Der er næppe noget mere sommerligt end stikkelsbærgrød serveret i en solplet på terrassen. Lav en god vaniljeis til, eller servér den med en klat flødeskum.
af Helle Brønnum Carlsen14.07.2016Foto: wichmann + bendtsen photography
Havens dejlige stikkelsbær kan nemt og hurtigt forvandles til den lækreste grød og serveres som sommerdessert - eller måske som morgenmad, når den står på ekstra forkælelse ved morgenbordet. Her får du både opskriften på stikkelsbærgrød og en god vaniljeis, som passer fremragende til! Læg en kugle is oven i grøden, og tag en bid af sommeren. Det er selvfølgelig også tilladt at snyde lidt og købe en god vaniljeis i stedet for selv at lave den. Du kan også sagtens spise grøden, som den er, eller toppe den med lidt piskefløde.
Stikkelsbærgrød med vaniljeis
4 pers.Det skal du bruge til stikkelsbærgrød med vaniljeis:
Skrab kernene af vaniljestangen og kom hylsteret i en gryde med mælk og 1 spsk. af sukkeret. Pisk resten af sukkeret med vaniljen og æggeblommerne, til de er helt lysegule.
Når mælken koger, hældes den i æggesnapsen, mens der røres (stangen tages op) og det hele varmes op til 80° uden at komme hverken højere eller lavere. Afkøles og indfryses med omrøring eller køres på ismaskine til det er grødagtigt.
Fløde tilsættes så flydende eller som let skum, der vendes i. Fryses færdig.
Stikkelsbærrene skylles, nippes og koges i hyldeblomstsaft med sukker i en tykbundet gryde med låg ved meget svag varme.
Når bærrene er helt kogt ud, passeres grøden gennem en sigte, så den ikke har skallerne med. Smages til og kan evt. jævnes en anelse med majsstivelse.
Ved servering kan grøden være lun eller kold og pyntes med skiver af stikkelsbær, der bliver flotte og gennemsigtige. I midten anbringes en god kugle vaniljeis.