Fordelen ved at sylte selv er, at du ved, hvad der er i produkterne og hvilket liv dine frugter og grøntsager har haft. Her får du opskrifter på tranebærsyltetøj med ristede valnødder, chutney af tørret frugt og nødder, let syltede semidried tomater og vaniljesirup med granatæblekerner.
Kort om bogen
Anne Hjernøe har revideret Politikens syltebog, og resultatet er blevet en lækker syltebog med grundopskrifter på syltning af de mest almindelige danske frugter, bær og grøntsager, traditionelle som nye inspirerende sammensætninger. I Annes syltebog er der tilføjet flere helt nye lækre opskrifter, som det er meningen, man bruger som forslået eller erstatter frugter, bær, grøntsager og krydderier som man selv måtte ønske.Her er dejlige opskrifter på marmelade, syltetøj og gelé, saft og sirup, pickles, relish og chutney, ketchup og salsa, krydderolier og -eddiker, kryddersalt og -sukker og meget mere.
Annes Syltebog. Pris 250 kr. Politikens forlag.
Vaniljesirup med granatæblekerner
½ l vand
4 vaniljestænger
4 granatæbler
600 g sukker
Atamon eller spiritus til skylning af flasker
Flæk vaniljestængerne, og skrab kornene ud. Flæk derefter granatæblerne, og pil kernerne ud. Bland vand, vaniljekorn og -stang samt granatæblekerner og sukker i en gryde, og lad det koge ved svag varme i 4-5 minutter. Si granatæblekernerne fra, og put dem på skoldede flasker skyllet med
Atamon eller spiritus. Lad lagen koge videre i gryden, til den tykner let, og hæld den derefter over kernerne. Luk flaskerne til med det samme.
Chutney af tørret frugt og nødder
100 g rosiner
100 g tørrede abrikoser klippet i strimler
100 g tørrede figner klippet i strimler
1 løg skåret i både
100 g sukker
2 dl æblecidereddike
1 dl vand
Friskrevet muskatnød
50 g pekan- eller valnødder
Maldonsalt
Atamon eller spiritus til skylning af glas
Lad alle ingredienser, på nær nødder, simre ved svag varme i ca. 20 minutter, eller indtil chutneyen har den rigtige konsistens. Bræk nødderne i kvarte, og rist dem gyldne på en tør pande. Hæld chutneyen på skoldede glas skyllet med Atamon eller spiritus, og luk til med det samme. Spis chutneyen til karryretter, røget kød, blåskimmel- eller anden stærk ost.
Tranebærsyltetøj med ristede valnødder
500 g tranebær
½ dl vand
Ca. 500 g sukker
100 g ristede valnødder
Atamon eller spiritus til skylning af glas
Kog tranebær, vand og sukker ved svag varme, til bærrene begynder at briste - det tager ca. 15 minutter. Hak valnøddekerner i kvarte, rist dem gyldne på en tør pande, og rør dem i marmeladen. Hæld marmeladen på skoldede glas skyllet med Atamon eller spiritus, og luk til.
Let syltede semidried tomater
500 g solmodne cherrytomater
4 spsk. koldpresset jomfruolivenolie
2 spsk. æblecidereddike
1 tsk. akaciehonning
10 hele sorte peberkorn
Skær cherrytomaterne i halve, og læg dem på bagepapir på en bageplade med skærefladen opad. Sæt tomaterne i ovnen ved 80-90 grader, og bag dem, til de er halvtørre og læderagtige i konsistensen. Det tager ca. 3-4 timer eller mere, alt efter hvor tørre man vil have dem. Rør olien sammen med æblecidereddike og akaciehonning til en homogen dressing. Tilsæt peberkornene og et drys salt, og læg de afkølede
tomater i dressingen. Tomaterne kan bruges i salater eller som tilbehør til nyskåret parmaskinke, gode oste og italienske pølser. Tomaterne opbevares bedst på glas i køleskabet, og skal helst spises i løbet af et par uger.