Juice & Saft

Guide: Bland din egen te

Te er en populær drik – især om vinteren, hvor det varmer godt i kulden med en kop varm te. Vil du vide præcis, hvilke ingredienser der er i teen, kan du lave den fra bunden med ingredienser fra haven. Bland din egen te – vi guider dig til, hvordan du gør.
af Thea Lind Thomsen7.12.2018Foto: Karna Maffait.
På en kold vinterdag findes der vel intet bedre end at krybe sammen i et hjørne i sofaen med en god bog og en kop varm, velsmagende te. Bland din egen te - det er et godt alternativ til supermarkedets eller helstekostens varianter. Psst … Vi guider dig til at vælge den rette te til kagen her. Blander du din egen te, ved du præcis, hvad den indeholder, og du kan sikre dig, at den er 100 % økologisk, hvis du kun bruger ingredienser, du har høstet i din køkkenhave. Er du en inkarneret tedrikker, anlægger du et helt bed kun med urter, blomster og afgrøder, du kan bruge til at blande din egen te. Te er kendt for at have en helsende effekt på kroppen, fordi den ofte indeholder masser af antioxidanter og er spækket med vitaminer. Derudover indeholder den varme drik næsten ingen kalorier. Te fås både som sort, grøn, hvid og oolong, som er en slags blanding mellem grøn og sort te. Læg også: Citronmelisse: Sådan dyrkes den velduftende krydderurt Vil du dyrke alle ingredienser selv, kan du høste fra haven hele sommersæsonen og fra vindueskarmen om vinteren. Det er svært at sige noget generelt om præcise mængder og trækketid, men du kan altid moderere smagens intensitet efter behov. En god huskeregel er, at der normalt skal bruges større mængder af de friske ingredienser end de tørrede, og te med friske ingredienser skal ofte trække i længere tid.

Bland din egen te: Gode ingredienser fra haven

Du kan både bruge friske og tørrede ingredienser til at lave din egen te, og de fleste urter, rødder, blomster og frugter på listen nedenfor kan både bruges i frisk og tør form.
  • Kamille
  • Morgenfrue
  • Hestemynte, kun blade
  • Ingefær
  • Gurkemejerod
  • Hyldeblomst
  • Brændenælde
  • Skvalderkål
  • Gederams, kun blade
  • Røllike
  • Citrusfrugter, fx lime og citron
  • Rose
  • Lavendel
  • Æble
  • Rabarber
  • Krydderurter, fx mynte, citronmelisse, salvie, malurt, citrontimian, rødkløver og lign.
  • Blade fra bærbuske, fx solbær, brombær, hindbær og jordbær

Lav te af friske råvarer fra haven

Både blomster, blade, rødder og frugter kan bruges friske i te, men for at få mest muligt smag ud af dem er det en god idé at skrælle dem og skære dem i mindre stykker. Kom dem i koppen, hæld kogende vand over, og lad det trække. Si evt. råvarerne fra, inden du drikker teen.

Lav te af tørrede ingredienser fra haven

Saml urter og blomster fra haven, svøb dem i avissider, og hæng dem op i en snor et lunt sted i skygge. Lad dem tørre et godt stykke tid, men tjek løbende for skimmelangreb og råd, og fjern eventuelle angrebne kviste. Når de er gennemtørre, findeler du dem og hælder dem på tætte teglas. Så er teen klar til brug. Teen beholder smagen omkring et år. Vil du gemme nogle rødder fra haven til vinteren, fx gurkemeje- og ingefærrod, skal du grave dem op i begyndelsen af efteråret. Rengør dem for jord – evt. med vand, og dup dem helt tørre. Skær dem i passende størrelser, læg dem til tørre på en rist, men tjek dem løbende for råd. Opbevar dem i en lufttæt beholder, til du skal bruge dem. Servér lækre eclairs til teen. Find tre gode opskrifter her.

Sponsoreret indhold