Tagrender og nedløbsrør skal som udgangspunkt renses to gange om året, men det afhænger af, hvor du bor. Selvom det kan være et uoverskueligt job at rense tagrender på hele huset, er det et vedligeholdelsesprojekt, der er nødvendigt.
Tilstoppede tagrender og nedløb kan resultere i oversvømmelser og vand- eller frostskader. Det kan altså efterlade skader på huset både udvendigt og indvendigt. Nogle forsikringsselskaber dækker ikke skader på huset, hvis det skyldes manglende rens af tagrender. Derfor er det så vigtigt at huske at få renset dem.
I tagrender og nedløbsrør kan der i løbet af en sæson samle sig mos fra taget og nedfaldne blade, som kan danne en prop i de smalle rør og dermed forhindre regnvandet i at kunne strømme frit. Derfor bør du som udgangspunkt rense rørene en til to gange om året – gerne forår og efterår.
Men hvor ofte nedløbsrør og tagrender skal renses, afhænger først og fremmest af beliggenhed. Bor du i et område tæt på en skov, vil der unægtelig være brug for endnu hyppigere rensning af tagrender og nedløbsrør. Det tidspunkt, hvor det er allervigtigst at rense dem, er, lige efter træerne har smidt deres blade i efteråret, så tagrenderne er frie for snavs, når vinterhalvårets regn og sne skylder ned.
Gode redskaber til at rense tagrender med
Der er forskellige redskaber, som er gode til at rense tagrender med, men du bør først og fremmest overveje, hvilke der er bedst egnet til netop dit hus. Har du et højt eller lavt hus? Hvor langt er der op til tagudhænget?
På nogle huse hænger tagudhænget og dermed tagrenden så lavt, at tagrenderne kan nås med en tagrenderenser monteret på et teleskopskaft. I andre tilfælde er det nødvendigt med en stige og et håndholdt redskab som f.eks. en tagrendeskovl eller en halveret sodavandsflaske. Se, hvordan du laver sidstnævnte nedenfor.
Bruger du en stige, skal du passe på med at læne den direkte op ad tagrenden. Mange tagrender er lavet af plastik og går derfor nemt i stykker, hvis du læner dig for meget op ad dem. Kan du ikke nå tagrenderne, hvis stigen står op ad muren, eller hvis du bruger en trappestige, skal du være opmærksom på, at tagrenderne ikke bøjer på grund af vægten. Placér derfor altid stigen tæt på et rendejern, hvis muligt. Her er tagrenden mere robust.
Begynd med at fjerne blade, mos og andet snavs fra tagrenderne med hænderne, en tagrenderenser eller en tagrendeskovl. Fej efter med en lille håndkost, så du fjerner eventuelle rester, som renseren eller skovlen ikke har kunnet tage. Skyl til sidst efter med vandslangen, så du er sikker på, at rørene er helt rene og frie for blade og mos.
Du kan lave din egen tagrendeskovl, som kan være lige så effektiv som én købt i et byggemarked. Tag en 1½ liters sodavandsflaske, og skær den skråt over på midten, så den får en lille hældning. Lad låget sidde på, og brug nu den halvdel af flasken som tagrendeskovl. Den passer perfekt i størrelsen til de fleste tagrender.
Gode materialer til tagrender
Dit hus afgør ofte, hvilken type tagrende der er bedst egnet. Find fordele og ulemper ved de forskellige materialer her.
Er dine nedløbsrør også stoppet til, kan du opløse propperne ved at spule med en vandslange nedefra og op. Fjern herefter proppen fra tagrenden.
Siver der vand ud af nedløbsrøret, som ender ud i brønden, skal brønden renses. Fjern det nederste nedløbsrør, og rens brønden med en skålformet kloakrenser. Den bruges til at fjerne slam, sand og lign. fra sandfangsfiltret i brønden. Har du en nedgravet brønd eller regnvandstank, hvor det er sværere at finde frem til problemet, kan det være en god idé at kontakte en kloakmester.