Vi er vilde med drivhuse. Aldrig er der solgt så mange som i disse år. Samtidig er der sket store ændringer i den måde, vi bruger drivhuset på. Drivhuset er gået fra at være et rent produktionshus til også at være et sted, vi mennesker kan lide at opholde os. Hyggen har for alvor sneget sig ind i drivhuset. Bordet til kaffekopperne er der, hyggestolene er der og måske også en hængekøje og et par stearinlys. Brændeovnen er næste skridt, så drivhuset også kan være anvendeligt som familiens udehyggested om vinteren
Hvis du anskaffer dig en brændeovn til dit drivhus, er det vigtigt at huske, at den kun er til hygge. Forestiller du dig, at den skal varme dit drivhus op i alle døgnets 24 timer, så dine eksotiske planter kan overleve hele vinteren, vil det kræve, at du står op om natten og fylder mere brænde på. Er din brændeovn i brug hele døgnet, vil det givet også blive for varmt i dit drivhus.
En klassisk kakkelovn kan godt varme et drivhus op, men du kan ikke se ilden, og det vil vi helst. Så du skal have fat i en brændeovn med glaslåge. I et drivhus af almindelig størrelse er det vigtigt, at brændeovnen ikke bliver for stor. Den vil i så fald give for meget varme både til mennesker og planter, og den vil kræve for megen plads. På markedet findes der flere mindre, klassiske brændeovne med glasrude i fronten, fx Morsø 1412, den sjove og lidt anderledes Scan 66, Jøtul F105 eller Wikings helt nye miniovn Mini 2 samt flere andre. De kunne alle være rigtig gode bud, afhængigt af hvor meget plads du vil give til brændeovnen.
Brændeovn i et drivhus er rigtig god at have tændt et par timer, mens du spiser en lækker ret, får din kaffe eller læser en god bog på en kølig aften. I princippet må et drivhus ikke bruges til længere ophold, ellers vil nogle kommuner tolke det som en udestue, og så gælder andre regler end reglerne for drivhuse. Hvis du vil være helt sikker på, at din installation følger lovgivningens krav, skal du kontakte din skorstensfejer.