Pesto stammer fra det nordlige Italien, og er efterhånden også blevet en fast ingrediens i vores køleskabe herhjemme. Ikke nok med at pesto kan bruges til et væld af retter – lige fra salater, til pastaretter og til tapas – kan det nemlig også varieres i det uendelige, efter smag og behag og er nemt og hurtigt at trylle sammen.
Den vigtigste bestanddel i en pesto er blot en god, mild olivenolie. Traditionelt blev pesto lavet i en morter, men det kan også sagtens laves i en almindelig blender, eller med en stavblender.
Hvis dine krydderurter gror hurtigere, end du kan nå at bruge dem, er en omgang pesto samtidig en lækker og let løsning at mindske spild på! Pestoen kan holde sig helt op til to uger i køleskab, hvis du opbevarer den i skoldede glas.
TIP: Hvis du har noget brød, der er begyndt at blive lidt tørt, kan du blende det til rasp, og stege det let på panden. Herefter kan du erstatte nødderne/kernerne i pestoopskrifterne med den samme mængde hjemmelavet rasp.
Masser af krydderurter til overs? Se hvordan du bedst gemmer dem
Den gode, gamle klassiker er pesto med basilikum, som er en perfekt makker til et væld af forskellige retter. Vi synes, at det smager skønt til det meste både kød, fisk og skalddyr!
Du skal bruge:
Sådan laver du basilikumpesto:
Persille gror altid hastigt, og har bedst at blive høstet, før det bliver alt for groft - for så mister det lidt af den gode, friske smag. Denne pestovariant er en sikker vinder i en lækker kyllingesandwich – eller bare som dyp til et stykke godt brød.
Du skal bruge:
Sådan laver du persillepesto:
Læs også: Nemme pestosnegle
Det kan være svært at følge med, når det kommer til mængderne af grønkål, der pludselig er klar til høst. Tryl de gode, grønne blade om til en skøn dip!
Du skal bruge:
Sådan laver du kålpesto: