Denne artikel indeholder sponsorerede links.
Ærteplanterne kan blive mellem 40 og 200 cm høje alt efter sort. Så i flere omgange med 14 dages mellemrum, så har du noget at plukke af hele sæsonen. Ærter trives i al slags havejord, når blot den er løs og holder på fugten. Planterne danner selv kvælstof i jorden og har ikke brug for gødning – til gengæld kræver de rigeligt med vand. Høje sorter skal også have pinde, hegn eller stativer at klatre i. Dyrk ikke ærter på samme plads flere år i træk - efter en sæson skal der gå mindst seks år, før du igen dyrker ærter i den samme jord.
Du kan begynde at så ærter i slutningen af april, når jorden ikke er alt for kold. Et godt tip er, at du lægger ærtefrøene i blød i lunkent vand natten over, inden du sår dem – på den måde fremmer du spiringen. Hvis du vil høste lækre ærter hen over sommeren, så skal du ikke så alle ærterne på én gang. I stedet skal du så nye rækker med en til to ugers mellemrum – senest frem til midten af juni.
TIP: Du kan købe gode, økologiske ærtefrø her!
Ærter af høje sorter kan normalt høstes 13-14 uger efter såning – de lave efter 11-12 uger. Høst ofte, gerne et par gange om ugen. Så undgår du, at ærterne bliver grove og melede, og du stimulerer planten til at danne nye blomster og bælge.
TIP: Grønne ærter kan blancheres og fryses ned. Ærter af mark-ært, Pisum sativum var. arvense, er egnede til tørring og kan bruges til gule ærter.