Der er som altid nok at lave i haven i denne uge, og der er frit valg på tjeklisten — se bare.
Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.
Tjeklisten:
Insekter og smådyr hjælper dig med at holde skadedyrene i skak. Svirrefluer, mariehøns, snyltehvepse og deres larver er alle med til at holde bladlusebestanden nede. Stålorme, tudser, løbebiller og pindsvin elsker køkkenhavens glubske snegle. Inviter dyrene indenfor ved at hænge et insekthotel op, lade en gammel træstub stå eller en kvasbunke ligge i et hjørne.
Når løgtoppene begynder at vælte, er det et tegn på, at løgene er færdige med at vokse. De skal tages op nu og lægges til tørre i solen på et underlag med god luftcirkulation, så de kan gemmes til vinteren. Svigter solen, skal løgene tørres et overdækket og luftigt sted. Ligger de for fugtigt, kan de angribes af svamp.
Det er en skrøne, at hækken skal klippes inden sankthans. De fleste hække har bedst af, først at blive studset nu, hvor de nye skud er blevet mere træagtige. Det er også mere skånsomt over for småfugle, der kan have bygget rede i hækken, fordi ungerne er fløjet af reden nu.
Birk, valnød, ahorn, morbær, hjortetaktræ og ægte kastanje skal beskæres nu, så såret kan nå at lukke sig. Disse træer har stor saftstigning om foråret, så beskærer man dem om vinteren (som andre træer), vil de "bløde" om foråret og miste en masse væske.
TIP: Husk at vande dine roser grundigt i de varme perioder. Risikoen for meldug er meget mindre, hvis jorden ikke tørrer ud.
Lige nu står blomsterhaven i fuldt flor, og mens du går rundt og nyder den, kan du klare et par små arbejdsopgaver, som vil få den til at se flot ud endnu længere.