhaven med de samme resultater.
Stubben af en porre kan gendyrkes præcis som forårsløg. De kræver lidt tålmodighed, men når først planterne har fået fat, skyder friske porrestængler hurtigt frem.
TIP: Citrongræs kan gendyrkes på samme måde som forårsløg og porrer i et glas vand.
Det er lige før at hvidløg gendyrker sig selv. Hvem har ikke opdaget spirende, glemt hvidløg i en krukke eller i køleskabet? De spirende hvidløgsfed kan sættes i potter eller i køkkenhaven med den brede ende nedad. Den spirende del kan høstes som purløg, eller planten kan få lov at udvikle sig til nye hvidløg, der høstes næste år.
Kartofler er ligesom hvidløg skyldige i absolut at ville gro videre, når de egentlig er lagt på lager. De rynkede, spirende kartofler kan sætte i køkkenhaven, højbede eller i kartoffelspande, og så vil der udvikles et helt hold nye kartofler.
Sød kartoffel har fået masser af opmærksomhed på de sociale medier de sidste par år. Det er i særdeleshed de smukke, lange bladstængler, der imponerer, når sød kartoffel spirer.
En glemt lille gnalling af en ingefær kan få nyt liv, hvis du lader den ligge i vindueskarmen til den spirer. Skær 1½ cm af ingefærroden, der hvor den spirer, og plant den i en potte med god størrelse.
I køkkenet forvilder ofte sig et lille frø af en tomat, en chili eller en peberfrugt ned fra skærebrættet – de kan få lov at få nyt liv, hvis du planter dem i jord. Mange frø i køkkenet kan blive til nye planter, både dem, du tager fra de friske grøntsager men også tørrede chiafrø, kikærter, majs og bønner.
Du har sikkert også set tricket med at tage en avocadosten og dyrke dit helt eget avocadotræ:
Regrow dine grøntsager, kast dig ud i zombie gardening eller vær en rigtig window-farmer. Der er mange måder, at tale om at genbruge grøntsagsresterne, og alle begreber dækker stort set over det samme.
Begrebet window farming dækker over det at dyrke grøntsager i vindueskarmen. Det er nemt, og du sikrer dig friske grøntsager hele året rundt på grund af den ideelle stuetemperatur. Foruden at det er en mulighed for at forsyne dig selv med friske råvarer, så er det samtidig en måde at tænke bæredygtighed og udnytte ressourcerne optimalt.
Når vi sætter vores grøntsagsstumper i et helt almindeligt glas vand, er det svært at se for sig, hvor alt det ernæringsmæssigt gode i grøntsager kommer fra. Når grøntsagerne spirer igen efter så voldsom en beskæring produceres C-vitamin (ascorbinsyre) som forsvar. Zombie-afgrøderne kan skyde igen, fordi de har, hvad de skal bruge af lys og vand. Efterhånden som vi høster af vores gengroede grøntsager vil næringsindholdet dog falde, og med tiden vil processen helt gå i stå.
Kilde: Samvirke.