Gunni eukalyptus i krukke
Træer og buske

Eukalyptus: Alt du skal vide om den velduftende plante

AF: af Charlotte Kobberøe Fink
27.05.2020
Foto: Shutterstock
Eukalyptus er et tropisk træ, som har sin oprindelse i Australien og Tasmanien. Herhjemme trives de fleste eukalyptus-planter bedst i krukker, men til gengæld vokser de flittigt – og deres velduftende olier kan bruges til en lang række ting. Bliv klogere på eukalyptus her.

Du kender sikkert både smagen og duften af eukalyptus fra vingummi og halsbolsjer og har måske lagt mærke til, hvordan de karakteristiske grene har sneget sig ind i flere og flere buketter og dekorationer de seneste år. Men vidste du, at du selv kan dyrke dine egne dekorative eukalyptusplanter?

Hvad er eukalyptus?

Der findes over 500 forskellige arter af eukalyptus, som strækker sig fra buske til kæmpestore træer på over 100 meter. Eukalyptus stammer fra Tasmanien og Australien og vokser ihærdigt i tropiske og subtropiske klimaer.

Fælles for alle eukalyptus-arter er indholdet af æterisk olie i bladene, som kan udvindes og anvendes til en lang række formål. Udover at dufte godt er olien nemlig både antiseptisk og krampestillende. Duften vil dog variere en del fra art til art, men de karakteristiske noter er nemme at genkende, hvis du én gang har duftet til eukalyptus.

Eukalyptustræer i plantage
Eukalyptus er verdens næsthøjeste træ - kun overgået af redwoodtræerne. Her en eukalyptusplantage i Indien.

Kan eukalyptustræer vokse i Danmark?

I Danmark vil man oftest dyrke eukalyptus i potteplanter inde eller ude, men da de fleste arter er ret følsomme over for frost, kan det være svært at have held med flereårige træer i haven. Det kan dog lade sig gøre under de rette betingelser, såsom læ og tildækning om vinteren, men man får på ingen måde eukalyptustræer som i tropiske områder.

Hvis et eukalyptustræ overlever at blive plantet ud og får fat i den danske muld, kan et nyt problem opstå: Træet kan vokse for hurtigt i den næringsrige jord, så rødderne ikke kan følge med – og det vil resultere i et træ, der begynder at hænge og ikke kan holde sig oprejst. Hvis det sker, er man nødt til at klippe toppen af. På sigt vil en sådan ”halshugning” dog resultere i et tættere og mere stabilt træ. Derfor kan det ligefrem være en god ide at klippe toppen til hvert forår de første år efter udplantningen, hvis man vil give sit eukalyptustræ bedst mulige succesbetingelser.

Mange har bedre held med at dyrke eukalyptus i potter og krukker, som både kan stå indenfor – og udenfor på terrassen om sommeren. De arter, vi typisk dyrker herhjemme, som fx eucalyptus gunnii og eucalyptus globulus, kan tåle temperaturer ned til lidt under frysepunktet, så oftest kan de godt tåle at overvintre i et drivhus eller orangeri uden varme.

Bladene på eukalyptus kan se meget forskellige ud, alt efter hvor gammelt træet er. Er det et ungt træ, vil dets blade være blågrønne og modsatte, som på billedet her. Træet vil dog med tiden få mere grønne og aflange blade. Udseendet kan dog variere fra art til art.

Hvordan dyrker jeg mine egne eukalyptus-planter?

Du kan sagtens selv plante eukalyptus fra frø. Alt efter art har nogle frø brug for en kuldeperiode, inden de kan sås, så planterne kan klare sig i det danske klima. Det kaldes stratificering og kan foregå ved enten først at udbløde frøene i vand – eller ved at lægge fugtigt sand ved frøene – hvorefter de skal i køleskabet et par måneder i en lukket beholder eller plasticpose. Tiden afhænger af sorten.

Frøene skal sås i januar-februar et varmt sted, men de spæde planter bryder sig ikke om at få forstyrret rødderne, så så dem gerne i individuelle potter, eller plant dem om inden rødderne bliver for store. Begynder de først at vikle sig ind i hinanden, kan det gå ud over væksten, når de skilles ad.

Skal dine eukalyptusplanter stå på terrassen, kan det være en fordel først at plante dem ud foråret året efter for at gøre dem mere modstandsdygtige. Alternativt kan de om sommeren flyttes ud til et sted, hvor de får godt med varme og er beskyttet mod vinden.

Både eucalyptus gunnii og eucalyptus globulus kan trives i krukker, men har du en drøm at få dit eget træ i haven, skal du af de to satse på gunni, som er mere frost-hårdfør. Spørg i dit lokale plantecenter, hvis du er i tvivl, om hvilken art du skal have fat i til netop dit formål.

Eukalyptus pynter pænt i mange buketter og dekorationer. Du kan nemt købe friske eukalyptusgrene og sætte dem i vand - eller tørre dem.

Hvordan passer jeg eukalyptus-planter?

Eukalyptus kræver en hel del vand og gødning og kan godt lide sol. Som udgangspunkt må de aldrig tørre ud, men de må til gengæld heller ikke soppe i vand. Der findes dog undtagelser, så sørg for at undersøge de ideelle forhold for netop den udgave, som du har plantet eller købt.

Gød dog varsomt, hvis du gerne vil beholde eukalyptus-planten i krukker indenfor, da den ellers hurtigt kan vokse sig meget stor. Da dens rødder som sagt er meget følsomme, skal eukalyptus ofte plantes om, så rødderne hele tiden har plads til at vokse.

Om vinteren kan en varm stue godt blive for varm for eukalyptus i krukker, så hvis du har mulighed for at sætte dem et køligere sted, som fx i havestuen, vil det være optimalt. Hvis ikke, så sørg for, at de får rigeligt med sol.

Olien fra eukalyptus bruges som duftgiver til kosmetik og parfumer, som smagsgiver til fx slik og te eller i aromaterapi. De olier, man kan købe, kan dog være farlige at indtage, så lav altid grundig research, inden du begynder at bruge olien.

Hvad kan eukalyptus bruges til?

Du har sikkert bemærket, at eukalyptus bruges til en lang række ting: I bolsjer, vingummi, te, parfume og tandpasta for bare at nævne nogle, hvor den karakteristiske duft og menthol-agtige smag kan identificeres. Og så er der en lang tradition for at bruge eukalyptus i naturlægemidler. Olien fra bladene har antibakterielle egenskaber og bruges blandt andet til at lindre forkølelsessymptomer og til at lindre ømme muskler og led. Derudover bliver eukalyptus brugt i buketter og dekorationer, hvor den grågrønne farve og friske duft akkompagnerer friske blomster flot. Eukalyptusgrene kan også nemt tørres og bruges som en ”evighedsbuket” i indretningen.

Eukalyptus-træer i kamp mod malaria

En af verdens mest almindelige eukalyptus-arter globulus bliver også kaldt for febertræ, da det i mange sumpområder bliver brugt til at bekæmpe malaria: Man planter simpelthen de hurtigt voksende træer i sumpområder, hvor malariamyg formerer sig, og i takt med at træerne vokser, vil deres rødder og blade kræve mere vand og på sigt udtørre sumpen. Træerne plantes dog også i mange andre typer områder, hvor det forsyner lokalbefolkningen med brænde og tømmer.

Kilder: Eukalyptus.dk, haveabc.dk, "Den store bog om planteformering" af Allan Toogood.

Sponsoreret indhold