Det giver rigtig god mening, at forsythia også kaldes for vårguld. For når vinteren stadig er over os, og både have, vejr og humør synes trist og gråt, bryder forsythiaen pludselig ud i lys lue og minder os om, at foråret er på vej.
Her ser vi nærmere på, hvordan du giver forsythia-buske de bedste betingelser.
Forsythiaen blomstrer i det tidlige forår. Allerede i marts kan du være heldig at få glæde af dens smukke gule farvevæld i haven, som typisk varer ved til hen i april. Hvornår forsythia præcis springer ud, afhænger dog af, hvor mildt vejret er, men der skal ikke mange solstråler til for at få forsythia til at vågne af sit vinterdvale som den første af havens træer og buske.
Længes du efter et skud forår indendøre, er det også oplagt at klippe et par grene af din forsythiabusk og sætte dem i vand for at drive blomstringen frem. Det kan du med lidt tålmodighed gøre allerede fra januar måned.
Efter blomstringen får forsythia grønne blade sommeren over, ind til efteråret sætter ind.
Forsythia er populær for sin tidlige blomstring, men faktisk kan du allerede i slutning af december lykkedes med at klippe grene af og drive dem i blomst i en vase indendørs.
Mange haveejere ynder at placere forsythia blandt andre stedsegrønne buske og planter. På den måde kommer forsythia til sin ret i blomstringsperioden, mens dens kedeligere grønne sommerdragt kan træde i baggrunden, når de andre buske blomstrer. Nogle nyere arter er også velegnede som solitærbuske, der kan for eksempel kan give forhaven eller gården et skud farve.
Du kan også plante forsythia som hæk, men vær opmærksom på, at den kraftige beskæring hvert år vil resultere i, at den ikke blomstrer nær så meget. Læs meren om det her.
Forsythia er hårdfør og behøver ikke at stå i læ, så den stiller ikke store krav til placering. Den kan endda trives i halvskygge, men blomstringen bliver mere intens ved at placere busken i sol. Den er dog ikke kræsen med jordforholdene – så længe jorden ikke er for tør, skal den nok trives.
Har du forsythia i forvejen, kan du formere busken ved stiklinger i foråret. Denne metoder kræver selvfølgelig lidt tålmodighed, hvis du drømmer om en stor busk.
Skal det derfor gå lidt hurtigere, kan du også købe forsythia, som du kan plante direkte ud. Det bedste tidspunkt at gøre det på er i efteråret.
Når du har udvalgt stedet til din nye forsythia, så grav et rigeligt stort hul. Sørg imens for at væde jordklumpen, som planten står i, godt med vand.
Derefter placerer du forsythiaen i hullet og fylder det 2/3 dele op med jord – den sidste del fylder du med vand.
Når jorden har suget væsken til sig, fylder du jord i, så den sidste del også er dækket, og vander godt igen.
Forsythia kræver som udgangspunkt ikke ret meget pasning. Dens rodnet er dog overfladisk, så i meget tørre perioder vil den blive glad for lidt ekstra vand.
Til gengæld har din forsythia brug for beskæring, hvis den skal blive ved med at blomstre smukt år efter år. Sørg for kun at beskære forsythia lige efter blomstring, da du ellers risikerer at skære dens nye knopper af, som er dem, der vil blomstre det følgende forår – og så nedsætter du mængden af blomster i stedet for at fremme den.
Er busken blevet for stor, kan man tynde ud ved at fjerne ældre grene helt nede ved jorden. Ellers kan grene, der sidder for tæt, er visne eller uskønne, klippes af så tæt på stammen som muligt for at give plads til nye skud. Pas dog på med ikke at beskære din forsythia for hårdt, da den ellers kan få et uharmonisk udseende.
Forsythia kommer i mange arter og sorter, som alle kan blive mellem 150 og 400 centimeter høje.
Hybridarten Forsythia intermedia er især populær herhjemme på grund af sin flotte grenbygning, som, modsat ældre, mere risede arter, gør den velegnet til at stå solitært. Arten kan også bruges som espalierplante, da dens smidige grene nemt kan ledes i forskellige retninger.
De mest almindelige sorter af Forsythia intermedia herhjemme er blandt andet: