En frodig og grøn krydderurt, der er så mild og dejlig, at den kan bruges i store mængder i al madlavning, uden at komme til at dominere. Brøndkarse, Nasturtium officinale, er tilmed let at dyrke og trives på fugtige jorde, hvor andre af køkkenhavens krydderurter ofte har det for vådt.
Brøndkarse er flerårig, og får lange krybende stængler. Bladene er friskgrønne som nye, og bliver mørkegrønne hvis de får meget lys.
Du kan så brøndkarsefrø direkte på voksestedet sidst på foråret. Det er typisk først i maj. Forspiring kan gøres allerede i april. Du får størst succes ved først at dyrke i potter, hvor du bedre har styr på de spæde planter, samtidigt med at du kan vande både rigeligt og hyppigt. Du kan så senere plante brøndkarsen ud på det ønskede voksested.
Brøndkarse er bedst i halvskygge, hvor den ikke får alt for meget sol. Det er de friskgrønne blade, der er lækrest, og får den sol, bliver den mørkegrøn, får den for meget vil den mistrives.
Jorden skal være våd, og den vil trives selv på sumpede områder.
Hvis ikke du har våde områder i haven, kan du skabe sumpede forhold ved at dyrke i krukker eller baljer og sørge for at vande godt — det kan også være du har en havedam, hvor brøndkarsen kunne få lov at vokse i noget bassinjord ved kanten.
I vinterhalvåret visner den helt ned, og vil skyde igen nedefra til foråret.
Man kan med fordel knibe blomsterstandene af, da planten så bliver ved med at sætte nye skud. På den måde kan man fremprovokere mere af den dejlige bladvækst som er dejlig i madlavningen.
Hvis du plukker af brøndkarsen ofte, vil du opleve at den ikke så ofte går i blomst. Det vil også være med til at sørge for, at der altid er friske, grønne blade at bruge i madlavningen.
Fra maj til august får brøndkarse små, hvide blomster.
Brøndkarse er en af de ældre planter vi dyrker til brug i køkkenet og så er den fuld af C-vitamin. Den går rigtig godt til ost, fisk og kød, da den har både en friskhed og en svag bitterhed, der komplimenterer maden rigtig godt. Den kan bruges i store mængder, og du går nærmest aldrig galt i byen, hvis du bruger den som pynt på portionsanretninger.
Prøv den i salater, til suppe eller smørrebrød, eller pastaretter og risotto — eller lav lækker brøndkarsepesto!