Kålrabi er en hårdfør kålsort, som er rig på kostfibre. Den indeholder over dobbelt så mange kostfibre som kartofler.
Den lille runde knold går under mange navne, hvoraf kålrabi og kålroe er nogle af de mest anvendte. Derudover er der det latinske navn Brassica napobrassica. Man er begyndt at omtale den som kålroe, da kålrabi kan forveksles med knudekål, men ellers er de 3 navne den samme grøntsag.
Den lille knold kan købes i nogle få supermarkeder og ellers de fleste grønthandlere og gårdbutikker. Det kan dog være svært at finde dem, hvorfor det også er så skønt at dyrke dem i egen have.
I sæson fra september-maj.
Tåler helt ned til 10 graders frost. Derfor kaldes det også en vintergrøntsag.
Kan spises både rå og kogt.
Spirer ved 5°.
Udviklingstid på 3-4 måneder.
Kålrabi trives bedst i leret og kalkholdig jord og der er forskellige måder at dyrke den på. Hvis du ønsker en tidlig høst, kan du så kålen i en potte i marts og senere plante den ud.
Med den rette næringsholdige jord, kan du sagtens dyrke dem i potter. På den måde kan du faktisk dyrke kålrabi på altanen eller terrassen.
Hvis du derimod ønsker en sen høst eller vinterlagring, skal du vente med at så til maj-juni. Her er det dog vigtigt, at huske at vande jorden omkring planten.
Frøene sås i 1-2 cm dybde med 10-20 cm imellem planterne. Sørg for at have 30-40 cm imellem rækkerne i køkkenhaven. Kålrabis korte udviklingstid betyder faktisk, at du kan nå at plante den igen sent på sæsonen.
Hvis man skal have en lækker grøntsag ud af sin kålrabi, er det vigtigt at den er godt fugtig gennem hele vækstperioden. Mangel på vand gør kålroer træede og uspiselige. Et tip er, at dyrke dem udenfor sommerens varmeste periode. På den måde slipper du for at skulle vande dem ofte og så passer de næsten sig selv.
Som tidligere skrevet, vil for meget vand gøre dem træede i smagen. Det samme gælder, hvis knolden bliver for stor. De kan høstes fra de er 4-5 cm i diameteren, men lad dem maks blive 8 cm. Da kålrabi er i sæson ¾ dele af året, er det derfor op til dig, hvornår de er klar til at høstes. Det eneste vigtige er, at de får vand og ikke vokser sig alt for store.