Mos er dejligt, det er blødt og det er flot, når det breder sig i tuer i skove, langs vandløb, mellem træer og kampesten. I haven er det en sjældent velkommen gæst, og de fleste bryder sig ikke om, når plænen er mere mos end græs. Selvfølgelig er det de færreste, der har ambitioner om en tæt slotsplæne, men en plæne af græs er da det mindste. Vil du være tilfreds med din plæne, så må du forholde dig til tre F'er: Fjern og Forebyg, eller Find dig i det.
Mos dukker op, hvor græsset ikke trives. Det er ofte i skygge, og hvor der er fugtigt. Derfor består forebyggelsen af at sørge for at græsset trives. Græsplanter der har det godt, vil selv bekæmpe mosset, og fremover ikke tillade mosset at etablere sig. Er du allerede ramt, så skal du fjerne mosset for at give græsplanterne lov til at få ordentlig fat. Har plænen det godt, så får du næppe problemer med mos igen.
Mos i græsplænen fjernes lettest med en plænelufter eller med en rive. Plænelufteren kaldes også en vertikalskærer. Den fjerner mosset ved at skære plænen, og rive mos og andet dødt materiale op af plænen. På den måde får de sunde græsplanter luft og vand.
Mosset skal væk, så der kan komme luft og lys til græsplanterne og deres rødder. Har du en mindre plæne, kan du klø på med riven. Sørg for at du har en god stiv rive, helst med tænder af jern. Har du en større plæne, kan du lette arbejdet med en mosfjerner. De fås og lejes i de fleste byggemarkeder og havecentre.
Alternativt kan lejes en vertikalskærer eller en plænelufter. Den river mosset op og lufter plænen, så græsset får luft og lys.
Det er lettest at fjerne mos i græsplænen i marts og april. I de tidlige forårsmåneder begynder græsset at vokse, når mosset endnu ikke er i gang. Foråret er det bedste tidspunkt, fordi græsset overtager, der hvor du fjerner mosset.
Fjernelse af mos bør foretages i tørvejr. Er plænen våd kan arbejdet forvolde mere skade end gavn. Du kan fjerne mos hele året, men skal du have græssets hjælp er det bedst at gøre det i marts og april, når græsset begynder at vokse, og mosset er tørt og løst. Så er der også en hel vækstsæson som græsset kan udnytte.
Hold en tæt græsplæne, så har mosset ingen chance.
Sørg for at du slår plænen regelmæssigt, men ikke for kort, særligt ikke i efteråret, hvor græsset indstiller væksten længe før mosset gør det. Det ville være helt perfekt, hvis græsset fik lov at være langt vinteren over.
Når du har fjernet mosset, kan du efterså med en omgang topdressing. Topdressing er en blanding af muld og sand, som kan bruges til at fylde huller og jævne plænen. Bland to dele muld, gerne kompostmuld, og én del sand. Bland græsfrø i din topdressing. Optimalt bruges topdressing i sensommeren, når plænen har udviklet sig i løbet af sommeren, og du kan se, hvor den trænger til at blive rettet. Efter mosfjernelse er det dog tydeligt, hvor plænen trænger til genopretning.
Hvis det drejer sig om et særligt skyggefuldt sted, bør du overveje at så græs af særligt skyggetålende arter, eller måske helt genoverveje området. Måske det var bedre med et skyggebed?
Hvis du virkelig vil have fut i græsset, så kan du gøde plænen. Lader du græsset ligge efter klipning, så får plænen den næring, den skal bruge. Tilføjer du mere kvælstof i form af NPK gødning, så sørg for at du spreder det fint og jævnt, og vær beredt på at slå græsset ofte i vækstsæsonen. Bruger du NPK-gødning, så følg anvisningerne på emballagen. Typisk vil 5-6 kg pr. 100 m2 være rigeligt i løbet af en sæson - fordelt på tre gødskninger med et par måneders mellemrum.
Pas på med kemi og kalk. Det kan skade mere, end det gavner. Vær sikker på at kalkmangel er problemet, før du kalker, ved at få lavet en måling af jordens pH-værdi. Den garvede gartner vil sikkert anbefale jernvitriol til bekæmpelse af mos, det har førhen været en go-to-løsning, men det er blevet ulovligt at anvende, og så er det alt andet end miljøvenligt. Kemi der slår mosset ihjel, er på sin vis overflødigt, da mosset uanset om det er levende eller dødt skal rives ud af plænen. Som sagt så slipper mosset uden videre sit tag i plænen på en tør forårsdag. Spar pengene og samvittigheden, og klø på med riven.
Det sidste F og den letteste løsning er slet og ret af finde sig i mosset.
Græsplanter som trives og får gødning vil gro og udkonkurrere alt andet, mos og ukrudt med, og en græsplæne i heftig vækst skal klippes mere end ugentligt i vækstsæsonen. Så er det op til dig at vurdere, om du nyder at slå græs flere gange ugentligt, eller om mosset skal have lov. En barfodstur henover en mosplæne byder på samme rare følelse som en mørkegrøn og tæt græsplæne, og så er der jo lige det, at mos gør sig fantastisk godt i juledekorationerne i slutningen af året.
Der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Mos kan bruges i dekorationer, faktisk er det rigtig smukt, når det for lov at danne base i højtidernes mange pynteopstillinger og dekorationer. Se bare her, hvordan du kan pynte med mos, eller lave juledekorationer med mos.