Mal, fold og sy med ting fra gemmerne eller genbrugsbutikken, så får du helt personlig pynt, der fylder dit hjem med julestemning og god samvittighed.
De fleste af os har masser af papir liggende, så brug det til at lave smukke vifter. Sprøjt papiret med brunrød vandfarve, og lad tørre. Fold papiret på midten på den lange led, og fold ud igen. Fold 2 cm’s folder fra den korte side og op. Fold viften på midten, og lim sammen. Gentag med et nyt papir, lim de to halve vifter sammen, og hæng viften op i vinduet.
Udnyt, hvad du har i gemmerne til at lave unik pynt, som du helt selv designer. Print for eksempel billeder af ikoner ud, klæb dem på et stykke karton, og pynt ophængene med fjer, blonder, sten og perler. Find også gamle kniblingspinde i genbrugsbutikken, og vikl crepepapir og sølvlametta rundt om den. Også en gammel kniblingsdug kan bruges som ophæng, hvis du klipper den i mindre stykker. Bland kartoffel og vand, og dyp stykkerne deri. Det stiver, så ophængene ikke falder sammen, når de kommer på træet eller grenen.
Vil du gerne have en mistelten, der holder for evigt, og du derfor kan hive frem år efter år? Lav én af vindseltråd, perler og grønt karton. Begynd med at lave grundformen ved at sno vindseltråd omkring hinanden og lave fire-fem grene. Klip små slanke blade af karton, og fold dem på midten. Træk i dem, som når du krøller gavebånd, så de kommer til at bue lidt opad. Bind perler og blade på grenene. Hæng den op i en døråbning eller ved en trappe med et fint gavebånd.
Gemmer loftet eller kælderen på gamle lysestager, som du ikke får brugt? Måske har nogle mistet deres makker eller fået små skår med årene. Upcycl dem, så du kan bruge dem til et stemningsskabende stilleben i december. Mal alle stager i den samme nuance. Brug gerne rester af maling, du har stående, men sørg for, at den binder på både metal og træ. Pynt med farverig julepynt og amarantblomster, du sprayer guld. Mal dem i én nuance, hvis de skal stå på julemiddagsbordet.
De fleste har æbler og appelsiner i frugtskålen, så udnyt dem til at binde en fin krans til jul. Skær nogle tynde skiver af begge frugter, og bag dem i ovnen i en times tid på 150 grader. Når de er tørret helt ind, kan du hænge dem på en krans, du former af vindseltråd og også binder tørrede frøstande, blomster og ellekogler på. Brug også de tørrede frugter til at pynte i skåle rundtomkring i hjemmet, eller bind dem på gaverne juleaften.
I de fleste køkkener finder du ingredienserne til trylledej. Med en blanding af mel, vand, salt og lidt olie får du en smidig dej, som du kan forme til alle slags ophæng. Vi har lavet små julestokke, som emmer af jul og samtidig er nemme at lave. Rul stokkene, og bag dem ved 120 grader i tre timer. Når de er bagt færdige og har kølet af, kan du male dem. Mal først hele stokken med hvid akrylmaling, og mal derefter røde striber. Hæng dem på grene eller juletræet.
Sy dine egne smukke stofjuleposer af en gammel dug, du har liggende i skuffen eller finder i en genbrugsbutik. Lav forskellige størrelser, som passer til de gaver, du skal give i år. På den måde er der også større chance for, at de bliver gemt fra år til år, da de kan bruges til det meste, og du sparer dermed miljøet for mange meter gavepapir. Lav små anderledes manilamærker, du kort dypper i en kop kaffe, så de får flotte mønstre og farver. Lad tørre, og hæng på gaverne.
Har nogle af dine julekugler set bedre dage, eller passer de ikke længere ind i din julestil, kan du shine dem op med lidt maling i stedet for blot at smide dem ud. Find en rest maling, perler eller papir, som du kan forskønne kuglerne med. Mal nogle ensfarvede, andre med prikker, striber eller andre mønstre. Har dine julekugler blot brug for en ny snor, kan du klippe et bånd af nogle smukke stofrester eller hækle en ny snor af genbrugsgarn. Lav en række luftmasker, og hæng den på kuglen og derefter på træet.
Gavepapir er en af de helt store klimasyndere, så pak dine gaver ind i dit aflagte tøj, f.eks. en sommerkjole. Posen i baggrunden har vi syet af et ærme, hvor der allerede var snore, som nu bruges som lukning, men du kan også sy en løbegang i stoffet og trække en snor igennem. Rosen på pakken er også lavet af et gammelt ærme. Klip det af, ri små sting, og træk stingene sammen, så det former en rose.
Har du gamle læderbælter i gemmerne, kan du forvandle dem til smarte servietringe til julebordet. Hvis du ikke har nogen, kan du købe dem for en billig penge i genbrugsbutikker. Du kan lave servietringene ved at klippe spænde og et stykke bælte af og bruge det omkring servietterne. Klip også et stykke læder af, og klip to hakker – et fra oven og et fra neden, så det danner en lukning. Pynt med små totter gran. Stofservietterne her har vi syet af gamle duge.